"לא מוכנים לשרוף את גופת התינוק"
חיים ואלכס עבאדה-ריין הגיעו לתאילנד כדי לקבל את בנם שנולד בהליך פונדקאות, אבל הוא נפטר בלידה. השלטונות מסרבים להטיסו לארץ בטענה שאין לו אזרחות ישראלית, והציעו לבני הזוג לשרוף את גופתו. בבית העלמין היהודי בבנגקוק אין מקום. "האופציה הכי סבירה היא לקבור אותו כאן"
בני הזוג חיים ואלכס עבאדה-ריין שבנם נפטר בתאילנד יום לאחר לידתו בהליך פונדקאות, מבקשים למצוא לו קבורה הולמת, לאחר שהוסבר להם כי לא יוכלו להביא את גופתו ארצה. השניים מסרבים בתוקף לשרוף את גופת בנם, אף שנאמר להם כי בבית העלמין היהודי בתאילנד אין מקום קבורה פנוי. "זה נגד האמונות שלנו", אומרים בני הזוג.
כזכור, בני הזוג נסעו לתאילנד לפני החג כדי לקבל את בנם, תינוק שנולד בהליך פונדקאות. הלידה הוקדמה והסתבכה, הילד מת בבית החולים, והשניים ביקשו להביאו לקבורה בישראל. הם נתקלו בהתנגדות של הרשויות בתאילנד וכן של כמה גורמים אחרים, בטענה שהילד לא עבר הליך לקבלת אזרחות ישראלית והוא נחשב תאילנדי, ולכן הוצע להם לשרוף את גופתו. לטענתם, הם אף פנו לרב של בנגקוק והוא הסביר להם כי בית העלמין היהודי מלא והחלקות בו נרכשו מבעוד מועד.
"שלשום בלילה, בצאת השבת, שוחח איתנו הרב הראשי מטעם בית חב"ד בבנגקוק", מספר אלכס. "הוא הסביר לנו שאנחנו פשוט נלחמים בתחנות רוח, כי גם אם נצליח להביא את הגופה של התינוק לישראל - ברגע שנגיע למדינה ייקחו אותו מאיתנו ויקברו אותו בקבר לא נודע. הוא ואחרים הסבירו לנו שהתינוק עדיין לא נחשב בן אדם כי הוא נפטר כשהוא בן פחות מ-30 יום ולא עבר ברית מילה. המשמעות היא שלא נוכל לעשות לו הלוויה או להקים מצבה".
בני הזוג, שכאמור נאלצו להשלים עם העובדה שלא יוכלו לחזור ארצה עם גופת בנם, עדיין מחכים שגורם משגרירות ישראל בתאילנד ייפגש עמם, ובינתיים מחכים לתוצאות של הנתיחה לאחר המוות. "אנחנו מחכים לשיחה מהשגרירות כדי להבין מהן האופציות בתאילנד מבחינת קבורה יהודית. כל מיני גורמים הסבירו לנו שיש כאן בית עלמין יהודי אבל שעשירי תאילנד כבר קנו את החלקות ולכן אין שטח פנוי. אחד הרבנים אמר לנו שהאופציה שלנו היא לקבור את התינוק בבית עלמין של גויים, וגם אז נצטרך לרכוש חלקה".
חיים ואלכס עבאדה-ריין לא מוכנים לשרוף את גופת התינוק, כפי שהוצע להם. "התאילנדים
והבחורה שמלווה אותנו משכנעים אותנו לשרוף את הגופה, אבל אנחנו לא מוכנים לכך בשום פנים ואופן, זה נגד האמונות שלנו. אנחנו לא דתיים אבל באים ממשפחות מסורתיות. זה שאנחנו הומואים לא אומר שאנחנו לא מאמינים בדת. זה נראה לנו פשוט מגוחך".
אלכס הוסיף: "האופציה הכי סבירה כעת היא לקבור אותו כאן. אנחנו רוצים קבורה ראויה אבל לא מצליחים לראות איך אנחנו עושים את זה, וזה שובר אותנו לחלוטין. אנחנו לא מבינים למה עושים לנו את המוות בשביל זה".
פרט להשפעה הנפשית הקשה של האירוע, הטרגדיה הכניסה אותם לעלויות כלכליות גבוהות, ובית החולים דורש מהם תשלום עבור הטיפולים שעבר הילד בזמן שהרופאים נלחמו על חייו. "כל יום שבו אנחנו לא מוציאים את הגופה עולה לנו 1,000 דולר", אומר חיים. "כל הזמן אנחנו מקבלים עוד חשבוניות, וגם כשמדברים איתנו על הקבורה מדובר בעוד עשרות אלפי שקלים".