שתף קטע נבחר

מיזם חברתי-אמנותי: פורחים בגיל

10,000 פרחי קרמיקה מרהיבים שעיצבו ויצרו 1,600 אזרחים ותיקים מכל הארץ מוצגים בשטח מוזיאון ארץ ישראל בתל אביב. לרגל יום הקשיש הבינלאומי שמתקיים היום (1 באוקטובר), דיברנו עם שושקה שניר (88) אחת מהיוצרות

ועדה של האו"ם שהוקמה ב- 1982 כדי לחקור ולטפל בצרכי הקשישים בעולם, קבעה את ה- 1 באוקטובר כיום הקשיש הבינלאומי. בשנת 2014 מונה אוכלוסיית הגיל השלישי בישראל (מעל גיל 65), כ- 900,000 איש ואישה – יותר מ- 11% מכלל האוכלוסייה.

 

"פורחים בגיל" הוא מיזם חברתי-אמנותי, המביא לידי ביטוי את חיוניותם וכושרם היצירתי של בני הגיל השלישי בישראל. 1,600 אזרחים ותיקים יצרו 10,000 פרחי קרמיקה מרהיבים, ביוזמתה ובהדרכתה של האמנית שלומית חפר.

 

במיזם, שנעשה בהתנדבות וללא כוונת רווח, שולבו כ- 70 מרכזים של בני הגיל השלישי בכל רחבי הארץ - מרמת הגולן בצפון ועד חבל אילות בדרום, והוא מציג את הפריחה והשגשוג היצירתי הקיימים בכל אחת ואחד מאתנו, ללא קשר לגיל הכרונולוגי. המבקרים במוזיאון ארץ-ישראל בתל-אביב יוכלו ליהנות מיופיים של אלפי הפרחים הצבעוניים, ש"יישתלו" בגן המוזיאון.

 


1,600 אזרחים ותיקים יצרו 10,000 פרחי קרמיקה מרהיבים. צילום: לאוניד פדרול

 

המשתתפים, שרבים מהם מעולם לא עסקו ביצירה, ולחלקם היה זה המפגש הראשון בחייהם עם עבודה בחומר, גילו את חדוות היצירה, את היצירתיות ואת היכולת לבטא את עצמם. בתהליך שנמשך כשנה, יצרו המבוגרים במסגרת חוגי קרמיקה (במעונות יום, בדיור מוגן, בחוגים ובמרכזים לגיל השלישי) פרחי קרמיקה צבעוניים, על פי הנחיות כלליות שאפשרו חופש ביטוי יצירתי. חפר חיברה את כל הפרחים יחד לכדי תמונה משותפת, המציגה את בני הגיל השלישי כקהילה יצירתית ויצרנית אשר יכולה ומעוניינת לתרום מיכולותיה לחברה.

 

המיזם מבקש להציג נקודת מבט אחרת על חיי בני הגיל השלישי, הבאה לידי ביטוי בשמחת חיים, בנכונות ללמוד, ברצון ליצור ולתרום. הכרה ביכולות אלה עשויה לשנות גישות ותפיסות רווחות בהקשר זה. עלינו, כחברה, לאפשר חיים מלאים ואיכותיים גם בגיל הזקנה, כי למעשה, אלה הם אותם אנשים מלאי תשוקה, יכולות, כישרון ויצירתיות כפי שהיו תמיד. צריך רק קצת יותר תשומת לב, רצון לראותם והתייחסות מתאימה, והנה צומח מקרבם שדה עצום, מלא צבע ועשייה משותפת.

 

"לבטא את שמחת החיים שאנו חווים, לפי הצבעים הגוונים והצורות"

"כל בוקר דבר ראשון, אני יוצאת לגינה לראות את הפרחים שלי. הפרח מסמל בשבילי אור ושמחה. פרח מביאים למישהו כסימן לאהבה. שמי הוא שושקה (רוזה) שזה בכלל הפרח האהוב עלי. אצלי בבית תמיד יש פרח על השולחן. הפרויקט הזה הוא משהו לא רגיל, מגבש ודרכו אפשר לראות את יכולת ההתבטאות שלנו המבוגרים וכן את שמחת החיים שאנו חווים, לפי הצבעים הגוונים והצורות".

