מדריד נערכת לסכל את משאל העם בקטלוניה
נשיא קטלוניה הכריז על הצבעה בנושא ההיפרדות ב-9 בנובמבר, אך ממשלת ספרד מתנגדת: "זה לא חוקתי". בית המשפט עשוי לדחות את ההצבעה
טרם שככו הדי הסערה סביב ההצבעה בסקוטלנד , וחבל לאומי אחר באירופה מקדם את שאיפתו לעצמאות: נשיא חבל קטלוניה ארתור מאס חתם היום (שבת) על צו לקיום משאל עם בנושא היפרדות מספרד ב-9 בנובמבר. בכך מציב מאס את הממשלה המקומית בקטלוניה על מסלול התנגשות מול השלטון המרכזי במדריד, הגורס שההצבעה אינה חוקית. ממשלת ספרד מקווה שמהלכים משפטיים שתבצע בימים הקרובים יעכבו את קיום המשאל בשנים.
ל-7.6 מיליון תושבי קטלוניה - החבל המשגשג בצפון-מזרח המדינה שהמהווה חמישית מכלכלת ספרד - יש שפה ותרבות משלהם, והיסטוריה ארוכה של מאבק לעצמאות. על פי סקרים, רוב גדול מביניהם מעוניין בקיום משאל העם - רוב שקיבל עידוד מההצבעה הצמודה על עצמאות סקוטלנד החודש.
הנשיא מאס סבור שאם יקבל רוב להיפרדות, הדבר יעניק לו ולממשלתו מנדט פוליטי לנהל משא ומתן עם ממשלת ספרד על הדרך שתוביל לכך.
מאס חתם על הצו בטקס חגיגי במשרד הממשלה הקטלונית בארמון הג'נרליטאט בברצלונה, מוקף בשותפיו הפוליטיים התומכים במאבק לעצמאות. "קטלוניה רוצה לדבר, היא רוצה להישמע, היא רוצה להצביע. עכשיו זה הזמן הנכון ויש לנו את המסגרת המשפטית המתאימה לעשות זאת", אמר בנאום בקטלנית, ספרדית ואנגלית.
בדברים שנשא באנגלית הוא ביקש להעביר מסר למנהיגים ולאזרחים באירופה: "כמו כל האומות בעולם, לקטלוניה יש את הזכות להחליט על עתידה הפוליטי. אנחנו מאמינים שהסוגיות הפוליטיות צריכות להיפתר במסגרת מו"מ ובגישה מתורבתת. ואנחנו יודעים שדמוקרטיה היא הדרך המתורבתת ביותר להתגבר על קשיים בין אומות".
מאות בני אדם שהמתינו מחוץ לארמון בברצלונה הניפו דגלי קטלוניה והשמיעו קריאות בעד עצמאות קטלונית. "לא הצבעתי עבורו מעולם, אבל הוא פועל ללא דופי בתהליך שאנחנו עוברים", אמרה לסוכנות "רויטרס" אחת המשתתפות בעצרת, איזבל רוקה פואיג.
אך מנגד, כאמור, צפויה קטלוניה להיתקל בהתנגדות בשלטון המרכזי במדריד. כבר לפני כשבועיים הבטיח ראש ממשלת ספרד מריאנו ראחוי לחסום את ההצבעה משום שהחוקה של ספרד לא מרשה משאלי עם שלא כוללים את כל הספרדים. גם סגן ראש הממשלה סורויה סאנז די סנטמריה אמר היום במסיבת עיתונאים כי קיום הצבעה מסוג זה מהווה הפרה של החוקה הספרדית מ-1978.
הקבינט הספרדי יתכנס ביום שני לאשר את הערעור וההתנגדות שיוגשו לבית המשפט החוקתי - והוא צפוי להורות על דחיית משאל העם עד לפסיקה סופית, שעלולה להתקבל רק בעוד כמה שנים. "שום ממשלה, אף אחד, לא נמצא מעל החוק, כי אף אחד לא נמצא מעל הרצון הריבוני של העם הספרדי כולו", סיכם סאנז די סנטמריה.
תומכים קטלאנים מחוץ לארמון בברצלונה
צילום: רויטרס
מומלצים