שתף קטע נבחר

הונג קונג: "לא אנרכיסטים, רק רוצים דמוקרטיה"

המפיגנים בקולוניה הבריטית לשעבר נהדפו בגז מדמיע ובתרסיס פלפל, אך הקפידו לנקות אחריהם ולהשאיר התנצלות כתובה על כלי רכב משטרתי

ליל קרבות בין מפגינים לשוטרים בהונג קונג הסתיים באיסוף אשפה שהצטברה ברחובות על ידי המוחים. האחרונים, שמאיימים לשתק את המרכז הכלכלי של האזור המנהלי המיוחד שבשליטת סין, דורשים מממשלה לאפשר בחירות חופשיות בקולוניה הבריטית לשעבר בשנת 2017.

 

האירועים האלימים כללו שימוש רחב יחסית בגז מדמיע ובתרסיסי פלפל כנגד אלפי בני אדם. לצד מראות אלה, חילקו אזרחים רבים מזון ושתיה למפגינים, ולעת בוקר עסקו אף בניקיון אזורי המחאה. כך, למשל, מיינו סטודנטים בקבוקים למחזור תוך שהם עטופים בכיסויי פלסטיק ובמשקפי אבק - נגד אמצעי פיזור ההפגנות. לא רחוק משם, נכתב בפתק על כלי רכב משטרתי: "סליחה על הנזק, איננו יודעים מי עשה זאת, אך אנו לא אנרכיסטים, אנו רוצים דמוקרטיה".

 

אחד מתומכי המחאה צייץ בטוויטר כי "הונג קונג היא עיר שבה מפגינים לא הורסים חנויות ומנקים אחריהם, אך עדיין סופגים גז מדמיע ונדחפים בכוח על ידי המשטרה".

הונג קונג: פתק התנצלות על רכב משטרתי ואיסוף אשפה ()
הונג קונג: פתק התנצלות על רכב משטרתי ואיסוף אשפה


משטרת הונג קונג לא השתמשה בגז מדמיע מאז 2005, אז פיזרה מאות מפגינים שהתפרצו לעבר מרכז כנסים שבו נערכה ועידת ארגון הסחר העולמי. "אני מקווה שהציבור יישאר רגוע", אמר שליט הונג קונג ליונג צ'ון-יינג, תוך שהוא פוסל כניסה פוטנציאלית של חיילי צבא סין לרחובות. "אל תתפתו לשמועות, המשטרה תפעל לשמירת הסדר הציבורי, לרבות פינוי צירי התנועה", הדגיש.

 

הונג קונג שבה בשנת 1997 לשליטת סין במסגרת הנוסחה "מדינה אחת, שתי שיטות", שמבטיחה מידה גבוהה של אוטונומיה וחירויות שמהן לא נהנים תושבי סין היבשתית.

 

דרישת המפגינים לקיים בחירות חופשיות לתפקיד מנהיג הקולוניה נתקלה בהחלטת ועדה בפרלמנט הסיני, ולפיה בבחירות ב-2017 יעמדו לבחירה רק שניים או שלושה מועמדים. אלו, נקבע, יצטרכו קודם לכן לזכות בתמיכת הרוב בוועדה מיוחדת, שסביר להניח שתורכב בנאמני המשטר בבייג'ינג.

רחובות הונג קונג, הלילה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
רחובות הונג קונג, הלילה(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

הרפורמה הפוליטית היא גורם חיכוך בין התנועה הפרו-דמוקרטית בהונג קונג לבין המשטר בבייג'ינג מאז שבריטניה השיבה את העיר לשלטון סיני לפני 17 שנה. במקאו השכנה, אזור מנהלי מיוחד שהיה קולוניה פורטוגלית, המנהיג והמועמד היחידי פרננדו צ'וי "נבחר מחדש" בסוף חודש אוגוסט על ידי צוות של 400 איש, רובם כאלה הנאמנים למשטר בבייג'ינג.

 

מנהיגי המפלגה הקומוניסטית השלטת בסין נחרדים מהאפשרות שהקריאות לדמוקרטיה ולרפורמות יתפשטו מהונג קונג לסין היבשתית ויאיימו על אחיזתם בשלטון. המחאה הנוכחית בהונג קונג לעולם לא תותר בסין עצמה, מדינה שבה הפגנות סטודנטים שקראו לדמוקרטיה נרמסו באלימות ואף הובילו לאובדן בנפש באירועי כיכר טיאננמן ב-4 ביוני 1989.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים