שתף קטע נבחר

מנהלי בתיה"ח: אזל הכסף לתרופות מצילות חיים

מחסור בתרופות נגד סרטן, בהזנה תוך ורידית ואפילו באנטיביוטיקה נגד זיהומים: חובות של 600 מיליון שקלים הובילו לכך שבתי החולים הממשלתיים אינם יכולים עוד להצטייד בתרופות מצילות חיים. בפנייה למשרד הבריאות הם מבקשים: הפנו חולים קשים לבתי חולים אחרים - כי לא נוכל לטפל בהם . פרופ' גבי ברבש, מנהל איכילוב: "אנחנו חיים מהיד לפה ודוחים תשלומים לספקים"

מנהלי בתי החולים הממשלתיים מתריעים: נגמר לנו הכסף לתרופות מצילות חיים. הסיבה: חובות של 600 מיליון שקלים, והוראה של משרד האוצר שלא לרכוש ציוד ותרופות על חשבון התקציב של שנת 2015.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

מכתב מעורר דאגה הופץ היום (ב') בין בתי החולים הממשלתיים שמלמד על החרפה חמורה במצבם הכספי של בתי החולים הממשלתיים. את המכתב שלח פרופ' שמעון רייסנר, סגן מנהל בית החולים רמב"ם ויו"ר פורום מנהלי בתי החולים הממשלתיים, ובו הוא מתריע על כך שבעיות התקציב הקשות הובילו למחסור בתרופות מצילות חיים. 

 

"ברמב"ם מתחיל להיווצר מחסור בתרופות מצילות חיים", כתב. "תקציב הקניות אזל ועל כן מנהל הכספים איננו יכול לחתום על הזמנות". במכתבו מציין רייסנר כי קיימת בעיה של תרופות כמו הזנה תוך ורידית לחולים שלא מסוגלים לאכול, אנטיביוטיקה נגד זיהומים וגם תרופות מסוימות נגד סרטן.

 

הכסף אוזל לתרופות ולניקיון

"קיים מחסור בתרופות מצילות חיים אשר נובע מבעיות התקציב, הגבלות הרכש וכן מחסור עולמי בלתי תלוי תקציב", מסרו גם מבית החולים "הלל יפה" בחדרה. "במסגרת קשיים אלו אנו עושים כמיטב יכולתנו לספק לחולה את הטיפול המיטבי".

 

"הכסף אוזל לתרופות, לניקיון, ולכל מה שהתקציב מספק", מוסיף מנהל בית החולים ברזילי, ד"ר חזי לוי. "מצבנו על עברי פי פחת. אנחנו בקצה גבול היכולת. אנחנו לא יכולים לשפר את המזון שמוגש לחולים לטעים ובריא יותר, החלפת תרופות למתקדמות יותר, ולמרות כל ההתייעלות אני צריך לשקול איזה תרופות אני צריך לקצץ כי נגמר הכסף.

 

"אני מקצץ באנטיביוטיקות מסוימות, תרופות נוגדי קרישה מתקדמות ואחרות. לא מדובר על אקמול, כל תרופה כזאת היא חיונית. כל החשבונות מתייקרים, המשכורות עולות, לא קיבלנו שיפוי על כך ולכן אנחנו בקריסה. אם לא יתעשתו ויטפלו בהכנסות שלנו, אנחנו נהיה בעיה קשה מבחינת היכולת לספק רפואה נאותה".

 

בעוד שבבתי החולים הלל יפה ורמב"ם הבעיות התקציביות הובילו למחסור בתרופות, בבתי החולים האחרים המצב עדיין אינו חמור עד די כך, אך מנהליהם מתריעם כי הוא עלול להגיע לשם עוד לפני בוא החורף. בנוסף הם מתריעים כי המצב הכלכלי  הקשה פוגע, בדרך זו או אחרת, בחולים. מנהל המרכז הרפואי שיבא, פרופ' זאב רוטשטיין, כבר הורה לדחות ניתוחים אלקטיביים (מתוכננים מראש ולא דחופים) על מנת להתמודד עם הקשיים התקציביים, וגם בבית החולים וולפסון חוששים שיגיעו למצב דומה.

 

"הציוד בניתוחים אלקטיביים הוא לפעמים יקר מאוד, ואנחנו נדחה אותם לשנה הבאה אם נצטרך", אומר מנהל וולפסון, ד"ר יצחק ברלוביץ'. "זה פוגע בחולים, מאריך את התורים במערכת הבריאות הציבורית ומנוגד למדיניות הממשלה, אבל אי אפשר ליהנות מכל העולמות".

 

הבור בתקציב: 600 מיליון שקלים חסרים

לפי ההערכות, לבתי החולים הממשלתיים חסרים במשותף כ-600 מיליון שקלים. "הבעיה היא שכל המערכת מתוקצבת מראש בחסר ובכוונה, זאת כדי למנוע הוצאות, ורק בסוף השנה אנחנו מקבלים את ההשלמה מהמדינה", מסביר ברלוביץ'.

 

בשל המצב פנה פורום מנהלי בתי החולים הממשלתיים למשרד הבריאות וביקש ממנו להכין מקום לחולים מורכבים בבתי חולים בהם עדיין יש תקציב, כך שיתכן שחולים יעברו בין בתי החולים כדי להימנע מאשפוז במוסד רפואי שסובל ממצוקה כספית קשה. "דרושה התערבות של משרד הבריאות היום", קובע פרופ' רייסנר במכתב.

 

"ישנן תרופות יקרות מאוד שאנחנו לא יכולים לרכוש, ולכן ביקשתי ממשרד הבריאות

להפנות חולים קשים לבתי חולים שבהם עדיין יש תקציב, כדי שהם יוכלו לקבל את הטיפול הראוי להם", אומר פרופ' רייסנר ל-ynet. "רוב בתי החולים הממשלתיים נמצאים בבעיה כזאת, ואם לא השבוע אז בשבוע הבא, לכן מאוד ייתכן שנשלח את החולים לבתי חולים של שירותי בריאות כללית או להדסה".

 

בשבוע שעבר פנו מנהלי בתי החולים למשרד הבריאות בבקשה לעזרה כלכלית. לדבריהם, הם נקלעים לבעיה בכל שנה, אך הפעם יצאה הוראה של החשבת הכללית במשרד האוצר לפיה לא ניתן לדחות את התשלומים לשנה הבאה, ולכן עליהם להסתדר עם התקציב הנוכחי, שאינו מספיק.

 

פרופ' גבי ברבש, מנהל איכילוב, אמר: "אנחנו חיים מהיד לפה ודוחים תשלומים לספקים".

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "לא ידוע לנו על מחסור בתרופות מצילות חיים. ברגעים אלה מתקיימים דיונים אינטנסיביים עם משרד האוצר, משרד הבריאות ומנהלי בתי חולים במטרה להתמודד עם נושא זה".

 

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "משרד האוצר מקיים דיונים מקצועיים עם משרד הבריאות מול בתי החולים הממשלתיים במטרה לבחון את המצב התקציבי של בתי החולים".





 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
"תקציב הקניות אזל"
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים