הונג קונג: גז מדמיע לעבר אלפי מפגינים
פעילים פרו-דמוקרטים מפגינים מול מטה הממשל במסיכות ובמשקפי מגן ודורשים מסין בחירות חופשיות ב-2017. בייג'ינג חוששת מהתפשטות המחאה לשטחה ומפזרת את המוחים באלות ובגז מדמיע - לראשונה מאז 2005
עוד חדשות בעולם :
אסון בפסגת הר הגעש: "נמצאו 30 גופות"
תעלומה ביוון: נקברה בחיים - ומתה בקבר?
היורשת לבית קלינטון: שרלוט עם סבתא וסבא
המוני המוחים נערכו מבעוד מועד לעימותים אלימים עם המשטרה המקומית, והגיעו להפגנה חבושים במסיכות ובמשקפי מגן ומטריות בידיהם מחשש לירי גז פלפל לעברם. "הסירו את המחסומים", התביישו לכם", צעקו אלפי המפגינים שחסמו כמה מהרחובות המרכזיים של הונג קונג - והם נענו כאמור בירי גז מדמיע וגז פלפל לעברם. המשטרה בהונג קונג לא השתמשה בגז מדמיע מאז 2005, אז פיזרה מאות מפגינים שהתפרצו לעבר מרכז כנסים שבו נערכה ועידת ארגון הסחר העולמי.
טייקון ההוצאה לאור ג'ימי ליי, תומך בולט בתנועה הדמוקרטית, אמר מוקדם יותר שהוא רוצה שיגיעו כמה שיותר מפגינים לאחר שבוע שלם שבמהלכו הפגינו סטודנטים למען רפורמות דמוקרטיות בהונג קונג. "ככל שיותר אזרחים יגיעו תקטן הסבירות שהשוטרים יצליחו להביא לסדר", אמר ליי. הוא עצמו הגיע להפגנה עם משקפי מגן ומסיכה לראשו.
מנהיגי המחאה נעצרו
המחוקק הפרו-דמוקרטי לי צ'וק-יאן סיפר כי שלושה מעמיתיו היו בין קבוצה קטנה של פעילים שנעצרו על ידי המשטרה, בהם מנהיגי המחאה אלברט הו ואמילי לו.
ניידת משטרה שהחרימה מגברים וציוד שמע של מפגינים נחסמה על ידי מפגינים. כעבור כמה דקות נשלחו למקום מאות שוטרים ואנשי ביטחון.
שליט הונג קונג: "אל תשתתפו בהפגנות לא חוקיות"
שליט הונג קונג ליונג צ'ון-יינג הזהיר את התושבים לא להשתתף בהפגנות "לא חוקיות" בשעה שכוחות המשטרה חסמו את הגישה לבניין הממשלה. הייתה זו הפעם הראשונה שליונג פונה למפגינים מאז פרוץ הפגנות הסטודנטים ביום שני שעבר. המוחים דרשו מהשליט דמוקרטיה גדולה יותר, ותבעו ממנו לפגוש אותם כדי לדון ברפורמות בחירות. "המשטרה נחושה לטפל במצב כראוי בהתאם לחוק", אמר שליט הונג קונג.
הונג קונג שבה בשנת 1997 לשליטת סין במסגרת הנוסחה "מדינה אחת, שתי שיטות" שמבטיחה מידה גבוהה של אוטונומיה וחירויות שמהן לא נהנים תושבי סין היבשתית.
המפגינים בהונג קונג דורשים לקיים בחירות חופשיות לגמרי לתפקיד המנהיג של הקולוניה הבריטית לשעבר. אלא שבחודש שעבר החליטה ועדה בפרלמנט הסיני שבבחירות ב-2017 יעמדו לבחירה רק שניים או שלושה מועמדים, וכולם יצטרכו קודם לכן לזכות בתמיכת הרוב בוועדה מיוחדת, שסביר להניח כי תהיה מלאה בנאמני המשטר בבייג'ינג.
מנהיגי המפלגה הקומוניסטית השלטת בסין נחרדים מהאפשרות שהקריאות לדמוקרטיה ולרפורמות יתפשטו מהונג קונג לסין היבשתית ויאיימו על אחיזתם בשלטון. המחאה הנוכחית בהונג קונג לעולם לא תותר בסין עצמה, מדינה שבה הפגנות סטודנטים שקראו לדמוקרטיה נרמסו באלימות ואף הובילו לאובדן בנפש באירועי כיכר טיאננמן ב-4 ביוני 1989.
הרפורמה הפוליטית היא גורם חיכוך בין התנועה הפרו-דמוקרטית בהונג קונג לבין המשטר בבייג'ינג מאז שבריטניה השיבה את העיר לשלטון סיני לפני 17 שנה. במקאו השכנה, אזור מנהלי מיוחד שהיה קולוניה פורטוגלית, המנהיג והמועמד היחידי פרננדו צ'וי "נבחר מחדש" בסוף חודש אוגוסט על ידי צוות של 400 איש, רובם כאלה הנאמנים למשטר בבייג'ינג.