וטרינרים למשרד החקלאות: "הכיתוב על גבי שימורי לה קט לא מספק"
המזון הלח של לה קט שירד מהמדפים בגלל חוסר בתיאמין, חזר עם כיתוב: "מזון משלים" ולפי ארגון הווטרינרים, 3 חתולים נוספים נפגעו לאחרונה אחרי אכילתו. הם קוראים להבליט ולפרט את הכיתוב וכן יצאו בקריאה לבעלי חתולים: אל תאכילו רק ב"מזון משלים". משרד החקלאות: "הנושא יודגש ויורחב בתקנות חדשות"
חברת ביופט של מעברות, המשווקת את מוצרי לה קט, הורידה בסוף 2013 מהמדפים את שימורי המזון הלח (מתוצרת קונסרברי הצרפתית, שמייצרת גם את שימורי המזון לחתולים של המותג הפרטי של שופרסל), המכונים "מעדן פטה לחתולים", אחרי ש-3 חתולים נפגעו לכאורה כתוצאה מצריכתו. "החתולים הפגועים ניזונו אך ורק ממזון זה", כתבו הרופאים בהודעה לעיתונות.
כעת, כך מוסרים הווטרינרים, אחרי חזרתו של המזון למדפים, נפגעו 3 חתולים נוספים שלכאורה גם הם אכלו שימורי לה קט בלבד, זאת למרות שהחברה הקפידה להוסיף כיתוב לקופסאות המזון הלח: "מזון משלים". מכאן שהווטרינרים מסיקים ואף טוענים שהכיתוב אינו מספק, שכן בעלי החתולים לא בהכרח מבינים את משמעות הכיתוב ואין שום אינדיקציה שמדובר באזהרה שלא להאכיל במזון זה בלבד. בנוסף נטען שהכיתוב לא בולט מספיק. את האחריות על כך הם מטילים על משרד החקלאות, שלא מחייב הבלטה של הכיתוב ופירוט משמעותו.
"להגדיר סימון בולט יותר בין 'מזון מלא' ל'משלים'"
"חברת ביופט, היצרנית של לה קט, לקחה אחריות מלאה על המקרים, סיפקה טיפול רפואי לחתולים הפגועים והורידה את המזון מהמדפים עד אשר תוייג מחדש 'מזון משלים'", כך נמסר בהודעת הארגון.
"בשל חוסר מודעות בציבור, חשוב להדגיש כי דיאטת החתול צריכה להתבסס קודם כל על מזון המוגדר כ'מלא', על לספק לחתול את כל המרכיבים התזונתיים החשובים לבריאותו, ורק אחר כך על מזון 'משלים', כתוספת.
"אנו קוראים לרשויות להגדיר סימון בולט יותר על המזון אשר יפריד באופן מובהק בין 'מזון מלא' ל'משלים' וכך יימנעו הישנות מקרים כאלה בעתיד".
הסימנים: חולשה, רעידות ועוויתות
לפי הרופאים, הסימון קטן, המזונות אינם נמכרים על גבי מדפים נפרדים ולכן יש בלבול. יו"ר הארגון ד"ד זאב גאנז אמר ל-ynet: "כבר פניתי לראש השירותים הווטרינריים והוא העביר את הבקשה הלאה. ביקשנו לדאוג לסימון יותר ברור של המשמעות של המזון המשלים. יש 3 חתולים שאובחנו כפגועי מחסור תיאמין לפני כמה חודשים טובים, בעקבותיהם נעשה הריקול ובשבועיים האחרונים אובחנו עוד 3, אחרי שהחברה החזירה את המוצרים למדפים עם כיתוב 'מזון משלים'".
איך אפשר לדעת שחתול נפגע מחוסר תיאמין במזון?
"יש לכך שורה שלמה של סימפטומים: חולשה, רעידות, עוויתות ועד מוות. הוויטמין הזה נחוץ לתהליך מיחזור הסוכר במוח, אם אין מספיק סוכרים במוח אז התפקודים העצביים נפגעים".
למה בעצם לכתוב "מזון משלים"? למה לא מכניסים למזון עוד ויטמין?
"יש במזון תיאמין, רק שיש בעיה עם B1, זה ויטמין שמאוד רגיש לתהליכי הכנה ונראה שהרמות שלו נפגעו בהכנה. כנראה שביופט לא יכולים להתחייב שיש תיאמין בכמות מספקת במוצר והעדיפו לשנות את הסיווג שלו עד שיהיו בטוחים שאכן מכיל את הכמויות הספיקות".
