ישן, חדש ונוצץ: טיול אדריכלי בחיפה
מבנה הטכניון הישן, מקדש הבהאים המפואר, מפרשית הבטון של העיר התחתית שעל ואדי סאליב והאצטדיון הזורח: יצאנו לטיול בין המבנים המרשימים של חיפה
חיפה היא עיר בה מתקיימים בהרמוניה עתיק וחדש, ים והרים, ושלוש דתות שמצליחות ליצור דו קיום בשלווה כמעט מוחלטת. הנה חמישה מבנים מהמרשימים באתריה, שכדאי ורצוי לראות. התייעצנו עם רוני גרוסמן, סגן דובר העירייה ואדם שמאוהב בעיר שלו, שבחר איתנו את היפות שלו.
מבנה הטכניון הישן
חיים נחמן ביאליק נתן לה את השם ואלברט איינשטיין היה נשיא הוועד הראשון, ועם היסטוריה כזו, ומעמד כאחת מהאוניברסיטאות המובילות בעולם, קשה לוותר על ביקור במבנה הטכניון ההיסטורי, שהיום משמש כבית למוזיאון המדעטק.
הובילו את ילדיכם הקטנים לסיור בלוקיישן המקורי של מי שנמצאת במקום השביעי ברשימת האוניברסיטאות שבוגריהן מנהלים חברות טכנולוגיות גדולות, עודדו אותם ללמוד שם לכשיתבגרו, והבטיחו את עושרכם לעת זיקנה.
הרעיון לאוניברסיטה נולד ב-1901 אצל יהודי גרמניה, שהחליטו לעזור לקדם את התרבות הגרמנית בארץ ישראל. ד"ר פאול נתן, ההוגה של הרעיון קיווה שבית ספר כזה, ישפר את מצבם של היהודים בארץ על אף השלטון העותומאני ויעודד עליה. דוד ויסוצקי, ההוא מהתה, תרם מכספו ואדריכל יהודי מגרמניה החל לחלום תוכניות שרטוט.
תהליך הבנייה נמשך שנים עקב בעיות שהערים השלטון, בעיה בגיוס כספים, מלחמת עולם קטנה ומאבק דמים על מה תהיה שפת הלימודים - גרמנית או עברית. בסופו של דבר, אחרי 28 שנים של מאבקים, בנייה וחלומות, ב-1929 קיבלו 16 סטודנטים תעודות מהנדס מטעם בית הספר.
המבנה היפה על הדר כרמל, לא היה רק מקום למוחות מבריקים. בזמן מלחמת העולם הראשונה שימש כמכון חיטוי של הצבא הגרמני ובית מטבחיים, ובתקופה הבריטית שימש לאנגלים כבית חולים. היום כאמור הוא משמש כמוזיאון לילדים שאוהבים מדע.
רוצים לבקר?
תביאו אתכם ילד או שניים, היום המקום משמש כמוזיאון "מדעטק" - מוזיאון ילדים חביב מאוד להכרת המדע. www.madatech.org.il
האצטדיון החדש
מימון של כחמישה עשר אחוזים מהפרויקט העניק לאצטדיון את שמו של סמי עופר - מה שלא מספיק טוב בשביל מוזיאון תל אביב, הוא רווח נקי לאוהדי מכבי חיפה. האצטדיון שנחנך ביוני האחרון והושקעו בו כחצי מיליארד שקלים, מתיימר להיות האצטדיון המשוכלל ביותר בישראל ואחד המתקדמים באירופה.
יותר מ-25 אלף מקומות ישיבה מקורים סביב המגרש כולו, יציע עיתונאים, מועדוני כסף, זהב ויהלום וגם 36 תאי צפייה פרטיים לאוליגרכים שביניכם. כר הדשא ממוקם 15 מטר מתחת למפלס הכניסה, כדי שכולם יוכלו לראות טוב יותר ועליו מותקנים חיישנים שנותנים 24 שעות ביממה נתונים על הטמפרטורה, הלחות, האור והרוח בהיכל.
חדרי ההלבשה מכילים גם סאונה, ג'קוזי ואמבטיות קרח ויש כביש שירות מיוחד בתוך מנהרה, שמוביל את שחקני הקבוצות היישר לחדרים, ללא צורך בחשיפה לקהל. המקום כולו מרושת מצלמות חדות פיקסלים, שיוכלו לזהות אוהדים בעייתיים ולבוא איתם חשבון.
הגג המרשים והמוזהב, שבראשו צורת וי, עשוי 31 עמודי פלדה במשקל של אלפי טונות. באצטדיון קיימת גם תשתית לשידורי משחק בטכנולוגית תלת ממד, שעוד מבוששת להגיע לארצנו. המתחם המסחרי שהוקם בסמוך לו אמור לכלול את קומפלקס בתי הקולנוע הגדול בצפון, מסעדות וברים.
רוצים לבקר?
