הברזילאים שחוששים שלא יהיה יותר זבל
אוספי הזבל, שעובדים מהזריחה ועד אחרי השקיעה באתר האשפה "אסטרוטורל", בנו את חייהם סביבו. כעת הוא צפוי להיסגר והם חוששים מהיום שאחרי
על רקע קו האופק המשופע בבניינים ובגורדי שחקים, נשרים ענקיים צוללים לעבר הרי 9 טונות האשפה שמגיעים כל יום למזבלה הענקית שבבירת ברזיל, שם, כ-3,000 אוספי זבל מפרידים בין פלסטיק, מתכת ונייר כדי למכור את המוצרים ולהרוויח את לחמם.
עוד חדשות בעולם :
הדד-ליין בהונג קונג פקע: מה יעשו הצדדים?
וויליאם נגד הפפארצי: אל תעקבו אחר ג'ורג' חופשי כציפור? בדיקה רקטלית לאלפי יונים
בפורטוגזית הם ידועים בכינוי "קטדורים", האנשים שמוצאים את פרנסתם באתר האשפה "אסטרוטורל" בן 1.75 קמ"ר בברזיליה, שחוששים כעת כיצד ישרדו כשהמזבלה תיסגר. רק 15 קילומטרים מערבית מארמון הנשיאות המודרני "פלאנאלטו", ממוקמת המזבלה הענקית שמתוכננת להיסגר בתאריך שטרם פורסם - בשל העובדה כי האתר החלופי עדיין לא מוכן.
ואלטר ומריה ויאנה, הם רק שניים מהתושבים רבים המודאגים מסגירתו הצפויה של "אסטרוטורל". בני הזוג, בני 58, שעזבו את בית משפחתם בחווה במדינת גויאס לפני 25 שנה כדי לעבוד באתר האשפה, אומרים כי הם מרוויחים עד 850 דולרים בחודש - הרבה מעבר לשכר המינימום בברזיל, העומד על 295 דולרים.
מריה ויאנה הפסיקה לעבוד במזבלה לפני כמה שנים בשל בעיות בברכּה וכעת מטפלת בשלושת הנכדים של הזוג בביתם בן שלוש הקומות בשכונת "אסטרוטורל", שבה מתגוררים כ-40,000 בני אדם, רובם אוספי זבל, סמוך למזבלה.
ואלטר ויאנה, שתי בנותיו ושני בניו עדיין צועדים לעבר המזבלה עם שחר כדי לצוד אוצרות בזבל. הם לובשים מכנסיים ארוכים וחולצות עם שרוולים ארוכים, מצוידים במסכות לפנים ובכפפות גומי. חלק חובשים חולצה נוספת סביב ראשם כדי להגן על עצמם מפני האשפה. כמה מאוספי הזבל עובדים עד אחרי ששוקעת השמש, מצוידים בפנסי ראש שמאירים את דרכם.
לצד ניירות עיתונים, בקבוקים ופחיות שהם אוספים עבור המזומנים, הם לעתים מוצאים גם חפצים מעניינים שאותם הם לוקחים עמם הביתה, כמו צמד חיות מקרמיקה שמעטר כעת את סלון המשפחה.
"אני ואשתי גידלנו את ילדינו, ובנינו את ביתנו הודות לכסף שהרווחנו בתור אוספי זבל", אומר ואלטר ויאנה לאחר שבילה יום במזבלה. "כאן הרווחנו מספיק כדי לקיים את עצמנו ואת ילדינו ואנחנו מנהלים חיים הגונים", הוסיפה זוגתו.
במהלך השנים, הזוג חסך כסף ואפילו בנה בית קטן יותר על שטחם, שאותו הם משכירים למשפחה אחרת של "קטדורים". בני משפחת ויאנה אומרים כי הם לא יודעים איך הם או אוספי זבל אחרים ימשיכו בחיים ברגע שהמזבלה תיסגר.
לפי האוניברסיטה של ברזיליה והתנועה הלאומית של אוספי הזבל, מאז שנפתחה המזבלה בשנות ה-60, הוטמנו בה כ-30 מיליון טונות של אשפה, מה שהפך אותה לגדולה ביותר באמריקה הלטינית. שכונת ה"אסטרוטורל" שצמחה עם השנים ליד אתר
האשפה עם הגעתם של עוד ועוד תושבים לעבוד במזבלה, הוכרזה רשמית ב-2004 כעיר-לוויין של ברזיליה.
אולם מוקדם יותר השנה, מועצת העיר הכריזה כי תסגור את המטמנה ושהיא תוחלף באתר חדש במחוז סממביה, 25 קילומטרים דרום-מערבית לארמון הנשיאות. באתר החדש ישתמשו בטכניקות מודרניות להפרדת אשפה שיצריכו פחות עובדים אוספי זבל.
"כל מי שגר ב'אסטרוטורל' נסמך על אתר האשפה לפרנסתו", אומרת מריה ויאנה. "אם הוא ייסגר נצטרך לעזוב ולמצוא מקום אחר לעבוד בו".