בקרוב: מוזיאון לאמנות עכשווית ומורשת ערבית
מוזיאון חדש לאמנות ערבית עכשווית יפתח בסחנין מתוך יוזמה של אוצרי הביאנלה הים-תיכונית. זהו המוזיאון הראשון מסוגו שייפתח בעיר ערבית בישראל
בחודש דצמבר הקרוב, ייפתח בעיר סחנין המוזיאון הערבי הראשון לאמנות עכשווית ולמורשת פלסטינית. המוזיאון הוא יוזמה של אוצרי הביאנלה הים תיכונית בעיר: בלו סימיון פיינרו ואביטל בר שי, וכן של עיריית סחנין שתומכת בפרויקט לצד האיחוד האירופי. המוזיאון נוסד במטרה ליצור נקודות מפגש בין קהל יהודי וערבי ולחשוף, לצד אמנים עכשוויים מן העולם, גם אמנים מארצות ערב ואגן הים התיכון בהווה ובעבר.
"אוספי אמנות מסוג זה, שונים מאוד מכל אסופות של יצירות אמנות הקיימות במוזיאונים או בגלריות אחרות בארץ", אומרים מנהלי המוזיאון, שמדברים על הידברות ובניית אמון הדדי והדדיות בין קהילות הנתונות בסכסוך, באמצעות פעילויות אמנות ויצירת תשתית לדיאלוג אנושי.
"באמצעות האמנות אנחנו מקווים לגשר על מחלוקות באזור, תוך שימת דגש על רב-תרבותיות, על יצירה אמנותית, על כבוד האדם, על חזון ותקווה לדו-קיום ולעתיד טוב יותר", הם אומרים.
עם פתיחתו, יציג המוזיאון אוסף של יותר מאלפיים פריטי מורשת ערבית-פלסטינית ומאות יצירות אמנות, מאמנות עכשווית ישראלית, לבינלאומית מערבית וליצירות של אמנים ממדינות ערב, בהם אלג'יר, מרוקו, סוריה, טורקיה, איראן, אפגניסטן וקזחסטאן.
"ישנו עניין והתעוררות מחודשים סביב אמנות ממדינות ערב, ויש מקום לפתיחת מרחב לסוג כזה של מבע אמנותי גם בארץ", אומרים סמיון פיינרו ובר שי.
את המוזיאון תפתח התערוכה "חיוואר/דו-שיח" ובה יוצגו עבודותיהם של עשרות אמנים מהארץ ומהעולם, בהם מרינה אברמוביץ', יאניס קונליס, כריסטיאן בולטנסקי, יוהנס ווגל, מיכה אולמן, דני קרוון, מירב הימן.
"שילוב יצירות אמנות עכשווית בחפצים ובתכנים מהמורשת הערבית, יוצר הקשרים חדשים ונותנים לקהל מרחב התבוננות והתייחסות שונה מאמנות שמוצגת באולמות גלריה, כלומר קוביה לבנה מינימליסטית שמנותקת מסביבתה".
בין היוצרים הפלסטינים שיציגו את עבודותיהם בתערוכה הפותחת: הצייר נידאל ג'בארין יליד אום אל פחם, שמשרטט את קווי הזהות של הארץ; ראאד בוואיה, שמתאר את חיי הכפר בו נולד סמוך לרמאללה; מוחמד סעיד קלאש מכפר קרע, שעבודותיו מבוססות על פסוקים מהקוראן; ראני זראווי, אמן צעיר ממג'דל כרום, שמצייר את סמטאות הכפר ובתיו; ועביר עטאללה, צלמת דרוזית מירכא; בתוינה אבו מלחם, יוצרת בבדים, חוטים וסיכות שמציגה גישה פמיניסטית דרך השמלות הפלסטיניות המסורתיות.