שתף קטע נבחר

 
צילום: shutterstock

לקראת כיפור: מה הקשר בין צום לניקוי רעלים?

למה יש צורך לנקות רעלים מהגוף, האם התזונה שלנו תוכל לעזור, ומתי הצום עשוי להיות יעיל? דיאטנית מסבירה ומציעה טיפים איך לצום במינימום נזקים לבריאות

אחת המטרות של צום יום הכיפורים היא להתנקות ולהשתחרר מחטאים וקיבעונות שליליים ולהתחיל שנה חדשה עם מצפון נקי וראש שקט. אבל האם מלבד התנקות רוחנית יש בכוחו של הצום להביא גם להתנקות גופנית פיזית?

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

כשמדברים על ניקוי גופני בהיבט התזונתי בריאותי בדרך כלל מדברים על המושג ניקוי רעלים.  מה זה "ניקוי רעלים", האם יש רעלים בגוף? האם הגוף לא יודע לנקות את עצמו לבד? מהי ההשפעה של התזונה על ניקוי הגוף?

  

לעבור את יום כיפור בשלום

צום יום כיפור: למי מותר לצום - ולמי אסור

יום כיפור: האם צום קצר עוזר לרדת במשקל?

הצום יסייע לניקוי רעלים? מיתוסי כיפור

 

מאיפה מגיעים הרעלים לגוף?

כשבודקים באינטרנט את המושג ניקוי רעלים מתקבלות מילוני תוצאות, מרביתן קשורות לעולם הרפואה הלא קונבנציונאלית ומציעות טיפולים שונים ומגוונים.

מבחינה מדעית לא נמצאו הוכחות ליעילותן של שיטות אלה, ולעתים ארגוני הבריאות רואים בהן כסכנה של ממש.

 

חשוב לדעת כי המושג "רעלים" הנקרא גם "טוקסינים" או "רדיקלים חופשיים", מתייחס למגוון חומרים סינטטיים או טבעיים כגון עשן, קרינה, חומרים ניקוי, תרופות, ומרכיבי מזון, אשר מגיעים לגופנו מהסביבה.

 

ישנם גם רעלים אחרים המגיעים ממקורות פנימיים כגון מטבוליטים, או חומרי לוואי הנוצרים בגוף כחלק מהמטבוליזם הטבעי שלו. חומרים אלה, אם לא מנוטרלים, מסתובבים בגוף ופוגעים בתפקודו התקין בצורות שונות המתבטאות בסימפטומים תכגון כאבי ראש, כאבי שרירים, עייפות ועד מחלות כבד וסרטן.

 

הכבד - האיבר שמנקה את הרעלים

אז איך אפשר לנטרל אותם? באמצעות הכבד, המכונה גם ה"מעבדה הביוכימית של הגוף" שבין שאר תפקדיו אחראי גם על פירוק, נטרול וסילוק רדיקלים חופשיים מהגוף.

 

ישנם מגוון מרכיבים תזונתיים שנקראים גם אנטיאוקסידנטים (נוגדי חימצון), אשר יכולים לסייע לכבד לתפקד בצורה אופטימאלית במטבוליזם של פירוק הרדיקלים החופשיים.

 

ויטמינים כגון E , C , A וB עוזרים לכבד בשלב המטבולי הראשון וחומצות אמינו (אבני בניין של חלבונים), או שילוב שלהן כגון גלוטטיון וציסטאין, עוזרות לכבד בשלב השני.

 

 

התזונה שתגן עליכם מפני מחלות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
התזונה שתגן עליכם מפני מחלות(צילום: shutterstock)

 

האם יותר מדי אנטיאוקסידנטים עלולים לסכן?

באופן כללי אנטיאוקסידנטים נמצאים בכל אבות המזון ובעיקר בפירות וירקות. והם יכולים להיות ויטמינים, מינראלים, חומצות אמינו או חומרים אחרים אשר יודעים לנטרל רדיקל חופשי (רעלן) ולסלקו מהגוף.

 

מחקרים אקולוגיים על אוכלוסיות שצרכו דיאטות עשירות בפירות וירקות ובהן נצפתה ירידה בתחלואת הסרטן, הביאו למחשבה שאנטיאוקסידנטיים כגון ויטמינים, מינראלים ופיטוכימיקלים (חומרים צמחיים בעלי סגולות בריאותיות) הם גורם מגן מפני מחלות.

 

מבין חומרים אלה שנחקרו היו נפוצים האיזוטיאוצינטים הנמצאים בירקות המצליבים (ברוקולי, כרוב), תרכובות גופרית הנמצאות בשום ובבצל, כורכומין הנמצא בכורכום, מונוטרפנים הנמצאים בלימון, פלבונואידים הנמצאים במגוון צמחים ועוד רבים נוספים.

 

אולם, במחקרים קליניים בהם מחפשים את הקשר בין התופעה והסיבה על-ידי בידוד הגורמים הסביבתיים לא נמצא קשר מובהק בין אנטיאוקסידנטים וירידה בתחלואת הסרטן, ירידה בתמותה או עלייה באיכות החיים ואף בחלק מהמחקרים נמצא שבכמויות מסוימות, אנטיאוקסידנטים יכולים להיות רעילים לגוף.

 

יעילות הצום לניקוי וריפוי הגוף

ישנן גם תיאוריות על כך שצום או הרעבה מנקים או מרפאים את הגוף. לגבי טענה זאת ישנם מחקרים, בעיקר על מיקרו אורגניזמים, המצבעים על שינויים מטבוליים ברמת התא הנגרמים בעקבות צום והנקשרים להתגוננות הגוף מפני מחלות כגון סרטן ואף יכולים להגביר יעילות של טיפולים רפואיים כמו כימותרפיה.

 

תיאוריות אלה אינן מבוססות מספיק ואינן נבדקו על בני אדם. בנוסף ישנם גם עדויות על קשר בין צום או הרעבה לפגיעה בכבד כך שיש לחקור ולבדוק לעומת עדיין נושא זה.

 

המלצת הרופאים והתזונאים הקליניים בהיבט של התגוננות הגוף מפני רדיקלים חופשיים היא לצרוך תזונה מגווננת, עשירה בירקות, פירות, שקדים, אגוזים, קטניות ופחמימות מלאות. תזונה זו מכילה מגוון רחב של ויטמינים, מינראלים, המוגדרים כאנטיאוקסידנטים, מסייעים לגוף לתפקד כראוי בתהליך סילוק הרעלים הטבעי שלו.

 

כמו כן, המלצת משרד הבריאות לצרוך 5 צבעים של פירות וירקות נובעת מהסיבה שכל צבע מאפיין אנטיאוקסידנט מסוים, וקשת הצבעים מספקת קשת של אנטיאוקסדנטים. במקביל מומלץ גם לצרוך מזון טרי וכמה שיותר טבעי הנקי מרעלים סביבתיים, ולצרוך פחות מזון מעובד ומתועש המכיל חומרי טעם, ריח, מייצבים ועוד מרכיבים שבכמויות מופרזות עלולים להיות רעילים.

 

הדרך לצום בריא

הדת והמסורת מספקות סיבות רבות וטובות לצום הכיפורים, המדע אולי קצת פחות. כך למי שמתכוון לצום, הנה מספר טיפים שיעזרו:

 

לפני הצום

לאכול ארוחת בוקר ושתי ארוחות ביניים עד לארוחה המפסקת. מומלץ שהארוחה המפסקת תהיה מגוונת ותכיל פחמימות מלאות כגון – אורז מלא, עדשים, אפונה, קינואה, בטטה, חלבונים (עוף/בקר/הודו/דג), שומנים (טחינה/ שמן זית) וירקות.

 

להמעיט במלח, ובתיבול חריף בעת הבישול ובמשך הארוחה.

 

שתיית מים. לפזר את שתיית המים לאורך כל היום ולא להעמיס נוזלים רק לקראת הצום.

 

 לא מומלץ לשתות שתייה המכילה קפאין (קפה/תה/קולה/רדבול) ושתייה מוגזת בסמוך לצום.

 

אחרי הצום

מיד בסיום הצום לא מומלץ להעמיס על מערכת העיכול בכמות גדולה של מזון אלא לשתות ולצרוך ארוחה קטנה כגון: כוס מים/ תה + פרוסת עוגה/ פרוסת לחם עם ריבה/ פרי/ 2-3 עוגיות.

 

לאחר מכן ניתן לאכול ארוחה מלאה המכילה פחמימות, חלבונים ושומנים. חשוב להשלים נוזלים בהדרגה על ידי שתיית מים.

 

הכותבת היא תזונאית ודיאטנית קלינית של רשת קפה הבריאות פרש קיטשן

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
איך לא להזיק לגוף על ידי הצום
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים