שתף קטע נבחר

חידוש: יבואני גבנ"צ יחוייבו במחיר נמוך לצרכן

משרדי האוצר והכלכלה יזמו הליך של מכרז עבור מכסה של 20% משוק הגבינות הקשות, חמאה ושמנת. ארבעת היבואנים שיציעו את המחיר הנמוך ביותר לצרכן - יזכו במכרז. יחד עם זאת, לא נקבע מהו מחיר נמוך, כך למשל לחייב שהמחיר שהיבואנים יציעו יהיה חייב להיות נמוך מגבינת עמק. האוצר: "כך נדאג שהורדת המכס תתגלגל לצרכן"

הורדת מכסים לא בהכרח מתגלגלת לצרכן, לכן מעתה, יבואנים שירצו לייבא גבינות קשות, חמאה ושמנת, יתבקשו להציע מחירים נמוכים לצרכן, כך עולה מנוהל חלוקת מכסות חדש, שגיבשו באגף התקציבים במשרד האוצר יחד עם הרשות להגבלים עסקיים, משרד החקלאות ומשרד הכלכלה. המטרה: לגלגל את ההנחה שבהורדת מכסים לצרכן, בעוד שעד היום היא הועברה ליבואן בלבד.

 

 

במסגרת נוהל זה, שיופעל בשלב ראשון על ייבוא גבינות קשות ב-2015, יזמין משרד הכלכלה גורמים בשוק המזון בישראל, להגיש בקשות לקבלת הקצאות מהמכסה העומדת לחלוקה, בהיקף של 4,800 טון. כמות המינימום להגשת בקשה עומדת על כ-1,200 טון, כך שארבעה יבואנים יזכו בסופו של דבר במכרז.

 

החידוש בהליך הזה לחלוקת מכסות יבוא פטורות ממכס של גבינה קשה, יהיה בכך שהמחיר לצרכן יהיה הקריטריון המרכזי על פיו תתקבל ההחלטת חלוקת ההקצאות מן המכסה. "לשם כך הוחלט מלכתחילה לאפשר הקצאות גדולות לזוכים בהליך התחרותי, על מנת לאפשר יתרונות לגודל כמו גם לעודד שחקנים חשובים בשוק המזון להתחרות על המכסה העומדת לחלוקה", מסרו במשרד הכלכלה.

 

מה זה "מחיר נמוך"? לא ברור

היבואנים יצטרכו להציע את המחיר הכי נמוך במסגרת הליך מכרז זה בו יתחרו, אך יחד עם זאת לא הוגדר מה זה "מחיר נמוך". כך לדוגמא, אם כל היבואנים שמשתתפים במכרז יציעו מחירים גבוהים לק"ג לעומת גבינת עמק, יזכה מי שיציע את המחיר הנמוך ביותר אך זה לא יהיה בהכרח מחיר נמוך לעומת מחיר השוק בישראל.

 

במשרד האוצר אמרו ל-ynet שכל זוכה במכרז יפקיד סכום של 1.5 מיליון בשנה, כך שאם לא ימכור יותר מ-70% מכמות הגבינה שייבא, במחיר לו התחייב או מטה מזה, לא יקבל את הערבות שלו בחזרה.

 

האחראי על תחום חקלאות ומזון באגף תקציבים אלון מסר, אמר ל-ynet שמדובר בחלק מצעדים שנוקט צוות אנדורן ש"ביטל מכסים לחלוטין על 20% משוק הגבינות הקשות וחמאה ושמנת. בנינו נוהל תחרותי חדש לגמרי", אמר, "המטרה שלנו זה לצמצם את המחירים למינימום האפשרי, שהרווח לא יישאר אצל היבואנים והרשתות זה משהו חדשני. הסתכלנו בעולם לא ראינו שמישהו מחלק ככה מכסות.

 

"בעבר ייבוא גבינות קשות כלל מכס של 5.6 שקלים לק"ג ועכשיו המכס הוא אפס שקלים, כך שמי שיזכה במכרז יקבל הטבה משמעותית מהמדינה. ומי שיזכה זה מי שיתחייב לתת את המחיר הכי נמוך לצרכן.

 

האם קבעתם מחיר מקסימום, כלומר למשל, מחיר שיהיה זהה או נמוך ממחיר גבינת עמק?

 

"לא, אבל רק ההצעות הנמוכות ביותר יזכו. מי שיציע את המחיר הכי נמוך לצרכן יקבל הכי הרבה מכס".

  

אבל אז יתכן שהמחיר הכי נמוך במכרז יהיה גבוה ממחיר השוק.

 

"לא קבענו מחיר מקסימום כי אלה גבינות שונות ויש עלויות שונות לייבוא ואולי הן יהיו יותר טובות".

 

אז מה זה עוזר לי כצרכנית שמעוניינת במחירים נמוכים?

 

"יכול להיות שנקבל מחירים שמתחרים במוצר הנפוץ בשוק. יכול להיות שהמחיר יהיה גבוה באגורה, אבל הגבינה תהיה יותר טובה, יהיו יותר שחקנים יותר תחרות ותחרות מורידה מחירים. אני באמת מאמין שיציעו גבינות זולות, אך לא יודע לומר באלו מחירים".