סגן היו"ר ארגון הארגון הרופאים הוטרינריים, ד"ר יוני לטוין אמר ל-ynet: "הוויטמין נהרס בזמן החימום, הסטרליזציה של המזון. זו תקלת ייצור מאוד נפוצה, אולי הכי נפוצה בשימורים. הבעיה היא כרגע שאנשים לא יודעים את ההבדל והרגולטור לא מחייב לרשום אזהרה ברורה. החתולים הפגועים הגיעו לבית דגן, הכפר הירוק ובית ברל והתאוששו בזכות זריקות תיאמין. צרכנים שמשתמשים במזון חייבים לדעת שהם צריכים להאכיל גם במזונות אחרים ומשרד החקלאות אמור להיות זה שמיידע אותם לפי חוק המספוא".
"הנושא יודגש ויורחב בתקנות לחוק המספוא החדש"
ממשרד החקלאות נמסר בתגובה: "החברה המשווקת. המשרד דרש מהחברה לפרסם הודעה לציבור ולבצע את האיסוף כנדרש. המשרד עקב אחר הליך הריקול בכדי לוודא שנעשה כראוי. על פי דיווחי חברת ביופט, האחרונה אספה את כלל המוצרים הקיימים בשוק - בחנויות המחמד וברשתות השיווק שבהם נמכרים מוצריה. המוצר הוחזר לחברה היצרנית בצרפת.
"מתחקור האירוע עולה שהחברה היצרנית בצרפת השתמשה בתערובת ויטמינים להכנת המוצר שלא הכילה ויטמין B1 וזה מה שגרם כמובן למחסור שלו במוצר.
"חשוב להדגיש, הפיקוח על יצור ושיווק מזון לבעלי חיים מוסדר כיום בצו הפיקוח על מצרכים ושירותים (ייצור מספוא והסחר בו), התשל"א-1971. משרד החקלאות ופיתוח הכפר קידם חקיקה של חוק חדש ועדכני בנושא (חוק הפיקוח על מזון לבעלי חיים, התשע"ד-2014), אשר התקבל בכנסת ביום 24.2.1014 ופורסם בספר החוקים של מדינת ישראל ביום 5.3.2014. תחילתו של החוק שנתיים מיום פרסומו. עד לכניסת חוק המספוא לתוקף, אנו פועלים לפי הסמכות הקבועה בצו המספוא.
"סעיף 2 לצו המספוא עוסק בתנאים לביצוע עסקאות במספוא, ושם נקבע: 'לא יבצע אדם עסקה בחומר המשמש או העשוי לשמש להזנת בעלי חיים, אלא אם הוא מספוא, ואלא לפי היתר בכתב שניתן לו לכך מאת המנהל ובהתאם לתנאי ההיתר...'. לפיכך, יצרנים, מפעלים וסוחרים המייצרים וסוחרים במספוא מחויבים בקבלת היתר כתנאי לייצור וסחר במזון לבעלי חיים במדינת ישראל. ההיתר יינתן אך ורק אם יצרן, מפעל וסוחר ממלא אחר התנאים הקבועים בצו המספוא ובדרישותיו. יצרן או יבואן המייצרים או מייבאים מזון כאמור נדרשים למלא אחר הדרישות והתנאים המפורטים, כתנאי לקבלת היתר עסקה לפי צו המספוא, ביניהן: להגיש לאישור את מפרט מרכיבי המזון ותכולתם.
"צו המספוא ומסמך הדרישות מגדירות את האפשרות לסמן מזון כ'מזון מלא' או כ'מזון משלים': בסימון של מזון המיועד לחיות מחמד ניתן להוסיף את המילים: 'מזון מלא' כאשר המזון מספק את כל צרכי קיומו של בעל החיים, למעט מים, ו'מזון משלים' או 'חטיף' כאשר המזון לא מספק את כל הצרכים האמורים. סיווג המזון כ'משלים' או 'מלא' נעשה על ידי היצרן.
"אין בצו המספוא ובדרישות המספוא הוראות מיוחדות גודל הסימון, הנושא יודגש ויורחב בתקנות לחוק המספוא החדש".
לה קט: הסימון בולט וברור
מביופט נמסר בתגובה: "בעקבות הנחיות משרד החקלאות, שונה סיווג שימורי לה קט 400 גר' בטעמים מ'מזון מלא ל'מזון משלים' כהגדרתו בצו הפיקוח על מצרכים ושירותים (ייצור מספוא והסחר בו), תשל"א - 1971.
"ביופט דואגת לסמן את המזון המשלים בצורה בולטת וברורה על גבי המוצרים, וזאת על פי ההנחיות".