בדיקה: בזבוז עשרות מיליונים בשירות הלאומי
עמותות השירות הלאומי טענו שהתקציב לו הן זוכות נמוך מדי, אולם בבדיקה שנעשתה לבקשתן התגלו דווקא הוצאות מופרזות ותקצוב גבוה מהדרוש. בממשלה ידרשו מהעמותות להפחית את הוצאותיהן בכ-65 מיליון שקל
שכר מנופח למנכ"לים, כפל מימון, כספים שלא עוברים ליעדם והעדפה בוטה למגזר הדתי-לאומי: אחרי שנים של בזבוז גילתה הממשלה כיצד מתנהל מערך השירות הלאומי, שמעסיק אלפי מתנדבים בעלות של מאות מיליוני שקלים בשנה מכספי משלם המסים, והתמונה אינה יפה.
לכתבות נוספות בערוץ כלכלה
בשבוע הבא תדון הממשלה בהצעה להפחית ב-7% את התעריף שמשלמים משרדי הממשלה, בתי חולים ועמותות שונות לגופים המפעילים מתנדבים לשירות לאומי. במקביל תחליט הממשלה להוסיף עוד 1,000 תקנים של שירות לאומי לבעלי מוגבלויות, כך שהתשלום הכולל שמעביר כל משרד לא יפחת. המשרדים ישלמו פחות על כל מתנדב אך ישלמו עבור יותר מתנדבים. עם זאת, הממשלה תפחית משמעותית את מספר המתנדבים שגרים בדירות שכורות, באופן שיאפשר למשרדי הממשלה להסית כ-50 מיליון שקל שמועברים כיום לעמותות השירות הלאומי למטרות אחרות.
הרקע להחלטה הוא עבודתו של צוות ממשלתי, בראשות סגן שר האוצר מיקי לוי, שבדק בחודשים האחרונים את פעולתן של העמותות המפעילות מתנדבים בשירות לאומי. הצוות הוקם לבקשת העמותות, שטענו כי התעריף שמשלמים להם מוסדות המדינה נמוך מידי. אך הצוות בדק ומצא כי הוא דווקא גבוה מידי.
בישראל קיימות שבע עמותות מוכרות שמעסיקות כ-18 אלף מתנדבי שירות לאומי. הרוב המכריע של המתנדבים, או שמא יש לומר מתנדבות, מורכב מבנות המגזר הדתי-לאומי. לצידן מתנדבים כ-3,000 ערבים ישראלים, כ-3,000 חרדים וכ-1,000 בעלי מוגבלויות. המתנדבים עובדים בבתי ספר, בתי חולים, עמותות ומשרדי ממשלה, והעמותות אחראיות לתנאי המחיה שלהם, לביטוח, להוצאות נסיעה ולתשלום דמי כיס.
עלות של עשרות אלפי שקלים בשנה למתנדב
בעבור עבודתו של כל מתנדב גובה העמותה סכום של אלפי שקלים בשנה מהמוסד שמעסיק אותו או מהמשרד הממשלתי האחראי על אותו מוסד. מדובר בסכומים של 15-19 אלף שקל בשנה בעבור מתנדב שחי בבית ו-25-30 אלף שקל בשנה עבור מתנדב שחי בדירה ששכרה עבורו העמותה.
הצוות הממשלתי שבדק את עבודת העמותות גילה כי בעוד שרוב המתנדבים החרדים והערבים חיים בבית, למעלה מ-50% מבנות השירות הלאומי מהמגזר הדתי-לאומי חיות בדירות שכורות, בעלות גבוהה ולעתים ללא כל הצדקה. כך גילו, למשל, כי קיים מספר גדול של מתנדבות שמשפחותיהן גרות בירושלים אך העמותה שוכרת עבורן דירה בתל אביב, בעוד שבמקביל קיימות מתנדבות אחרות שמשפחותיהן גרות בקרבת תל אביב והעמותה שוכרת עבורן דירות בירושלים.
הצוות עומד להמליץ לממשלה לקבוע כי רק 10% מהמתנדבים בכל עמותה יוכלו לחיות מחוץ לבית. לטענת מקורות המעורים בנושא, מהלך זה יחסוך לעמותות הוצאות של כ-50 מיליון שקל בשנה ויפנה כ-600 דירות להשכרה במרכזי הערים הגדולות בישראל.
