ישראלים מיואשים מההבטחות, השר פרץ מאיים: אי אפשר להעביר את התקציב של לפיד
שר האוצר הציג אתמול את תקציב 2015 שכולל תוספות של מיליארדים על חשבון הגדלת הגירעון. "תקציב בשורה חברתי", הגדיר זאת לפיד, אך האנשים שמחכים לשינוי כבר שבעי הבטחות: "מהכרזות הממשלה לא יבוא פתרון". פרץ בטוח: קיצוצים רוחביים עוד לפנינו
ההבטחות - והייאוש. שר האוצר יאיר לפיד ובכירי משרדו הציגו אתמול את תקציב המדינה לשנת 2015 שכולל תוספות בהיקף של כ-7 מיליארד שקל למשרדי הבריאות, החינוך, הרווחה וביטחון הפנים. זאת, לצד תוספת של 6 מיליארד שקל למשרד הביטחון. סיבה לחייך? לא עבור רבים מהישראלים, שמצד אחד לא רואים דירה באופק ומצד שני נחשפים מקרוב לצפיפות בכיתות ובגנים במערכת החינוך. גם השר עמיר פרץ מצהיר בשיחה עם ynet: "צריכים להתרחש שינויים גדולים כדי שאוכל לתמוך בתקציב הזה".
לדברי פרץ, "עדיין לא ברורה המסגרת, ואני חושב שקיצוצים רוחביים עוד לפנינו. אי אפשר להעביר את התקציב הזה מבלי לטפל בפערים החברתיים - הוכח שהחוליות החלשות ביותר בחברה הן החוליות שמתמודדות עם האתגרים הכי כבדים. אין לי כוונה להשלים עם מצב שבו נושא צמצום הפערים לא יהיה נושא מוביל ועיקרי. דו"ח אלאלוף (למלחמה בעוני) צריך להיות חלק מהתקציב, ורק אז לדון בנושאים אחרים".
תקציב בכותרת - כתבות נוספות
לפיד: התקציבים החברתיים יגדלו במיליארדים
התקציב החדש של לפיד: השאלות הפתוחות
טלי בריל, 42, אימא לשלושה ילדים מראשון לציון ופעילה חברתית שעומדת בראש קבוצת "הורים דורשים מהפך בחינוך למען הורים וילדים", סיפרה על תחושתה לגבי התקציב: "כשמעתי את דברי לפיד בהתחלה שמחתי, אבל אז קראתי לעומק ואתה מגלה שבשורה התחתונה שום דבר לא יזוז".
לדברי בריל, "תחום החינוך לא ישתנה. זה לא שיתקצבו כספים לסייעת נוספת. זה שימוש ציני בשימוש במילים יפות כמו 'חברתי'. אנחנו ההורים נשלם את המחיר כרגיל. יש כאן דור שלם שקורס ויש ילדים שעושים להם נזק".
בריל סיפרה כי בשנה שעברה שלחה את בנה לגן טרום-טרום-חובה ושם גננת אחת וסייעת נאלצו להתמודד עם 35 ילדים. היא מזכירה כי גם בבתי הספר לומדים 40 ילדים בכיתה. "גם המורה המופלאה עלי אדמות לא מגיעה לילד ה-39 וה-40 בכיתה", אמרה בריל. "רואים את ההבדלים בין אלה שיש להם כסף למערכת פרטית עם תנאים יותר טובים לבין אלה שאין להם. נוצרה מערכת חינוך כפולה".
האם לשלושה הוסיפה וסיכמה: "אנחנו ההורים מתקשים לשרוד במעמד הביניים. אנחנו לא יכולים לצאת לרחוב ולגור באוהלים, אנחנו כל הזמן עסוקים בלנסות לחיות ולשרוד. מקבלי ההחלטות מתעלמים מאיתנו. כל הזמן מורידים לנו את הראש, בכל פעם שמתחיל דיון עסוקים בלהפחיד אותנו. כל הזמן מדברים על ביטחון, אבל מה עם ביטחון תזונתי, בריאותי וחינוכי לילדים?".
