שתף קטע נבחר

 

פרסום ראשון: ערוץ חשאי ישראלי-פלסטיני להסדרה מול עזה

במקביל לשיחות בקהיר מקיימים בכירים משני הצדדים ערוץ נוסף: ל-ynet נודע שבכיר ישראלי נפגש ברמאללה עם ראש ממשלת האחדות הפלסטינית ודן איתו בהקלות לתושבי הרצועה. גורם מדיני: "משנים את המציאות בשטח". בין הנושאים על השולחן: כניסת בני 60 ומעלה לתפילות בי-ם ומעבר סחורה לגדה

בשעה שראש הממשלה בנימין נתניהו ויו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן מתקוטטים לעיני העולם מעל במת האו"ם, מאחורי הקלעים והרחק מעיני המצלמות מנהלים בכירים ישראלים ופלסטינים מסלול מדיני חשאי שמטרתו להדק את שיתוף הפעולה בין הצדדים ולתאם מהלכים - במקביל לשיחות קהיר עם חמאס.

 

ל-ynet נודע מגורם בכיר ברשות הפלסטינית כי אתמול (יום ג') נפגשה ברמאללה אישיות ישראלית בכירה עם ראש הממשלה הפלסטיני ראמי חמדאללה, והשניים דנו בשורה של הקלות מצד ישראל עבור תושבי עזה, בעקבות מבצע צוק איתן. גורם מדיני ישראלי בכיר אמר בשיחה עם ynet כי "מדובר בתיאומים שמטרתם לשנות את המציאות בשטח".

 

הפגישה ברמאללה מחדדת את העובדה ששני ערוצים של דיונים בין ישראל לבין הפלסטינים פועלים במקביל. הראשון הוא הערוץ הפומבי אך לא ישיר שמתנהל בקהיר בין המשלחת הישראלית לפלסטינית, שבראשה אמנם עומד בכיר פתח עזאם אל-אחמד, אך גם חמאס שותפה בה. הערוץ השני המקביל הוא זה שדבר פרסומו נחשף כאן.

שכונת סג'עייה בעזה במהלך צוק איתן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
שכונת סג'עייה בעזה במהלך צוק איתן(צילום: AFP)

"השיחות האלה לא נועדו לפתור את הסכסוך הישראלי-פלסטיני, אלא הן מקבילות לשיחות הפסקת האש", הוסיף הגורם המדיני. "המטרה היא לוודא שיש פיקוח על מה שמתרחש בעזה, ואפשר לעשות זאת עם האו"ם או עם הרשות. כדי שהרשות תעשה זאת, צריך לתאם מהלכים וגם לשנות את המציאות בשטח מבחינת התושבים בעזה. זה נועד לבסס את הפסקת האש".

 

במסגרת השיחות בין ישראל לפלסטינים נדונות הקלות דרמטיות עבור תושבי עזה - חלקן נוגעות להגבלות שהוטלו על הרצועה מאז הפיכת חמאס ב-2007. שתי הסוגיות המשמעותיות ביותר, שבהן רואים בעזה חשיבות עליונה, הן מתן אישור לגברים מעל גיל 60 להיכנס לירושלים לתפילות בזמן החגים המוסלמיים, וכן התרת שיווק של תוצרת עזתית לגדה, כולל דגים. סוגיה נוספת שבה עוסקות השיחות היא הקלה משמעותית על סטודנטים עזתים המעוניינים ללמוד בגדה או לצאת ללימודים בחו"ל.

 

הקלות אחרות, שאותן אישרה ישראל בקלות יחסית, כבר אושרו ופורסמו. מדובר בהגדלת מספר הסוחרים שיכולים לנוע בין עזה לגדה ל-200 ביום, העלאת גיל הילדים והנערים המורשים להתלוות לביקורי משפחות ל-16, וכן מתן אישורים לביקורים הומניטריים של סבים וסבתות. בינתיים בקהיר דנות המשלחות בסוגיות המעברים, הפיקוח עליהם והאפשרות לייצוא של תוצרת עזתית לחו"ל.

 

תפקידה של ממשלת האחדות הפלסטינית אמור להיות קריטי בנוגע לשיקומה של רצועת עזה, בעיקר אחרי שפתח וחמאס סיכמו בשבוע שעבר בשיחות שקיימו בקהיר כי ממשלת האחדות תקבל לידיה את האחריות על הרצועה,

כולל הפיקוח על הפעלת המעברים. זו הסיבה לחשיבות הגדולה של הערוץ בין ישראל לבין חמדאללה, העומד בראש ממשלת האחדות.

 

בכיר חמאס עיזת א-רישק הודיע בשבוע שעבר ש-3,000 אנשי ביטחון של הרשות הפלסטינית יתפרסו ברצועת עזה. עוד הוסכם בין פתח לחמאס כי יוקם מנגנון לתשלום המשכורות לעשרות פקידי ממשלת חמאס לשעבר ברצועת עזה. את המנגנון תפעיל מדינה שלישית בתיאום עם הרשות הפלסטינית.

 

גורמים בישראל מסרו בתגובה כי הפגישה ברמאללה התקיימה במסגרת פעילות שגרתית ושוטפת המתקיימת לפני חגים מוסלמיים (חג הקורבן יצוין בסוף השבוע הקרוב) ואין שינוי במדיניות הישראלית. הגורמים הוסיפו כי הם אינם מפרטים על אודות התוכן של פגישות מסוג זה.

פורסם לראשונה 30/09/2014 23:44

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
ראש הממשלה הפלסטיני ראמי חמדאללה
צילום: EPA
מומלצים