שתף קטע נבחר

 

זעם בבית הלבן: "הבנייה הישראלית מעבר לקו הירוק בירושלים מרעילה את האווירה"

אובמה העלה במהלך פגישתו עם רה"מ נתניהו את נושא קידום התוכנית לבנות 2,610 דירות בשכונת גבעת המטוס בבירה. מיד לאחר הפגישה תקף דובר הבית הלבן את ישראל: "זה מנוגד להצהרותיה לגבי המו"מ". נתניהו בתגובה: "לא מוכן לקבל את הביקורת. 'שלום עכשיו' הדליפו בכוונה כדי לפגוע בביקור"

הממשל האמריקני זועם על התקדמות התוכנית לבנות מעבר לקו הירוק: מיד לאחר סיום הפגישה בבית הלבן בין נשיא ארצות הברית ברק אובמה לראש הממשלה בנימין נתניהו, הביעו גורמים בכירים בממשל האמריקני מורת רוח על קידום התוכנית לבניית 2,610 יחידות דיור בשכונת גבעת המטוס בירושלים. הבכירים האמריקניים ציינו כי המהלך מטיל ספק בכוונותיה של ישראל להגיע לשלום עם הפלסטינים. מאוחר יותר הלילה אמר נתניהו לעיתונאים כי הוא לא מוכן לקבל את הביקורת, וטען כי "'שלום עכשיו' הדליפו בכוונה את המידע על התוכנית כדי לפגוע בביקור".

 

אובמה ונתניהו לפני פגישתם    (צילום: רויטרס)

אובמה ונתניהו לפני פגישתם    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

קידום התוכנית בגבעת המטוס נכלל למעשה באישור פורמלי, שהשלים את התהליך והכניס את התוכנית לתוקף. בעיריית ירושלים הדגישו שמדובר בהליך בירוקרטי ולא בהחלטה פוליטית, ושמחצית מ-2,610 יחידות הדיור יוקצו לערבים. הוועדה המקומית והוועדה המחוזית לבנייה אישרו בעבר את התוכנית, אף שגורמי ממשל אמריקניים וארגוני שמאל טענו כי היא פוגעת בסיכויים לתהליך מדיני מול הרשות הפלסטינית.

 

אובמה העלה במהלך השיחה את נושא הבנייה מעבר לקו הירוק, ומיד לאחר הפגישה אמר דובר הבית הלבן ג'וש ארנסט כי "ארה"ב מודאגת עמוקות מהדיווחים שממשלת ישראל החלה בתוכנית לבנות באזור רגיש מעבר לקו הירוק. צעד זה מנוגד להצהרות של ישראל על הכוונה לנהל משא ומתן על הסדר קבע עם הפלסטינים ושולח מסר מאוד מדאיג".

שיחה מתוחה. אובמה ונתניהו בבית הלבן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
שיחה מתוחה. אובמה ונתניהו בבית הלבן(צילום: AFP)

הדובר האמריקני הזהיר כי "התפתחות זו רק גורמת לתגובות גינוי בעולם, מרחיקה את ישראל גם מבעלות בריתה הקרובות ביותר, ומרעילה את האווירה לא רק עם הפלסטינים אלא גם עם הממשלות הערביות שראש הממשלה נתניהו אמר שהוא רוצה לבנות עמן יחסים. זה מטיל ספק במחויבות של ישראל לפתרון של שלום עם הפלסטינים".

 

ארנסט התייחס גם לבתים בשכונת סילוואן במזרח ירושלים שנרכשו על ידי משפחות יהודיות. לדבריו, מדובר ב"כיבוש בתים בשכונה הערבית סילוואן במזרח ירושלים על ידי בודדים הקשורים לארגונים שהאג'נדה המוגדרת שלהם היא לגרום למתיחות בין ישראלים לפלסטינים. הפעולות הפרובוקטיביות האלה רק גורמות להחרפת המתיחות, ברגע זה שבו המתח גבוה ממילא".