 

רשת שיווק תתחייב שלא למכור במחיר גבוה מזה שמציע היבואן

בייבוא של גבינות, קיים גם עניין הטעם הישראלי. בעת ביטול המכס, מגה החלו למכור גבינות זולות מעמק, אך הביקוש לא היה גבוה, ככל הנראה גם בגלל הבדלים בטעם. לפי מסר, הפעם זה יהיה מהלך לטווח ארוך עם השקעה גדולה יותר. "אנשים יצטרכו לפתח גבינות מותג, להשקיע, לוקח זמן להיכנס לשוק.

 

"בגלל הערבות שהייבואן יצטרך לשלם, של מיליון שקל בשנה, אם הוא יביא גבינה לא טעימה - הוא אכל אותה. הוא חייב לדעת מראש מה הצרכנים רוצים לאכול. אני מאמין שהיבואנים ימכרו בהכי זול שאפשר וזה לא פוגע בשוק, זה יכריח את תנובה וטרה להוריד מחירים. גילינו שהשוק הזה נשלט על-ידי שלוש מחלבות לכן הם מרשים לעצמם למכור במחירים גבוהים. מכניסים עוד שחקנים".

 

כשנעם של טרה נכנסה לשוק לא נוצרה תחרות על המחיר.

 

"עכשיו אנחנו מקווים שתהיה תחרות כזאת. אגב תנובה וטרה לא יוכלו לייבא, אבל גד למשל – תוכל. בנוסף, יבואנים יצטרכו להביא חוזה מראש עם רשת שיווק, שתגיד שהיא לא יכולה לגבות מקסימלי ממה שהיבואן הצהיר. זה מאוד מאוד חדשני".

 

אבל לספקים אסור לקבוע מחיר לרשתות.

 

"נכון, אבל בצוות חברים גם אנשי הגבלים עסקיים. כל נושא צריך לעבור אישור של הממונה על ההגבלים העסקיים וזה בפירוש נעשה עמם בתיאום. כנראה שחוזה כזה יאושר.

 

בכמה אחוזים אתם צופים שירדו המחירים לצרכן?

 

"לא יודע צפי. הפער היום לעומת גבינות קשות בחו"ל הוא של עשרות אחוזים ולעיתים מעל 100%. אני מניח שזה יצמצם את הפער ואני כן חושב שזה ייתן תחרות ודאי לכל הגבינות הצהובות שנמכרות ביוקר".

 

המחיר יהיה גבוה מחו"ל או זהה?

 

"המחיר יהיה מחיר חו"ל פלוס עלות ההובלה פלוס מע"מ והוצאות".

 

מה לגבי תמיכה בשוק המקומי?

 

"החקלאים תמכו במהלך כי אמנם 20% זה חלק נכבד מהשוק, אבל הם שמחו שהמחיר הנמוך יתגלגל לצרכן בוודאות. בין היתר אנחנו עובדים עם משרד הכלכלה לתמוך במחלבות קטנות שירצו לגדול. אי אפשר לייבא חלב בקרטון, כן אפשר לייבא שמנת וחמאה ובזול".

 

משרד הכלכלה מסרו כי: "ההליך התחרותי לחלוקת מכסות גבינה קשה יופעל כחלק מתוך נוהל מעודכן לחלוקת מכסות שפירסם משרד הכלכלה בשבוע שעבר. הנוהל המעודכן לחלוקת מכסות כולל צעדים המיועדים להגביל ואף למנוע לחלוטין סחר ברשיונות יבוא,. כן קובע הנוהל פרמטרים תחרותיים לחלוקת המכסות ע"י ועדת החלוקה. צעדים אלו באים גם כן להבטיח שהטבות הגלומות במכסות הפטורות ממכס, יגולגלו לטובת רווחת הצרכנים".

 

התאחדות התעשיינים: "פגיעה קשה בתעשייה המקומית"

מנכ"ל התאחדות התעשיינים, אמיר חייק, מסר בתגובה להחלטה: "משרד הכלכלה מוכיח שוב כי הוא לוקה בראייה חד ממדית ושגויה של שוק המזון בישראל. לצערי, כל קשר בין משרד הכלכלה לבין התעשייה הישראלית הוא מקרי בהחלט. יבוא גבינות קשות בנוהל שאותו מציע משרד הכלכלה, יוזיל את המחירים בטווח הקצר בלבד. בטווח הארוך, מחיר הגבינות בישראל לא יוזל ואילו התעשייה המקומית תיפגע קשות- דבר אשר אינו מפריע למשרד הכלכלה להמשיך ולהוביל את המהלך, וחבל שכך".

 

"על עובדי משרד הכלכלה להתעורר ולהיזכר כי תפקידם הוא לקדם את התעשייה בישראל, שהנה מנוע הצמיחה החשוב ביותר של המשק הישראלי, ולא לפגוע בה, כפי שהם נוטים לעשות חדשות לבקרים", הוסיף.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים