מרקו פולו גילה את אמריקה?
מפות עתיקות שהתגלו לאחרונה חושפות כי מגלה הארצות הוונציאני הגיע במסעותיו באסיה עד לקצה רוסיה - ואף חצה לאלסקה - כמאתיים שנה לפני שקולומבוס הגיע ליבשת. חייט מקליפורניה אחראי לתגלית החדשה
"לא סיפרתי אף לא חצי ממה שראיתי", נהג לומר מגלה הארצות, מרקו פולו, בן המאה ה-13. ואכן גם מאות שנים אחרי מותו מתגלים פרטים חדשים על מסעותיו בעולם - שאף מאיימים להאפיל על הישגיו של מגלה ארצות נודע אחר - כריסטופר קולומבוס - שיצא למסע חובק עולם כמאתיים שנה אחרי מרקו פולו והושפע מרשמיו.
קולומבוס ידוע כמגלה אמריקה, שהגעתו לחופי היבשת החדשה פתחה עידן חדש בתולדות האנושות. אך האם מרקו פולו הקדים אותו? מחקר חדש שפורסם במגזין של מוסד המוזיאונים והמחקר הסמית'סוניאן חושף מפות של מרקו פולו שמרמזות כי כף רגלו של מגלה הארצות דרכה בשטח אלסקה שבארצות-הברית, כחלק ממסעו במזרח אסיה.
המידע החדש התקבל מניתוח של מפות ישנות על ידי החוקר בנג'מין אולשין, מחבר הספר "תעלומות מפות מרקו פולו". הוא סיפר בראיון ל"טלגרף" הבריטי כיצד הגיע למסקנתו
מסעותיו של מרקו פולו למרכז אסיה ולסין החלו עם הפלגתו מעירו ונציה ב-1271 והסתיימו ב-1295. רשמיו נחקקו בספרי ההיסטוריה בעזרת סופר איטלקי שכתב את מה ששמע ממגלה הארצות, ועם השנים פורסמו כ-150 גרסאות שונות של ספר המסעות - דבר שהקשה לקבוע איפה באמת ביקר מרקו פולו. אבל מאות שנים אחרי מותו, נמצאו גווילים עתיקים שחושפים אור מחודש על המסע המפורסם.
בשנות ה-30 של המאה הקודמת הועברה לספריית הקונגרס האמריקני תרומה מחייט מקליפורניה, מרקיאן רוסי, שהיגר מאיטליה לארצות הברית בסוף המאה ה-19. הוא מסר 14 קלפי עור שלטענתו נכתבו על ידי בנותיו של מרקו פולו, בהם תיארו פגישה בין אביהן לסוחר סורי באזור קמצ'טקה וצ'וקוטקה - שנמצאים בקצה המזרחי ביותר של רוסיה. בהמשך מתוארת הפלגה של פולו במיצר ברינג שמפריד בין קמצ'טקה הרוסית לקו החוף של אלסקה שביבשת אמריקה.
ברשומות כותבת אחת מבנותיו מה סיפר לה אביה על יושבי המקום, תיאור המתאים לאורח חיי האסקימואים המקומיים. "הוא פגש שם אנשים לבושי עורות כלבי ים, שניזונו מדגים וחיו מתחת לאדמה", כתבה הבת. מתוך 14 המסמכים, 10 מכילים מפות שמתארות את מה שנראה כמו מיצר ברינג, את האיים האלאוטיים שממערב לאלסקה, ואת קו החוף עצמו של אלסקה.
המידע הרב שעולה מהגווילים ללא ספק מצביע על אפשרות שיבשת אמריקה התגלתה על ידי מרקו פולו, לפחות בחלקה המערבי-צפוני שבקרבת רוסיה. קולומבוס הגיע להישגו ההיסטורי כמאתיים שנה אחר כך, בסוף המאה ה-15, בדרך אחרת - על ידי חציית האוקיינוס האטלנטי. אבל גם אם פולו הקדים את קולומבוס, חשוב לציין למען תיקון עוול היסטורי שלפי הידוע כיום האירופאי הראשון שכף רגלו דרכה על יבשת אמריקה היה בכלל ויקינגי. לֵייף אֵירִיקסוֹן (950 - 1020) הפליג במסעותיו לחופי אמריקה הצפונית, כיום בשטח קנדה. בדיונים סביב סוגיית גילוי אמריקה נכנס לתמונה עוד מגלה ארצות איטלקי - אמריגו וספוצ'י - שהיה הראשון להבין שמדובר ביבשת חדשה.
ובכל מקרה, לפני שהחוקרים כותבים מחדש את ההיסטוריה, יש צורך לאמת לחלוטין את האותנטיות של המסמכים שהתגלו. חלק מהגווילים היו חתומים על ידי בנותיו של מרקו פולו - פנטינה, בללה ומוריטה - שציינו כי המידע מסתמך על רשמים ממכתבים ששלח להן אביהן. צוות המחקר של הסמית'סוניאן ביצע בדיקת תיארוך לפי יסוד פחמן רדיואקטיבי, שהעלתה כי קלפי העור נוצרו במאה ה-15 או ה-16, כלומר ייתכן שמדובר במקור שנכתב על ידי בנותיו, אך לא ניתן לשלול אפשרות שהמסמכים הם העתק.
את החותם שהותיר קולומבוס כמגלה אמריקה לא תוכל לשנות מורשת מרקו פולו, אבל אם הממצאים האחרונים יתבררו כנכונים אין ספק שזה יטיל צל כבד על הישגו של ויטוס יונסן ברינג, חוקר ארצות דני שפעל בשירות הרוסים. בזכות הפלגתו מרוסיה לאלסקה ב-1728, שבזמנו נחשבה לראשונה בהיסטוריה, נקרא המיצר על שמו.
אז מי באמת גילה את אמריקה, ועל שם מי נקראת היבשת? קריאה נוספת באנציקלופדיית ynet .