 

דובר הבית הלבן הוסיף עוד בנוגע להתפתחויות בבירה כי "הסדר הקבע של ירושלים לא ייקבע מראש, אלא יכול להיקבע במגעים ישירים בין הצדדים. בזמן רגיש זה אנחנו קוראים לכל הצדדים להכפיל את מאמציהם לחדש אמון, ביטחון ושקט, ולחזור לתהליך שלום".

 

האשים את "שלום עכשיו" בחוסר אחריות

בתגובה לדבריו התקיפים של ארנסט אמר נתניהו כי מדובר בחוסר הבנה של הנושא. הוא טען כי תנועת "שלום עכשיו" הפיצה במכוון מידע לפני כניסתו אתמול לבית הלבן כדי לפגוע בפגישתו עם הנשיא אובמה. בשיחה עם כתבים ישראלים בניו יורק לאחר שובו מוושינגטון אמר: "איני מוכן לקבל את הביקורת הזו, אני חושב שכדאי קודם כול להכיר את האינפורמציה לפני שמחליטים לקבוע עמדה כזאת. זה מנוגד לערכים בסיסיים שארצות הברית גם מאמינה בהם".

 

הוא גם האשים את "שלום עכשיו" ב"חוסר אחריות לאומית". "אני במשימה לאומית, עומד להיכנס לפגישה עם נשיא ארצות הברית, ואז מפרסמים כדי לפגוע בפגישה. זה תהליך סטטוטורי שאין בו חידוש. 700 דירות שמיועדות בכלל לתושבים ערבים", אמר.  

 

לפני תחילת הפגישה בבית הלבן הזכיר הנשיא אובמה את מבצע "צוק איתן" ואמר כי "עלינו למצוא דרך לשנות את הסטטוס קוו כך שגם ישראלים יהיו בטוחים בבתיהם, אבל גם שלא יהיו טרגדיות של ילדים פלסטינים שייהרגו. ולכן נדון בצורה מקיפה בבנייה מחדש של עזה, אבל גם בשאלה איך אפשר להגיע לשלום יציב בין הישראלים לפלסטינים".

 

נתניהו מצדו אמר לנשיא כי "יש סיכונים אבל גם סיכויים, וצריך לעבוד יחד על פתרון שלום של שתי מדינות לשני עמים". ראש הממשלה הישראלי הוסיף והדגיש כי "יש למנוע מאיראן השגת נשק גרעיני". הפגישה התארכה מעבר לזמן המתוכנן, ונתניהו עזב את הבית הלבן לאחר יותר משעתיים.

 

הנשיא האמריקני אמר לנתניהו: "יש לנו הרבה על מה לדבר ואני מעריך את בואו של ראש הממשלה". הוא הוסיף כי יש צורך ב"קואליציה נגד דאעש שהורג יותר מוסלמים מכל בני דתות

אחרות". אובמה ציין גם כי וושינגטון גאה בסיוע לכיפת ברזל, שהצילה חיים של ישראלים. נתניהו הודה לנשיא על הסיוע בכיפת ברזל ועל ההזדמנות לפגוש אותו ולדון ב"אתגרים העצומים".

 

אובמה אמר לראש הממשלה נתניהו כי מדובר בתקופה מאתגרת שבה ישראל נמצאת באזור סוער מאוד. הנשיא האמריקני חזר על מחויבות ארצות הברית לביטחונה של ישראל, וכינה אותה עשויה ברזל. "האמריקנים חייבים להיות גאים מאוד בתרומה שלנו לתוכנית כיפת ברזל, להגן על חיי ישראלים בזמן שרקטות נורות לעבר ישראל כל הזמן", אמר אובמה. "אני חושב שעלינו להכיר בכך שעלינו למצוא דרכים לשנות את המצב הקיים, כך שאזרחים ישראלים יהיו בטוחים בבתיהם ותלמידי בית ספר בכיתות שלהם מהאפשרות של ירי רקטה. מנגד, צריך שלא תהיה טרגדיה וילדים פלסטינים הרוגים".


פורסם לראשונה 01/10/2014 23:32

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
אובמה ונתניהו, אתמול
צילום: AFP
מומלצים