 

שושקה שניר בת 88, ילידת וינה, עלתה לארץ ב-1939 מאוסטריה במסגרת עליית הנוער מיסודה של הנרייטה סאלד לירושלים. מירושלים הגיעה לקבוצת גבע בעמק ולאחר מכן עברה לקיבוץ נוה-איתן, שם פגשה את בעלה מילק ז"ל. נולדו להם ארבעה ילדים, תאומים ועוד בת ובן. אחד התאומים נפל במלחמת ששת-הימים. במשך השנים עבדה בבית התינוקות בקיבוצה ולאחר מכן שימשה כאקונומית בענף המזון.

 


"מכבדים אותנו ודואגים לנו וזאת לפחות בעמק בו אני חיה"

 

שושקה, שמעולם לא יצרה בחומר, מעידה על עצמה שבשל אהבתה הרבה לפרחים התחברה לעשית פרחי הקרמיקה למיזם "פורחים בגיל" ומוסיפה שעשיית הפרחים פתחה בפניה את האפשרויות ליצור גם דברים אחרים שלא חשבה שתצליח. כיום, ממשיכה ליצור בין יתר המוצרים עוד

פרחים שאותם היא אוהבת במיוחד.

 

שושקה מציינת את ההתקדמות הגדולה בחברה (לפי הרגשתה) בהתייחסות לבני הגיל השלישי שבאה לביטוי על-ידי מיצוי שעות הפנאי שלהם, אם בלמידה ואם בתחביבים שמעולם לא התפנו אליהם, שכן עסקו בבניית הארץ שנים רבות. כמו-כן את העזרה שניתנת לקשישים על-ידי אביזרים ואמצעים לנגישות למקומות שונים כדי להשתלב בחברה ולחיות באיכות חיים טובה לאורך זמן, "מכבדים אותנו ודואגים לנו וזאת לפחות בעמק בו אני חיה".

 

"הפרויקט הזה הוא משהו לא רגיל, הוא מאחד את אנשי הגיל השלישי וגורם לגאוות יחידה, על ידי המיצג המרהיב במוזיאון שאנחנו שותפים לו. כל הכבוד לאמנית שהגתה, יזמה ודחפה אותו - שלומית חפר ולמיקי המורה שלנו שבמסירות הדריכה וממשיכה להדריך אותנו". לשושקה חמישה פרחים בתערוכה, חלקם כמובן שושנים.

 

"גיל-עוז העמותה לותיקי עמק המעיינות" המספקת רצף שרותים לאוכלוסיית הגיל השלישי באזור, וביניהם מרכז יום וקתדרה ללימודי מבוגרים, מגיל 60 ועד 120. למרכז-יום אליו מגיעה שושקה שניר מגיעים חברים מקיבוצי ומושבי העמק המשתייכים למועצה האזורית עמק המעיינות וכן חברים ממועצות שכנות ומהעיר בית-שאן. חלק מהחברים ממשיכים ליצור פרחים בגדלים ובצבעים שונים גם היום, כמתנות לבני משפחה ולחברים.

 

המיזם "פורחים בגיל" יוצג עד 27.12.14 במוזיאון ארץ-ישראל, תל-אביב, רח' חיים לבנון 2, רמת אביב, טל' 03-6415244

בימים ראשון עד רביעי 10:00-16:00, חמישי 10:00-20:00, שישי 10:00-14:00, שבת 10:00-16:00

מחירי כניסה: מבוגר 48  שקלים. מחירי הנחה, עם הצגת תעודה: תושב תל אביב 38 שקלים, סטודנט/חייל 32 שקלים, אזרח ותיק 24 שקלים.

ילד עד גיל 18 ללא תשלום.  

 

סייעה בהכנת הכתבה: מיקי סמסון

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים