גזר הדין ללחיאני: עבודות שירות, יש קלון
הפרקליטות דרשה שנת מאסר, הסנגורים התנגדו - והשופט הכריע כי על ראש העיר המושעה של בת ים, שהורשע בעסקת טיעון בהפרת אמונים, יוטלו עבודות שירות וקלון. כך הורחק לשבע שנים מהזירה הציבורית. "הוא כשל משמעותית וניצל את כוח המשרה באופן בוטה", כתב השופט
ראש העיר שציפה להגיע למדרגה הגבוהה ביותר בפוליטיקה ייאלץ לדחות בשבע שנים את תוכניותיו - אך לא ייכנס לכלא. על ראש עיריית בת ים המושעה, שלומי לחיאני, שהורשע בהסדר טיעון בהפרת אמונים, נגזרו היום (ג') שישה חודשי עבודות שירות והוטל עליו קלון. בעקבות זאת יורחק לשבע שנים מהחיים הציבוריים. "לחיאני ניצל ניצול חמור ובוטה של כוח המשרה. הקלון הוא פועל יוצא של פגיעה בערכים", כתב השופט בני שגיא בהכרעתו. גם האח אבי לחיאני לא ייכנס לכלא - הוא נידון לארבעה חודשי עבודות שירות.
לעיון בגזר הדין לחצו כאן
גזר הדין ניתן בבית משפט השלום בתל אביב. השופט שגיא אישר כבר לפני כן את הסדר הטיעון שעליו חתם לחיאני עם הפרקליטות והיום הכריע כי ראש העיר המושעה לא יישלח למאסר - אך יוטל עליו קלון. השופט גזר שישה חודשי מאסר שירוצו בעבודות שירות במרכז למורשת המודיעין ברמת השרון, וכן שישה חודשי מאסר על תנאי למשך שלוש שנים וקנס של 250 אלף שקלים. לפני השורה התחתונה, אמר השופט כי לחיאני ויתר הנאשמים הפרו אמונים: "הוא רצה לקדם את ענייניו וזה העמיד אותו בניגוד עניינים.
"כאשר ראש עיר מכהן כושל באופן כה משמעותי הפגיעה היא קשה", המשיך השופט בביקורת על לחיאני. "לנותני ההלוואות היו אינטרסים בעירייה. דרישת ההלוואות וקבלת הכספים הן בעלות אופי של שחיתות ציבורית שבמרכזן קידום עניינים אישיים". בהתייחס לשאלת הקלון אמר כי לחיאני "ניצל ניצול חמור ובוטה של כוח המשרה. הקלון הוא פועל יוצא של פגיעה בערכים".
השופט המשיך באותו קו ואמר כי "פעולותיו של לחיאני היו פעולות אסורות, בעלות אופי מובהק של שחיתות ציבורית". באותה נקודה החל לתאר את מעלותיו: "תרומתו המשמעותית לעיר אינה צריכה להיות שיקול להקלה בענישה. היו פעולות יוצאות דופן שנעשו על ידי שלומי לחיאני האדם - תרומות ומתן בסתר. מעשים טובים מלמדים על אופיו של אדם ואלו צריכים להיות לטובתו במטרה לאזן".
"פגיעה בטוהר המידות"
לדברי השופט, עבירת הפרת האמונים טומנת בחובה "פגיעה בשלושה ערכים מוגנים: פגיעה בעובדי הציבור, פגיעה בטוהר המידות של עובדי הציבור ופגיעה בתקינות פעולת המנהל". עוד קבע, כי מעשיו של לחיאני במצב של ניגוד עניינים "בין האינטרס עליו מופקד כראש עיר לבין אינטרסים אישיים וכספיים אחרים, אינו ניגוד עניינים קל אלא משמעותי שבא לעולם כתוצאה מרצונו של לחיאני לקדם את ענייניו האישיים".
השופט הדגיש כי לחיאני אומנם בתחילת הדרך בחר לכפור באישומים נגדו, אולם תוך זמן קצר "התעשת, החליט לקבל אחריות למעשיו ולהודות כי ביקש וקיבל את אותם סכומי כסף מבעלי עסקים ועובדים, כפי שהתביעה ייחסה לו מלכתחילה ובכך ביצע עבירות פליליות".
לדברי השופט, בתי המשפט "צריכים לשדר מסר ברור לפיו קבלת האחריות והרכנת הראש היא בעלת משמעות של ממש, ומכאן שלחיאני היה צריך לזכות בהקלה משמעותית".
השופט הדגיש כי התביעה ביקשה לשאול מה יחשוב ילד שיש לו קשר אישי עם ראש עיר שהורשע בעבירות חמורות כאלה, ואיזו דוגמה יקבל, שמותר לעשות מעשים אלו ואולי ללכת הביתה בלי כלום? על כך השיב: "ראוי שהילד המטפורי יקבל מסר מאוזן, מסר לפיו קיים מחיר עונשי וציבורי לא קל על ביצוע עבירות, אולם מעשיו טובים שעושה אדם במהלך חייו אינם נמחקים במחי יד רק לטובת העברת מסר מרתיע לכלל הציבור. מעשים טובים מלמדים על אופיו של אדם ואף אם כשל אותו אדם ביום מן הימים, יש לראות מעשים טובים אלה כחלק לגיטימי משיקולי הענישה".
הוא הוסיף לטובת לחיאני עוד: "פרק הזמן שחלף מאז 2004, אז התבקשו ונלקחו הלוואות, מלמד כי אין מדובר בהתנהלות שאפיינה את הנאשם לאורך שנות כהונתו הארוכות כראש עיר". השופט ציין כי "פעולותיו יוצאות הדופן במישורים שאינם קשורים לתפקידו כראש העיר בת ים, הן פעולות שלא נעשו על ידי ראש העיר לחיאני, אלא על ידי שלומי לחיאני האדם".
עבירות השוחד נמחקו
כחלק מהסדר הטיעון נמחקו עבירות השוחד מכתב האישום המקורי ולחיאני הודה והורשע בהפרת אמונים - קבלת המחאות כהלוואה מעובדי עירייה. הפרקליטות ביקשה את כליאתו של לחיאני לשנת מאסר בפועל וגם שבית המשפט יטיל עליו קלון. סנגוריו של לחיאני לא התנגדו לבקשת הקלון אולם ביקשו כי בית המשפט יסתפק בעבודות שירות, כפי שאכן עשה.
כתב האישום המקורי הוגש נגד לחיאני בתחילת אוקטובר 2013, ובו ארבעה אישומים. שניים עסקו בקבלת שוחד מבעלי עסקים, ואישום שלישי עסק בעבירה של מרמה והפרת אמונים (הפנייה לכאורה שביצע לחיאני לתשעה עובדים בעירייה בבקשה שייטלו הלוואות מהבנק ויעבירו לו את הכספים). אישום רביעי - על אודות ניגוד העניינים שבו היה מצוי לכאורה כבעל מניות בחברה המפיצה מקומון בבת ים.
בנושא ההלוואות צוין בכתב האישום שלחיאני החליט לנצל את מעמדו, תפקידו וסמכויותיו ופנה לשורה של עובדים בכירים בעירייה בבקשה שיסורו לבנק איגוד וייטלו עבורו הלוואות בסכום כולל של 440 אלף שקל. הכספים נמסרו לו ושימשו להחזר חובותיו לבנקים. בשל יחסי הכפיפות והמבוכה שבסירוב לפנייתו, נאלצו העובדים להיענות לבקשתו, ובגינה נחשף כל אחד מהם לחוב של עשרות אלפי שקלים בבנק לאורך כמה שנים. סעיפי השוחד וניגוד העניינים בנוגע למקומון נמחקו כאמור מכתב האישום.
בחודש פברואר האחרון הושעה לחיאני מראשות עיריית בת ים למשך שנה. הוועדה המיוחדת להשעיית ראשי רשויות השעתה אותו גם "מתפקידים שיש להם השפעה מהותית על התנהלותה התקינה של הרשות המקומית או בתפקידים הכרוכים בניהול כספי ציבור", כחבר מועצת העיר.
לפי חוק רשויות מקומיות, פסק דין סופי נגד ראש רשות שכולל הטלת קלון, מחייב קיום בחירות תוך 60 יום. הן לפרקליטות והן ללחיאני יש כעת אפשרות לערער על פסק הדין, אך אם עבר זמן מועד הערעור מבלי שאחד הצדדים עשה זאת, יהפוך פסק הדין לסופי, ואז תוך חודשיים ייערכו בעיר בחירות חדשות.
Read this article in English