שתף קטע נבחר
 

פוטרו מהעבודה בגלל שדיברו ערבית

ס' וא', עובדות לשעבר בשופרסל, טוענות כי פוטרו על רקע מוצאן הערבי. קמפיין חדש יוצא נגד האפליה של עובדים ערביים במקומות עבודה בשל הבעת עמדות פוליטיות או סממנים בולטים של תרבותם. צפו בסיפורן של העובדות

כחודש לאחר מבצע צוק איתן , מתברר כי עובדים ערבים עדיין מתמודדים עם השלכותיו וחוששים להביע את דעותיהם הפוליטיות בכלל וברשת בפרט, מחשש לפגיעה בפרנסתם. כעת פותחים ארגוני זכויות אדם וחברה אזרחית, בקמפיין חדש נגד גזענות במקומות העבודה ונגד "תופעת ההשתקה" של עובדים בני המגזר.

 

לכתבות נוספות בערוץ הקריירה

 

הקמפיין, המתקיים ביוזמת הארגונים סיכוי, קו משווה, קו לעובד ומרכז מוסאוא, יוצא נגד האפליה של עובדים ערבים במקומות עבודה על רקע הבעת עמדותיהם הפוליטיות או סממנים בולטים של תרבותם. על פי הארגונים, יש אפילו עובדים שאיבדו את מקום עבודתם רק משום שדיברו בערבית. צפו באולפן ynet בעדויות של העובדות ס' וא', שפוטרו על רקע זה משופרסל:

צפו: פוטרו מהעבודה בגלל שדיברו ערבית    (צילום: ניצן דרור ואבי חי)

צפו: פוטרו מהעבודה בגלל שדיברו ערבית    (צילום: ניצן דרור ואבי חי)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

"מדובר בעובדים מוחלשים, שמפחדים אפילו להתלונן. עשרות המקרים האלו הם רק קצה הקרחון, אנחנו מאמינים שהתופעה גדולה בהרבה", אמר עבד כנאענה, מנהל שותף בעמותת סיכוי, אמר בהמשך לעדותן של ס' ו-א'. "הקמפיין נועד להדגיש נקודה מאוד חשובה בנוגע לערבוב בין הצד האישי לעסקי. זה מתחיל בעובדים ערבים ויסתיים אצל כולם".

 

"מציאות מפלה"

יעל קאהן שרון מנכ"לית קו משווה, הפועלת לשילוב אקדמאים ערביים בשוק התעסוקה הזכירה כי עוד במהלך המבצע, פוטרו או הושעו עובדים רבים בני המגזר על רקע פוליטי ובעקבות עמדות שהביעו בפייסבוק.  "עוד לפני המבצע, מצבם של האקדמאים הערבים בשוק לא היה מזהיר ורבים מהם התקשו להשתלב בתחומי עיסוק הרלוונטים לתחומי הלימוד שלהם ביחס למגזרים אחרים.

 

"לאורך השנים ולאחר מאמצים רבים, חלה התקדמות איטית ויציבה במצבם התעסוקתי, אך המבצע שם אותנו במציאות אחרת לגמרי. מלבד פיטורים, גם החלו להתעניין בהתבטאויות שלהם בעמודי הפייסבוק והוטלו איסורים על שיחות בשפה הערבית במקום העבודה. אלו התבטאויות ופעולות חוקיות לגמרי ולגיטימיות במדינה דמוקרטית, רק שאינן מתיישבות עם הקונצנזוס הישראלי.

 

"התרחיש הזה מוביל לכך שעובדים למעשה מושתקים, מפחדים לדבר בשפתם במקום העבודה ולהתבטא ברשתות החברתיות ומפחדים לעמוד על זכויותיהם החוקיות מחשש כי יישארו ללא משרה. אנו שומעים ממועמדים שאנו מכינים לקראת ראיונות העבודה כי הם חוששים להגיע עם חיג'אב או כל סממן תרבותי בולט אחר, ושואלים אותנו אם הם צריכים למחוק דברים מהפייסבוק, למעשה אנו נדרשים כעת להכין אותם למציאות מפלה".

 

צפו בסרטון הקמפיין:

 

ג׳אבר עסאקלה, מנכ"ל שותף של עמותת סיכוי, אמר כי "השתיקה וחוסר התגובה של חלקים גדולים מהציבור, לצד גופי ממשל, נציבויות וארגונים שונים לתופעת הגבלת חירויות עובדים ערבים להתבטא בחופשיות במקום העבודה והענשתם היא רועמת ומחרישת אוזניים.

 

"עוד מדאיג שגורמים בכירים, חלקם נושאי תפקידים רמי דרג בחברה הישראלית, בחרו לתמוך בתופעה הקשה ולאיים בחרמות וסנקציות קשות נוספות על אזרחים שהביעו עמדות פוליטיות לגיטימיות בכל מדינה דמוקרטית. תפקידנו כארגוני זכויות וחברה אזרחית שלא להרפות מהנושא ולהעלותו על סדר היום הציבורי לטובת אלו אותם מנסים להשתיק. אנו קוראים לציבור בישראל לצאת נגד המשתיקים, להשמיע קול אחר ולאפשר לכל אזרח להתבטא בחופשיות וללא חשש".

 

משופרסל נמסר בתגובה: שופרסל הינה חברה שוויונית אשר מתגאה בהעסקת אלפי עובדים מכלל העדות, הדתות והמגזרים בחברה הישראלית. החברה מבצעת הליכים מסודרים והוגנים של בירור כל תלונה על אירוע משמעתי כזה או אחר ובכל מקרה ההחלטות מתקבלות משיקולים עניינים בלבד.

 

"גם במקרה המתואר, עם קבלת התלונות בוצע בירור מקיף ומעמיק בסניף ולאור תוצאות הבירור הוחלט לנהוג כפי שהוחלט. מבלי להיכנס לפרטי המקרה נציין כי העובדות המדוברות פעלו בניגוד חמור לנהלי החברה ועל כן זומנו לשימוע שלאחריו הסתיימה העסקתן בחברה. כל ניסיון לטעון להפליה או לשיקולים לא עניינים הינו חסר בסיס ואין בו אלא משום השמצה. אנו דוחים האשמות על גזענות בשאט נפש".

 

לעמוד הקמפיין לחצו כאן

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ניצן דרור ואבי חי
צילום: ניצן דרור ואבי חי
צילום: ניצן דרור ואבי חי
עבד כנאענה, מנהל שותף בעמותת סיכוי
צילום: ניצן דרור ואבי חי
מומלצים