במוקד התקציב של לפיד נמצאות הכרזותיו כי לא יעלה מסים ויוריד את מחיר הדיור הציבורי באמצעות מתן הנחה של מע"מ בסכום 0, כלומר 18% הנחה לזוגות צעירים. עופר שפר, בן 29, בעל תואר ראשון ומנהל עסק בתחום הספורט האתגרי בתל אביב, לא תולה תקוות רבות בהבטחות.
"אנחנו זוג צעיר ואין לנו סיכוי לחסוך כסף לדירה", אמר ל-ynet. "אנחנו עובדים קשה ולא מצליחים לחסוך. כדי לחסוך אצטרך להפסיק באמצע ולוותר על לימודי תואר שני. כדי לחסוך הון ראשוני לדירה אנחנו צריכים להסתגף, לחסוך באוכל, לוותר על קולנוע, לא לצאת לבלות ואנחנו מבינים שזה בלתי אפשרי".
עפר שירת בקרבי והיה בעברו פעיל פוליטי באגודת הסטודנטים של אוניברסיטת תל אביב, אז האמין שהשינוי אפשרי. למוד אכזבה מהפוליטיקאים, היום הוא מנסה לקחת את הדברים באופן פחות אישי. "כדי להקל על הלחץ הנפשי אני מתנתק", סיפר. "לא מתעניין בחדשות ובהכרזות של שר האוצר. בפוליטיקה כל אחד חושב רק על עצמו, אנחנו חיים במלחמה שלא נגמרת. לא רואים עתיד. המטרה שלנו היא להרוויח כסף ולהתקדם בחיים בלי קשר להכרזות הממשלה, משם לא יבוא פתרון".
"לא רוצה לחיות ככה"
בשיחה עם ynet עופר תיאר בעצב רב את שכבת הגיל של חבריו שנמצאים במלחמה כלכלית יום יומית. "האנשים והחברים שסביבנו, זוגות צעירים בני 35-25, לא חולמים לקנות דירה. זה משהו שלא קשור אליהם. פשוט אין סיכוי.
"אני מרוויח 8,000 שקל. אחרי מסים נשאר 7,000 שקל. שכר דירה 3,000 שקל, אוכל 3,000-2,500 שקל, תחבורה על קטנוע 500 שקל. אם אסתגף ואחסוך 500 שקל כל חודש, יהיה לי בעוד 20 שנה סכום ראשוני לקניית דירה קטנה ומוזנחת, ואני לא רוצה לחיות ככה".
גם יריביו הפוליטיים של לפיד מתחו ביקורת חריפה על התקציב. ראש האופוזיציה ויו"ר מפלגת העבודה ח"כ יצחק הרצוג אמר כי "נתניהו ולפיד זנחו את הערך העליון של טיפול בעוני, הפקירו את המוחלשים ביותר והבטיחו שעוד מאות אלפי צעירים יגדלו גם השנה במדינה שלא עושה דבר על מנת להוציאם ממעגל המצוקה.
"רגע אחרי מסיבת העיתונאים הזוהרת ורגע לפני יום הכיפורים אני קורא לשר האוצר וראש הממשלה לחזור ולדון במשמעויות המוסריות שבהפקרת השכבות החלשות בחברה הישראלית בתקציב 2015".
לירון עמר (34) מאזור, היא מנהלת משרד, נשואה עם שלושה ילדים, ומודאגת מהיקף הקיצוצים המתוכננים במערכת החינוך: "בשנה שעברה היו לי יש לי שלושה ילדים בצהרון וכיום שניים. העלות לצהרון לכל ילד היא בסביבות 1,000 שקל. אם המחיר יעלה, אצטרך לוותר על הצהרון."
בגן סיגלית של הגננת אורנה, במועצה המקומית באזור, ההורים והילדים מאד מרוצים. לצהרון הצטרפה סייעת נוספת, ועכשיו חוששים ההורים כי בעקבות הקיצוצים היא תעזוב. תיקי לוי (48), טכנאית רנטגן נשואה עם שני ילדים, הוסיפה: "אנחנו אנשים עובדים סביב השעון. אם יקצצו את הצהרונים נהיה בבעיה. נצטרך להוסיף שעות עבודה כדי שיהיה לנו יותר כסף."