אובמה לנתניהו: צריך לשנות את הסטטוס קוו עם הפלסטינים
ראש הממשלה נועד בבית הלבן עם נשיא ארצות הברית. לפני הפגישה אמר אובמה כי ידון עם נתניהו בצורה מקיפה בבנייה מחדש של עזה ובדרך להגיע לשלום יציב בין ישראל לפלסטינים. נתניהו אמר כי צריך לעבוד יחד על פתרון שלום של שתי מדינות לשני עמים והדגיש כי יש למנוע מאיראן נשק גרעיני
ראש הממשלה בנימין נתניהו נפגש הערב (יום ד') בבית הלבן עם נשיא ארצות הברית ברק אובמה. בפתח הפגישה הזכיר אובמה את המערכה האחרונה ברצועת עזה ואמר כי "עלינו למצוא דרך לשנות את הסטטוס קוו כך שגם ישראלים יהיו בטוחים בבתיהם, אבל גם שלא יהיו טרגדיות של ילדים פלסטינים שייהרגו. ולכן נדון בצורה מקיפה בבנייה מחדש של עזה, אבל גם באיך אפשר להגיע לשלום יציב בין הישראלים לפלסטינים".
נתניהו אמר לנשיא כי "יש סיכונים אבל גם סיכויים וצריך לעבוד יחד על פתרון שלום של שתי מדינות לשני עמים". ראש הממשלה הישראלי הוסיף והדגיש כי "יש למנוע מאיראן השגת נשק גרעיני". הפגישה התארכה מעבר לזמן המתוכנן ונתניהו עזב את הבית הלבן לאחר יותר משעתיים.
הנשיא האמריקני אמר לנתניהו: "יש לנו הרבה על מה לדבר ואני מעריך את בואו של ראש הממשלה". הוא הוסיף כי יש צורך ב"קואליציה נגד דאעש שהורג יותר מוסלמים מכל בני דתות אחרות". אובמה ציין גם כי וושינגטון גאה בסיוע לכיפת ברזל שהצילה חיים של ישראלים. נתניהו הודה לנשיא על הסיוע בכיפת ברזל ועל ההזדמנות לפגוש אותו ולדון ב"אתגרים העצומים".
אובמה אמר לראש הממשלה נתניהו כי מדובר בתקופה מאתגרת שבה ישראל נמצאת באזור סוער מאוד. הנשיא האמריקני חזר על מחויבות ארה"ב לביטחונה של ישראל, וכינה אותה עשויה ברזל."האמריקנים חייבים להיות מאוד גאים בתרומה שלנו לתוכנית כיפת ברזל, להגן על חיי ישראלים בזמן שרקטות נורות לעבר ישראל כל הזמן", אמר אובמה. "אני חושב שעלינו להכיר בכך שעלינו למצוא דרכים לשנות את המצב הקיים, כך שאזרחים ישראלים יהיו בטוחים בבתיהם ותלמידי בית ספר בכיתות שלהם מהאפשרות של ירי רקטה. מנגד, צריך שלא תהיה טרגדיה וילדים פלסטינים הרוגים".
הנשיא האמריקני אמר כי יש לדון בבנייתה המחודשת של עזה וכיצד למצוא דרך לשלום בר קיימא בין הישראלים והפלסטינים. בכל הקשור לתוכנית הגרעין האיראנית, אמר אובמה כי "היא בבירור בעדיפות גבוהה לא רק לישראל אלא גם לארצות הברית ולעולם".
זמן קצר לפני תחילת הפגישה הגישו הפלסטינים לעיון חברות במועצת הביטחון של האו"ם את טיוטת ההצעה שבה ביקשו להכריז על נובמבר 2016 כתאריך יעד לנסיגה ישראלית לקוי 67'. בטיוטת קראו הפלסטינים לאו"ם להכריז על ירושלים כבירתן של שתי המדינות - ישראל ופלסטין - ולפתור את בעיית הפליטים. ביום שישי אמר אבו-מאזן בנאומו באו"ם כי בכוונתו לבקש מהמועצה לקבוע תאריך יעד לנסיגה ישראלית כוללת.
אובמה אמר שהשניים ידברו על הגרעין איראני. "זה נושא שמעניין לא רק את ישראל, אלא אותנו ואת העולם כולו", אמר הנשיא האמריקני. זו הייתה פגישתם ה-12 של שני האישים.
השניים נפגשים בארבע עיניים ולאחר מכן היו צפויים להצטרף מזכיר המדינה קרי ובכירי המועצה לבטחון לאומי מהצד האמריקני ומלוויו של ראש הממשלה מהצד הישראלי. מוקדם יותר השבוע נפגש נתניהו עם קרי בניו יורק בשולי העצרת הכללית של האו"ם.
על רקע הפגישה מתברר כי בערב ראש השנה נתנה הוועדה המקומית לתכנון ובנייה בירושלים תוקף לתכנית בניית 2,610 יחידות דיור בשכונת "גבעת המטוס" בעיר. מדובר באישור פורמלי שלמעשה השלים את התהליך והכניס את תכנית הבנייה לתוקף. בעיריית ירושלים מדגישים שמדובר בהליך בירוקרטי ולא בהחלטה פוליטית וכי מחצית מ-2,600 יחידות הדיור יוקצו לערבים.
בעבר אישרו הוועדה המקומית והוועדה המחוזית של העיר את תוכנית הבנייה, על אף שלטענת גורמי ממשל אמריקניים וארגוני שמאל היא פוגעת בסיכויים לתהליך מדיני מול הרשות הפלסטינית.