שתף קטע נבחר
 

מודי'ס: גידול בחוב יפגע בדירוג האשראי לישראל

דו"ח תקופתי של הסוכנות מייחס את ההאטה האחרונה במשק דווקא להתחזקות השקל בעקבות פרויקט "תמר", וצופה התאוששות בשנה הקרובה. הדו"ח לא כלל עדכון של דירוג האשראי לישראל

חברת דירוג האשראי מודי'ס מזהירה כי גידול בהיקף החוב החיצוני של ממשלת ישראל, או פגיעה חמורה בהיקף הפעילות הכלכלית בעקבות המצב הביטחוני, יביאו להורדת דירוג האשראי של ישראל. הדברים נכללו בדו"ח תקופתי שפרסמה סוכנות הדירוג על כלכלת ישראל. הדו"ח לא כלל עדכון של דירוג האשראי של המדינה.

 

כתבות נוספות בערוץ כלכלה

 

מודי'ס היא אחת משלוש החברות העיקריות המדרגות את מידת האמינות של ממשלת ישראל כבעלת חוב. הדירוג שמעניקות חברות אלו לאמינות התקציבית של הממשלה ולחוסן הכלכלי של המשק קובע במידת מה את גובה הריבית שתשלם ממשלת ישראל על אגרות החוב שהיא מנפיקה. כיום מדרגת "מודי'ס" את ישראל ברמה של A1, עם תחזית יציבה.

 

מידי שנה מפרסמת "מודי'ס" סקירה כללית של כלכלת ישראל. הסקירה לשנה זו, שפורסמה אמש, כוללת התייחסות נרחבת להתפתחויות האחרונות סביב תקציב המדינה שיובא לאישור הממשלה בשבוע הבא ולהשפעת מבצע "צוק איתן". ב"מודי'ס" ציינו כי בעקבות החלטת משרד האוצר להגדיל את תקציב הביטחון ולא להעלות מסים, צפוי הגירעון לעבור את הרמה של 3% גם השנה וגם בשנה הבאה. יחס החוב לתוצר של המדינה צפוי להישאר יציב סביב רמה של 67%.

 

בסוכנות הדירוג מציינים כי הורדת יחס החוב לתוצר היא המפתח לשמירה על דירוג אשראי גבוה, וכי אם יפגע הקונצנזוס סביב הצורך להוריד מידי שנה את יחס החוב, תחזית הדירוג של ישראל תהפוך מ"יציבה" ל"שלילית", ובהמשך דירוג האשראי עשוי לרדת.

 

נקודות החוזק: השקעות זרות ושוק ההיי טק

מנגד מציינים בסוכנות האשראי לחיוב את תעשיית ההיי טק הישראלית, הנשענת לטענת כלכלני הסוכנות "על אוכלוסיה צעירה יחסית ובעלת השכלה גבוהה". כמו כן מציינים בסוכנות את היעילות היחסית של ממשלת ישראל. גורם נוסף שתורם ליציבות הצמיחה בישראל, טוענים כלכלני "מודי'ס", הוא היקף ההשקעות הזרות במדינה, כמו החלטתה לאחרונה של חברת אינטל לבנות מרכז מחקר ופיתוח חדש בקרית גת, בעלות של 6 מיליארד דולר.

 

את ההאטה האחרונה בקצב הצמיחה של המשק מייחסים בסוכנות להתחזקות השקל בעקבות תחילת הפקת הגז ממאגר "תמר", ולא להשפעות מבצע צוק איתן. הפקת הגז מתמר הובילה לעלייה חדה בביקוש לשקלים וגרמה לשקל להתחזק מול הדולר באופן שפגע קשות ברווחי המפעלים המייצאים מישראל לחו"ל.

 

קריסטין לינדאו, אנליסטית בכירה בחברת הדירוג, ציינה כי "הצמיחה הכלכלית צפויה להתאושש בשנה הבאה בעקבות ההשפעה של המדיניות המוניטרית המרחיבה ואיתה היחלשותו של השקל החל מסוף יולי 2014. ישראל תיהנה מצמיחה חזקה יותר של הכלכלה האמריקנית, שותפת הסחר החשובה ביותר שלה, וכן מההתאוששות הצנועה יותר הצפויה בצמיחה באירופה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
שר האוצר לפיד בדיון מיוחד בכנסת בזמן המבצע (ארכיון)
צילום: גיל יוחנן
מומלצים