שתף קטע נבחר
 

50% מהאקדמאים היו משנים את לימודיהם

סקר שנערך בקרב מאות צעירים מעלה שכמחצית מהם היו משנים את תחום הלימודים שבו בחרו או את המוסד שלמדו בו, לו היו יכולים לבחור מחדש. רבע מהצעירים סבורים שפרוטקציה היא הגורם המכריע במציאת עבודה

כ-50% מבעלי ההשכלה האקדמית בארץ העידו כי היו משנים את תחום הלימודים שבחרו בו או את המוסד שלמדו בו, לו היו יכולים לבחור מחדש. כך עולה מסקר שנערך על ידי המכללה האקדמית נתניה, באמצעות מכון סמית' לייעוץ ומחקר. הסקר נערך בקרב 400 צעירים בגילאי 35-21 לקראת פתיחת שנת הלימודים האקדמית הקרובה. בעלי ההשכלה הגבוהה מהווים 60% מהנשאלים בסקר.

 

כתבות נוספות בנושא השכלה גבוהה : 

 

מרביתם המכריע של הצעירים (97%) סבורים כי תואר אקדמי הוא הכרחי. רק 3% ענו כי היו מוותרים לחלוטין על לימודים אקדמיים כלשהם. 11% ענו כי היו בוחרים בהכשרה מקצועית או בלימודי תעודה במקום תואר אקדמי.


היו משנים את התואר

מה היו משנים בלימודים אקדמיים
  סה"כ (60% מהמדגם) תואר ראשון תואר שני
לא הייתי משנה כלום 49% 50% 44%
הייתי לומד תחום אחר 36% 35% 39%
הייתי לומד במוסד אקדמי אחר 12% 11% 17%
הייתי בוחר בהכשרה מקצועית או לימודי תעודה במקום תואר אקדמי 11% 12% 8%
הייתי מוותר לגמרי על הלימודים 3% 4% 0%

 

כיצד צעירים בוחרים מקצוע?

הנתון העגום שעולה מהסקר הוא שרק 27% בוחרים את תחום הלימודים לפי מידת העניין שלהם בו. זאת בעוד ש-27% בוחרים בתחום הלימודים על פי הסיכוי למצוא בו עבודה, ו-31% על פי אפשרויות השכר במקצוע. היתר בוחרים בתחום על פי מה שהשוק צריך (8%) או על פי סיכויי הקבלה למוסד לימודים מסוים (7%).

 

כרבע מהנשאלים סבורים שהגורם המכריע ביותר במציאת עבודה הוא קשרים אישיים בשוק העבודה. תואר אקדמי נמצא במקום האחרון, ורק 6% מהנשאלים סבורים שהוא הגורם המכריע בקבלה לעבודה. לעומת זאת, 33% סבורים שניסיון מעשי הוא הגורם המכריע, ו-31% סבורים שיכולות ופוטנציאל אישי הם שיביאו לך את העבודה הנכספת.

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)

"הנושא של קשרים אישיים הוא מאוד בעייתי", אומר פרופ' סיני דויטש, המשנה לנשיא המכללה האקדמית נתניה, "אך הוא מאפיין את מדינת ישראל כמדינה קטנה ומאוד חברותית. אני חייב לומר בצער, שהצעירים שחושבים שזהו הגורם המכריע - לא לגמרי טועים. עבור משרות רמות עושים בחינות משמעותיות, אך בעבודות הפחות יוקרתיות קשרים בהחלט יכולים לעזור".

 

במקום הראשון: היי-טק, הנדסה ורפואה

על פי צעירים, 5 המקצועות המבוקשים ביותר בשוק העבודה כיום הם היי-טק, הנדסה, רפואה, ראיית חשבון/כלכלה ועריכת דין. אחריהם מופיעים ברשימה הוראה, בנקאות ופיננסים, מינהל עסקים, מדע מחקר ופיתוח, אדריכלות ועיצוב.

 

לדברי פרופ' דויטש, "הנתון המעניין הוא של-90% מבוגרי התיכונים אין כישורים מתמטיים וכמותיים, ולכן מרבית המקצועות המופיעים ברשימת המקצועות המבוקשים חסומים בפניהם. שיעור תלמידי התיכון שמסיימים 5 יחידות במתמטיקה ובפיזיקה בקרב האוכלוסייה בישראל הוא רק 10%. מעשית, למרות נתוני הסקר, ימשיכו צעירים להירשם ללימודים גבוהים בתחומים שלאו דווקא נמצאים בדירוג הגבוה".

 

עוד הוסיף דויטש כי "התיקון לעיוות הזה צריך להיות בשימת דגש גדול יותר על מתמטיקה ופיזיקה כבר בשלב התיכון, על מנת שנוכל להגדיל את ההיצע בהיי-טק, הנדסה ורפואה, שכן אלו מקצועות שיש בהם דרישה לכישורים מתמטיים וכמותיים. מבחינה מוחית, יכולת הקליטה במקצועות הריאליים תלויה מאוד בגיל. בגיל מאוחר יותר קשה להשלים את הפערים, בייחוד בישראל, שבה נדרשים לשרת בצבא תקופה של כשנתיים עד שלוש שנים".

 

מקצה שיפורים בתואר השני

גם הצבא משפיע על אופי בחירת תחום הלימודים. לדברי דויטש, "בישראל, בגלל שמחייבים את הצעירים לשרת בצבא, זה בעייתי לחייב אותם לעשות תואר כללי לפני שהם בוחרים תואר מוסמך. בארה"ב, בה אין חוק שירות חובה, התואר השני מפותח הרבה יותר מבישראל. הסיבה לכך היא שהתואר הראשון האמריקני הוא תמיד תואר כללי ולא ספציפי".

 

הוא הסביר כי "אם מישהו רוצה להתמחות בתחום מסוים, הוא עושה זאת באמצעות התואר השני. בישראל, הבחירה נעשית עוד לפני שמתחילים ללמוד באקדמיה, והיא יכולה להסביר את נתוני הסקר לעניין בחירת הלימודים. סטודנטים רבים משתמשים בתואר השני כמעין מקצה שיפורים או כאפשרות להסבה מקצועית".

 

שאלה נוספת שעלתה בסקר היא האם תואר שני נתפס כהכרחי? תלוי את מי שואלים. מבין הנשאלים שהם בעלי תואר אקדמי שני ומעלה, 47% סבורים שחובה להיות בעל תואר שני על מנת למצוא עבודה בארץ. מבין הנשאלים שהם בעלי תואר אקדמי ראשון, 63% סבורים שתואר ראשון מספיק למציאת עבודה.


האם תואר שני נתפס כהכרחי

האם תואר שני נתפס כהכרחי
  סה"כ תיכון ומטה על תיכונית, לא אקדמית תואר ראשון תואר שני ומעלה
תואר ראשון מספיק כדי למצוא עבודה משמעותית בארץ 56% 51% 51% 63% 42%
חייבים תואר שני על מנת למצוא עבודה משמעותית בארץ, תואר ראשון לא מספיק 31% 31% 29% 28% 47%
אין דעה 13% 18% 20% 9% 11%

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות EducationUSA
אילוסטרציה
באדיבות EducationUSA
צילום: תמיר ברגיג
פרופ' סיני דויטש, המשנה לנשיא במכללה האקדמית נתניה
צילום: תמיר ברגיג
מומלצים