האצטדיון שוכן במבואות הדרומיים של חיפה, ברחוב פנחס ואברהם רוטנברג 2, ואפשר לקיים סיורים באצטדיון בתיאום מראש בטל': 04-3002301
מקדש הבאב
המבנה החשוב ביותר למאמיני הדת הבאהית והפך אתר עלייה לרגל מהעולם כולו, שוכן במרכז הגנים הבאהיים על כיפתו המוזהבת שהפכה כבר לאחד מסמליה הבולטים של העיר.
כבר ב-1909 הונחו במיקום המדויק של המקדש שרידיו של מייסד הדת, שקרוי "הבאב" (השער). המאוזוליאום בן ששת החדרים בו הוא נקבר, חיכה מאה שנה עד שהפך למקדש שהוא היום. המקדש נבנה שרידי המאוזוליאום, האדריכל היה קנדי, החומרים הובאו ברובם מאיטליה והסגנון משלב טעמים מזרחיים ומערביים.
הכיפה המוזהבת עשויה 12 אלף אריחי זהב שיוצרו במיוחד עבורה בצורות וגדלים שונים ובלילה המקדש כולו מואר באור יקרות והופך את העיר כולה ליפה יותר. המבנה משמש היום לתפילה ומדיטציה ונוסח התפילה המיוחדת למקום כתובה על הקיר באנגלית וערבית.
רוצים לבקר?
בכל יום למעט ימי רביעי ניתן להשתתף בסיורים מודרכים ללא תשלום במקום. באתר האינטרנט תוכלו למצוא את שעות הסיורים והשפות השונות שהם מוצעים בהם. מומלץ להגיע לשער היציאה לסיורים ברחוב יפה נוף כעשר דקות לפני תחילת המועד המצוין. פה מדייקים.
המנזר הכרמליתי
רק בשביל לעלות ולרדת ברכבל האלמותי של חיפה, שווה לעשות סיור במנזר הכרמליתי, אבל לא רק. הרכבל מגיע היישר אל גינתו של מסדר נזירים קתולי שנוסד כאן, על הר הכרמל ומכאן שמו.
הכרמליתים רואים את עצמם כממשיכי אליהו הנביא ולכן התיישבו כאן, מעל מערת אליהו. לפני שהוקם המנזר, התגוררו הנזירים במשך שנים בכוכים שבהר מעל המערה, ורק ב-1767 בנו את המנזר על ראש ההר, בסטלה מאריס. המבנה המרשים הוקם על פי המאמינים על שרידי מבנה קדום שנועד לפולחן למרים ולכן הוא קרוי גם "גבירתנו של הכרמל" ובגינה שוכן לו פסל בדמות אליהו הנביא שעל פי מסורתם, נאבק פה עם נביאי הבעל.
הבניין בן שלוש הקומות נבנה כחומה בצורה עם פתחים קטנים, בשל הצורך להתגונן מהתנכלויות שהיו מנת חלקם מיום שהוקם. כיפת הכנסייה צוירה בסגנון הבארוקי בידי נזיר אמן איטלקי ודגם חג המולד, המתאר את לידת ישו, מצויד בכפתור מיוחד המפעיל מערכת אורות של נצנוצי כוכב בית לחם שישמחו את הילדים. ביתר אגפי המנזר יש גם מלון לצליינים, ספרייה, מבנה קבורה לנזירים וטחנת רוח שמשמשת אותם בעיקר להתבודדות.
רוצים לבקר?
לא כל חלקי המנזר פתוחים לקהל הרחב, מפני שאחרי הכל מדובר פה בפנימיית גברים, אבל שווה לבוא ולראות ואפשר גם להתקשר לבירורים: 04-8337758
היכל בתי המשפט החדש (מגדל המפרש - בניין הטיל)
זוכה פרס רכטר לארכיטקטורה שתכננו האדריכלים ברכה וד"ר מיכאל חיוטין ניצב בבעיר התחתית, על גבול חורבות ואדי סאליב. ההיכל הוא בניין עצום ורב תפארת בלב אזור אורבני מוזנח. המבנה נחנך ב-2001 ועלותו הסתכמה בחצי מילארד שקל. הוא מאכלס חמישה בתי משפט, שבעים ושלושה אולמות ומאה לשכות שופטים תחת קורת גג אחת.
השימוש הרב בזכוכית והפתיחות של המבנה כלפי חוץ נועדה לבטא כך על פי האדריכלים את "השקיפות של הפעילות המשפטית במדינה דמוקרטית".
ביקורת על התכנון הגרנדיוזי של ההיכל, במיוחד על רקע בתי שכונת ואדי סאליב הצמודה והמוזנחת נמתחו לבלי סוף.
ובכל זאת, ההיכל הוא חלק ממתחם קריית הממשלה, שסמלה האדריכלי הוא המגדל דמוי המפרש, שנמצא פה ליד, ושווה לקפוץ לראותו. אחרי זה תרדו לשתות משהו במתחם העיר התחתית הסמוך שמאכלס את כל המקומות השווים היום של חיפה.
רוצים לבקר?
יש אפשרות לסיורים לימודיים מודרכים קבוצתיים, צפייה בדיון משפטי ואפילו משפט מבוים אם אתם מתארגנים מראש. לפרטים: 04-8698093 054-7740255