שכר של 700 אלף שקל בשנה ורכב ביבוא אישי מחו"ל
צוות הבדיקה מצא עוד שפע של ליקויים בעבודת העמותות, שהביאו לניפוח הוצאותיהן. נמצא כי בראש אחת מהעמותות עומד מנכ"ל שמשתכר למעלה מ-700 אלף שקל בשנה ובעמותה אחרת נמצא מנכ"ל שנוהג ברכב ביבוא אישי מחו"ל שנרכש עבורו על ידי העמותה. נמצא כי עמותות גבו כספים מבתי חולים ומשרדי ממשלה עבור דמי הביטוח הלאומי של כל המתנדבות, כאשר חלקן היו מתחת לגיל 18 וכלל לא שילמו ביטוח לאומי.
כמו כן, נמצא כי חלק מהוצאות הנסיעה של המתנדבים ממומנות על ידי משרד התחבורה וחלק על ידי העמותות, באופן שגורם לא פעם למימון כפול: משרד התחבורה משפה את העמותה עבור הנסיעות, והמשרד שמקבל ממנה שירותים משפה אותה שוב על אותן נסיעות. נתגלה גם כי בחלק מהעמותות מועסקים יותר עובדים ממה שמתיר התקן שקבעה הרשות לשירות לאומי ואזרחי. במהלך הבדיקה נתגלו גם מקרים שבהם לא קיבלו מתנדבות את כל כספי הרווחה (דמי כיס) שהיו אמורות לקבל למרות שכספים אלו נגבו על ידי העמותה מהמוסדות שבהם התנדבו נערות אלו.
בממשלה מתכוונים לדרוש מהעמותות לתקן את הליקויים שנתגלו, באופן שצפוי להפחית את הוצאותיהן בכ-65 מיליון שקל. 50 מיליון שקל מאותו סכום יופחתו מסעיף התקצוב של שירות לאומי ויוסטו למטרות אחרות של אותם משרדים. כ-15 מיליון שקל ישמשו להוספת תקנים נוספים, אך תקנים אלו יוקצו אך ורק לבעלי מוגבלויות.
כיום מהווים בעלי מוגבלויות אחוז זניח בכלל מתנדבי השירות הלאומי. עם זאת, ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד) טענה בפני חברי צוות הבדיקה כי קיים עודף ביקוש בקרב אוכלוסייה זו לתקנים של התנדבות. ביוזמתה תכלול ההצעה שתובא לאישור הממשלה בשבוע הבא סעיף שקובע כי החל מספטמבר 2015 לא יפחת שיעור בעלי המוגבלויות בקרב מתנדבי השירות הלאומי מ-10%.
מעמותות השירות הלאומי שלומית, עמינדב, בת עמי והאגודה להתנדבות, נמסר בתגובה: "משרד האוצר מנסה לקצץ במפעל ההתנדבות הלאומי הגדול והחשוב בישראל באמתלה של ניקוי אורוות, תוך פגיעה וזלזול בעבודתם של אלפי בני נוער שבחרו להתנדב ולתרום למדינה על אף שצהל לא גייס אותם.
"מתנדבי השירות הלאומי באים מכל שכבות האוכלוסיה. יש ביניהם בנות דתיות, נוער בסיכון, בעלי בעיות בריאותיות, מוגבלים פיזית ונפשית וערבים. הם מתנדבים בגופי חירום ובמרכזים קהילתיים וחברתיים, ומסייעים לקשישים, לחולים, לילדים עם צרכים מיוחדים בכל רחבי הארץ ובעיקר בפריפריה.
"ההתנדבות של חלקם מחייבת מגורים בתוך הקהילה. היא מחייבת התערות של חילונים ודתיים, ערבים ויהודים , מוגבלים ושאינם מוגבלים. זה כוחו החברתי של השירות הלאומי. כל זה כנראה לא מעניין את האוצר, שמצייר תמונה שקרית ומסולפת כדי להצדיק קיצוץ אנטי חברתי".