לעבור את הצום בלי כאבי ראש וסחרחורת
מה לאכול ביום של הצום, מה צריכה לכלול הארוחה המפסקת ומה עושים אם לא כאב הראש מעיק, אבל לא רוצים לשבור את הצום? מדריך בריא לצום יום הכיפורים
ההשפעות של הצום על הבריאות שנויות במחלוקת - אבל בכל מקרה צריך להתכונן אליו כראוי. למרות שמדובר בפחות מ-24 שעות, הן מהלכות אימים על כל מי שצם, ופעמים רבות עלולות לגרום לחולשה, סחרחורת, כאבי ראש ואפילו התייבשות.
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
שירלי קטרון, רוקחת ודיאטנית סופר-פארם, מסבירה מה צריך לעשות לפני שמתחילים לצום ואיך לחזור לאכול לאחר שהצום יוצא שוב, בלי גרום לנזק.
עוד כתבות בריאות בערוץ פארם נט
קנדידה: למה היא מזיקה ומה הטיפול היעיל?
מאזן לחץ דם ומונע עצירות: למה מגנזיום בריא לנו? צינון, אלרגיה ועור יבש: להתגבר על עונת המעבר
לפני הצום
לפני שמתחילים לצום, לאנשים החולים במחלות כרוניות ונשים בהריון או מניקות המעוניינים/ות לצום, מומלץ להיוועץ ברופא. לעתים יש תרופות שלא ניתן לדלג עליהן, אפילו לא ליום אחד בלבד. מה צריך לעשות ביום של הצום לפני שמגיעים לארוחה?
שתיית מים: רצוי להרבות בשתיית מים במהלך היום עד לתחילת הצום ולהימנע משתיית משקאות מתוקים ומוגזים.
להימנע מקופאין. מומלץ להמעיט במשקאות המכילים קפאין כגון: קפה, תה וקולה, היות וקפאין הינו חומר משתן. לכל מי שרגיל לשתות כמה כוסות ביום, כדאי להפסיק בהדרגה כמה ימים לפני הצום, כדי לא להגיע למצב דמוי גמילה.
לאכול ארוחות קטנות במהלך היום. מומלץ לאכול ארוחות בוקר וצהריים קלות. כאשר מגיעים מורעבים לארוחה המפסקת, אוכלים מהר ולא שובעים לאורך זמן.
להימנע ממאכלים חריפים. רצוי לא לאכול מאכלים חריפים, מתובלים ומלוחים מדי הגורמים לתחושת צמא, כגון: מזונות משומרים, גבינות מלוחות ואבקות מרק.
סיבים תזונתיים. כדאי לשלב במהלך היום מזונות המכילים סיבים תזונתיים המעניקים תחושת שובע, כגון: דגנים מלאים, לחם מקמח מלא, פירות וירקות, רצוי עם הקליפה בה נמצאים רוב הסיבים. ניתן גם להשתמש בתוספים המכילים סיבים תזונתיים, אם התזונה לא מספיק מאוזנת.
הסעודה המפסקת
"הארוחה המפסקת צריכה לכלול שילוב של פחמימות (רצוי פחמימה מורכבת), חלבון ושומנים הגורמים לתחושת שובע", אומרת קטרון. כך לדוגמה:
פחמימה - אורז ופסטה (רצוי מחיטה מלאה), תפו"א.
מנת חלבון - דג, בשר
שומנים מן הצומח – אבוקדו, טחינה.
קינוח - יש לבחור בקינוח שאינו מתוק מדי כדי לא ליצור תחושת צמא.
קטרון ממליצה כי מומלץ לאכול את הארוחה המפסקת לאט, ללעוס היטב וליהנות ממספר מנות במהלך הארוחה, כך גם הגוף יחוש בתחושת שובע לאורך זמן. בנוסף, רצוי להרבות בשתיית מים ולהימנע משתיית משקאות מתוקים ומוגזים במהלך הארוחה ולא לאכול מאכלים חריפים, מתובלים ומלוחים מדי בזמן הארוחה.
במהלך הצום
אין ספק שכל אחד עובר את שעות הצום באופן אינדיבידואלי. קטרון מסבירה כי למי שעובר את הצום בצורה קשה, קיימות כמוסות המקלות על הצום המכילות צמחי מרפא ומסייעות לשמור על תחושת השובע כמו למשל, קל לי ומוצרים נוספים.
אם במהלך הצום, אתם מרגישים בכאבי ראש ובכל זאת מתעקשים להמשיך בו, קטרון ממליצה על שימוש בנרות רקטליים - סופראמול, שמקלים על הכאבים.
אחרי הצום
לאחר שמסתיים הצום, אסור לשבור אותו בארוחה כבדה. "מומלץ בשבירת הצום לאכול מאכלים קלים, כדי לא להעמיס על הקיבה ולגרום לתחושת בחילה ואי נעימות בבטן", אומרת קטרון. "כדאי להתחיל קודם כל בשתייה מתוקה: מיץ או תה עם דבש בשילוב עוגייה או פרוסת עוגה ורק אז לאכול ארוחה קלה שתכיל פחמימות וחלבונים".