שתף קטע נבחר

 

ירדן: נוטרל ציוד ריגול ישראלי בשטחנו

בממלכה היו משוכנעים שבצפון המדינה מתבצעות חפירות למציאת אוצר, אבל הרמטכ"ל הירדני גילה: "חייבנו את ישראל להסיר מתקני ריגול וחומרי נפץ". לדברי הירדנים, ציוד הריגול הוטמן בשנת 1969 בזמן מלחמת ההתשה

החפירות הארכיאולוגיות בירדן התבררו כפעילות ביטחונית-מודיעינית בשילוב ישראל: בשבועות האחרונים עסקו אזרחי הממלכה בשמועות סביב החפירות המסתוריות המתנהלות בחירבת הרקלא, בעיר עג'לון שבצפון מערב המדינה. רבים סברו שהשלטונות מצאו זהב או אוצרות אחרים, אולם הרמטכ"ל של צבא ירדן, משעל א-זין, הפתיע כשגילה היום (ג') מה באמת התנהל שם. לדברי הירדנים, מדובר בחלק מפעילות שנמשכת כבר כשנה וחצי ומטרתה להסיר ולנטרל ציוד ריגול וחומרי נפץ שהוטמנו על ידי ישראל לפני עשרות שנים ביעדים שונים בירדן.

 

את רוב המתקנים וחומרי הנפץ הישראליים ניטרלו הירדנים לאורך השנה וחצי האחרונות, אולם המקרה הזה היה שונה. במסיבת עיתונאים שקיים סיפר א-זין שהפעילות בחירבת הרקלא הייתה של צוות ישראל שהסיר את הציוד שהוטמן במקום ב-1969 בזמן מלחמת ההתשה. ישראל, על פי הרמטכ"ל הירדני, חויבה לעשות כן בפיקוח של צבא הממלכה.

החפירות להסרת הציוד הישראלי ()
החפירות להסרת הציוד הישראלי


מסיבת העיתונאים בירדן, היום ()
מסיבת העיתונאים בירדן, היום

מסיבת העיתונאים החריגה התקיימה במשכן ראש הממשלה בעמאן ובנוכחותם של ראש הממשלה עצמו, עבדאללה א-נסור, שר הפנים חוסיין אל-מג'אלי, ודובר הממשלה מוחמד אל-מומני. א-זין הדגיש שהצד הישראלי ביצע את החפירות בפיקוח צבא ירדן. "הצד הישראלי הביא את כל הציוד הנדרש", אמר. "הן הציוד האלקטרוני והן את הציוד הדרוש לחפירה. הפיצוצים המבוקרים בוצעו בשעות הלילה המאוחרות ללא שום נזק".

 

לדבריו, הפרשה החלה להתגלגל ב-4 בפברואר 2013, אז אירע פיצוץ בכביש אל-חאלדיה-מפרק, שהסב נזקים ברדיוס של 400 מטרים ממקום התקרית: "הצבא בדק את הנסיבות בזירת הפיצוץ והתברר כי הוא נגרם מחומר שמתפוצץ בעת שהוא נמצא בתנודה. אותו חומר היה קשור למתקני ריגול ישראליים שנקברו מתחת לאדמה לפני עשרות שנים. הפיצוץ עצמו לא היה יזום, אלא נגרם מסיבות טבעיות".

החפירות בעג'לון בצפון ירדן ()
החפירות בעג'לון בצפון ירדן


 

הוא הוסיף שצבא ירדן מיד ביצע מיפוי כולל של השטח בכל רחבי הממלכה ומצא חמישה אתרים שבהם הוטמנו מתקני ריגול דומים בעומק של 2-1.5 מטרים. ירדן ביקשה מישראל אינפורמציה מלאה על האתרים שבהם נמצאים המתקנים, כיצד הם עובדים, הסוג שלהם וכמות חומרי הנפץ שהוטמנו לצד המתקנים האלה.

 

הרמטכ"ל הירדני המשיך: "אחרי שהגיע אלינו המידע שלפיו אותם מתקני ריגול הוטמנו לפני 45 שנה, התחלנו לטפל באתרים באמצעים שברשותנו, בעיקר באזורים שאינם מאוכלסים. זה לקח יותר משנה וחצי בגלל הקושי לאתר את המקומות כתוצאה מגורמים טבעיים ועומק ההטמנה. אחד מהם, למשל, נמצא בכביש שבין עמאן לבגדאד והוא הושמד לפני שנה.

 

"האתר האחרון שבו נמצאו מתקני הריגול נמצא ברחוב מרכזי, קרוב לאוניברסיטת עג'לון ולכמה אזורים מיושבים. המתקן הנ"ל מחובר לאחד מקווי הקשר של הדיביזיה השנייה לשעבר. כמות חומרי הנפץ שהוטמנו לצד המתקנים הייתה גדולה ולא היה ניתן להעריך את הנזק שייסב הפיצוץ. הדבר אילץ את צבא ירדן לפנות לצד הישראלי כדי שיבצע את העבודה בעצמו באופן שישמור על שלומם של התושבים באזור ולא יגרום נזקים למבנים של האוניברסיטה והבתים הסמוכים".

 

ראש ממשלת ירדן א-נסור רמז במסיבת העיתונאים כי אם יימצאו עוד אתרים עם מתקני ריגול שישראל לא דיווחה עליהם, עלולה להיות הרעה ביחסים בין המדינות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
החפירות להסרת הציוד הישראלי בירדן
מומלצים