שתף קטע נבחר

 

מה הקשר בין אכילת דגים לבריאות הלב?

מחקרים רבים מהשנים האחרונות הוכיחו כי אכילת דגים עשויה להפחית מוות ממחלות לב ושבץ מוחי. איך זה קשור לחומצות השומן הנמצאות בדגים, ואיזה סוגי דגים הכי מומלצים ?

מחקרים רבים כבר הוכיחו כי צריכת דגים עשויה להפחית מוות ממחלות לב ושבץ מוחי. הגדלת צריכת דגי מים עמוקים, לרבות דגי סלמון וטונה לשלוש פעמיים בשבוע לפחות היא בעלת תפקיד מפתח כיום, בתפריט מאוזן להקטנת הסיכון להתקפי לב ומחלות דם. 

 

איגוד הלב האמריקני פרסם המלצה מפורשת לצריכת לפחות 2 מנות של דגים בשבוע. ההמלצה מתייחסת בעיקר לדגים העשירים בחומצת השומן אומגה 3. 

   

איריס אינגבר פסקין, דיאטנית קלינית, מסבירה כי מאות מחקרים שפורסמו בשנים האחרונות מצביעים על חשיבותן ועל תרומתן לבריאות של חומצות שומן אומגה 3  לפעילות התקינה של הגוף, הגנה מפני גידולים סרטניים, שיפור תפקוד וצלילות המוח, הגנה טבעית מפני מחלות-לב וכלי-דם, עוזרות להתפתחות של עוברים ותינוקות, מונעות דיכאון ועוד.

 

עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו

 

עוד כתבות במדור משפחה בריאה 

אורח חיים בריא: הבחירה הטבעית שלכם

האם אומגה 3 בריאה לכם? מחקרים ממליצים

אחת ולתמיד: האם דגים בריאים לנשים בהריון?

 

עשירים באומגה 3 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
עשירים באומגה 3(צילום: shutterstock)

 

איך התגלתה השפעת אומגה 3 על הלב?

סקר האוכלוסין הגדול הראשון והגדול שהביא לגילוי תפקידם הדרמטי של חומצות השומן מסוג אומגה 3 על בריאות הלב התקיים באלסקה בקרב האסקימוסים במהלך שנות השמונים.

 

החוקרים גילו כי לאסקימוסים אין מחלות לב. נתון יוצא דופן זה נחקר רבות עד שרק במהלך שנות התשעים החוקרים קישרו את המצב הבריאותי שלהם  לתזונה שלהם המבוסס רובו ככולו על דגי מים עמוקים, המהווים מקור עשיר לחומצות שומן מסוג אומגה 3, כאמור.

 

אינגבר פסקין אומרת כי אכן לאכילת דגים יתרונות בריאותיים רבים. "דגים עשירים בחלבון איכותי שמורכב מכל 9 חומצות האמינו החיוניות לגוף האדם. דגים מכילים חומצות שומן רב בלתי רוויות מסוג אומגה 3, כשכמויות גדולות יחסית של אומגה 3 ‏נמצאות בדגי מים קרים עמוקים כמו סלמון, טונה, מקרל, פורל, הרינג, וסרדינים".

 

היא מוסיפה כי "חשוב לדעת כי כל דגי הים, ללא יוצא מהכלל, מכילים הרבה יוד שחיוני לתפקוד התקין של בלוטת התריס. בלוטת התריס אחראית לחילוף החומרים בגוף, לגדילה, התפתחות, בניית העצמות, ייצור חלבונים, לתפקוד המוח ולפוריות.

 

"את היוד מקבלים הדגים מהמלח, שם הוא נמצא בשפע. לעומת זאת, גופם של דגים שגדלים במים מתוקים דל ביוד, משום שהמים דלים במלחים. בנוסף, בדגים יש מינרלים חשובים לבריאותנו כמו ברזל, אבץ, ומגנזיום וויטמינים חשובים מקבוצת B, במיוחד וויטמין B12 החשוב לפעילות תקינה של מערכת העצבים וליצירה של כדוריות דם אדומות".

 

איזה דגים מומלצים?

בעיקרון, דגי ים בריאים יותר, אבל גם ביניהם יש הבדלים. המומלצים ביותר הם דגי הים הצפוני, שמכילים כמות גדולה של חומצות שומן מסוג אומגה 3 ו-6, שהן חומצות רב בלתי רוויות.

 

החומצות הללו שתפקידן המקורי למנוע מהדגים לקפוא בחורף, משפרות אצל בני האדם את זרימת הדם, מאטות את קצב יצירת קרישי הדם ומורידות את רמת השומנים בדם. כמו כן הן מונעות יתר לחץ דם ותהליכים דלקתיים.

  

דגים רזים (עד 5% שומן)

ערכם התזונתי דומה לזה של חזה עוף: הם דלים בקלוריות, שומן ונקודות, דלים גם בשומן רווי וכולסטרול. אכילת דגים אלה תורמת לבריאות הלב וכלי הדם. על קבוצה זו נמנים בין היתר דגי ים תיכון.

  

דגים שמנים (8-18% שומן)

הדגים הללו עשירים באומגה 3. על אף היותם עשירים בשומן, הם דלים בשומן רווי ולכן בעצם מכילים שומן מהסוג הבריא. על קבוצה זו נמנים סלמון, סרדינים ומקרל.

 

דגים בעלי אחוזי שומן בינוניים (4-7% שומן)

בדגים אלה רמת השומן הרווי נמוכה ולכן הם מומלצים. בקבוצה זו נמנים דגי בס, בורי, קרפיון.

  

דגי הים התיכון

דגים אלה מהווים מקור מצוין לחלבון והם דלים בשומן (עד 5%). הם מומלצים מאוד כמנה חלבונית, במיוחד לשומרי המשקל.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אכילת דגים עשויה להפחית מחלות לב
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים