לדבר לקירות: מנהיג מדינה קטנה נואם באו"ם
פעם בשנה מגיעים מנהיגים ממדינות קטנות לעצרת בניו יורק ורוצים לזעוק את כאבם, אבל המעצמות רוצות לדבר על טרור. הם נואמים בפני אולמות ריקים וחוזרים מתוסכלים: "האו"ם ארגון מיושן בעולם מודרני, נדחקים לשוליים"
כנופיות הסמים מטילות אימה וטרור ברחובות הונדורס, שמתמרמרת בפני העולם על התעלמות מהאלימות בשטחה ועל מחסור במקומות עבודה ששולח אלפי צעירים צפונה, לארצות הברית.
עוד חדשות בעולם:
סין בלחץ מהנער שמוביל את מחאת הונג קונג
כעס על המערב, לבד במזה"ת. טורקיה נחלשת
אתגר: לשווק מדינה הומופובית לתיירים גאים
זוהי רק דאגה אחת שמגיעה ממדינות קטנות שקולן בקושי נשמע השבוע בעצרת הכללית של האו"ם בניו יורק, שבה הכתיבו כרגיל המעצמות את סדר היום. הנושא הבולט בעצרת של 2014 היה המאבק בדאעש ובארגונים איסלאמיסטים אחרים, שמשתלטים על שטחים במזרח התיכון ובאפריקה. נושא בוער נוסף היה המאבק בנגיף האבולה הקטלני.
רוב נציגי 191 המדינות שהגיעו נגעו בנושאים הבוערים (כמו נתניהו למשל, שמגיע ממדינה קטנה אך כזו שהמאבק בטרור נוגע לה). ראשי המדינות הקטנות שלא שותפות למאבק נאמו על צרותיהן באולם שהיה ריק כמעט לחלוטין. דיפלומטים בודדים שמעו על ההתחממות הגלובלית, בעיית הפליטים או המאבק המתמיד בעוני.
אתמול הגיעו לקיצם שישה ימים עתירי נאומים בניו יורק. בשלהי העצרת ניסה סם קוטסה, נשיא העצרת הכללית, לזנוח את נושא הטרור ולהתמקד ביעדים של האו"ם למאבק בעוני עד הדד ליין של 2015, ולהציב יעדים חדשים ל-2030. בנוסף העלה קוטסה את שאלת האבטלה הגואה, במיוחד בקרב צעירים, והשפעות חוסר היציבות שלה. עד שסיים את הדיון נשארו באולם, שבו יותר מ-1,800 מקומות, עשרות בודדות של דיפלומטים.
מנהיגי חלק מהמדינות שקולן לא נשמע בעצרת עלו על דוכן הנואמים והפנו אצבע מאשימה לאותן מדינות גדולות וחזקות. נשיא גמביה, יחיא ג'אמה, נאם על מצוקת המהגרים האפריקנים שטובעים בלב ים בדרך לאירופה.
"הגזענות וההתנהגות הבלתי-אנושית גורמת בכוונה לסירות עם מהגרים אפריקנים לשקוע, רק כדי לבחור כמה ברי מזל, להציל אותם ולשלוח
אותם למחנות ריכוז שנקראים 'מחנות למבקשי מקלט'. מהגרים שחורים מחפשים 'דשא ירוק יותר' במערב ומסיימים בשקיות של גופות בחופי אירופה". הוא אמר שיש מדינות שמטיפות למנהיגי אפריקה על חוק, צדק וכיבוד זכויות אדם אך לא פוצות פה בנושא. גם ההתחממות הגלובלית עלתה בנאומו. "אפריקה לא אחראית לזיהום, ולגורמים שמובילים לשינויים האקלימיים, אבל היא סובלת יותר מכולן", טען.
גם נשיא הונדורס, חואן אורלנדו הרננדס, הביע אי שביעות רצון מסדר היום בעצרת האו"ם. "מדברים על מה קורה באזורים שבהם בגלל מלחמה משפחות עם ילדים נותרו ללא קורת גג. אבל לא הרבה נאמר על מצבן של המשפחות במשולש הצפוני של מרכז אמריקה", אמר בנאומו.
האו"ם, שיחגוג בשנה הבאה 70, עומד תחת ביקורת ממדינות רבות על כישלון בקידום הגופים המרכזיים שלהם, בראשם מועצת הביטחון, לעבר המאה ה-21. "זה נשאר בשליטה יסודית של כמה מדינות, והרוב המכריע נדחק לשוליים", אמר שר החוץ האריתראי אוסמן סאלח. "המוסדות של האו"ם, והמבנים שלו, הם אנכרוניזם בעולם המודרני".