שתף קטע נבחר

 

למה גם לכם צריך להיות אכפת משינוי אקלים?

התחממות גלובלית ופליטת גזי החממה הן רק חלק מהתופעות העולמיות שכדאי לשים אליהם לב ולא רק בהקשר סביבתי. על המשקיעים הישראלים להצטרף למגמה העולמית של שימת לב לסביבה, גם מתוך דאגה לשורת הרווח בתיק ההשקעות

אם היינו צופים בסרט "היום שאחרי מחר" לפני 100 שנה, היינו מסווגים את הסרט כמדע בדיוני. הסרט מציג תרחיש שבו בעקבות פגיעה אקלימית בכדור הארץ והינתקות קרחון גדול מהקוטב הצפוני, מכסים את כדור הארץ סופות שלגים והוריקנים יוצאי דופן.

 

כתבות נוספות במדור כלכלה ירוקה :

 

אלא שלא מדובר במדע בדיוני. רק בשבוע שעבר פירסם הארגון המטאורולוגי העולמי כי נפח גזי החממה באטמוספירה הגיע לשיא בשנת 2013, כשריכוז הפחמן הדו חמצני גדל בשיעור המהיר ביותר מאז החלו המדידות. "אנחנו יודעים ללא כל צל של ספק כי האקלים שלנו משתנה ומזג האוויר שלנו הופך לקיצוני יותר בשל פעילויות של בני אדם, כמו שריפת דלקים מאובנים", אמר מזכ"ל הארגון, מישל ז'ארו והוסיף כי זמננו הולך ואוזל.

 

גם נציבת שינויי האקלים של האו"ם, קריסטיאנה פיגר, הבהירה שהזמן לפעולה משמעותית בכל הקשור להתחממות העולמית אוזל, וציינה את מדינות האגן הפסיפי הנמוכות, שמתמודדות עם עליית מי הים.

 

שטח מרעה שהתייבש באזור האמזונס, ברזיל (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
שטח מרעה שהתייבש באזור האמזונס, ברזיל(צילום: רויטרס)

רבים מהמשקיעים קוראים את מדור שוק ההון, אך נוטים להתעלם מכתבות במדורים אחרים, ובראשן ידיעות בנושאי איכות סביבה במקומות מרוחקים. הוריקן בארה"ב? בצורת באפריקה? דווקא לאותן ידיעות נידחות יכולה להיות השפעה מכרעת על תיק ההשקעות של כל אחד מאיתנו. בתור משקיעים עלינו להיות ערים לשינויי אקלים צפויים ולהתחשב בסיכון זה בעת קבלת ההחלטות להשקעה.

 

איך שינויי האקלים יכולים להשפיע על כספנו?

חברות שפועלות באזורים שמציינת פיגר עשויות להיפגע מכך באופן ישיר ואיתן גם הכסף שלנו. ניקח לדוגמא חברת ביטוח שתיאלץ לשאת בנזק של מיליוני שקלים בעקבות סופה חריגה של מספר ימים, או חברת מזון המשתמשת במוצרים מן הצומח, שהתייקרו בעקבות נזק מזג האוויר. מניותיהן של חברות אלה עלולות להיפגע משמעותית במידה והן לא ערוכות להתמודדות עם המשבר.

 

בעבר, שינויי האקלים נבעו מתהליכים טבעיים וארוכי טווח בקצב של מיליוני שנים. אולם כיום, שינויי האקלים הם מהירים, בקצב של עשרות שנים או פחות, וככל הנראה נובעים מהשפעת הפעילות האנושית על משאבי הטבע.

 

כידוע, המדינות והחברות עצמן כבר מודעות לנזקים וישנם מאמצים להפחית את השפעתן על שינויי האקלים. לדוגמא, הפחתת פליטת גזי חממה, מעבר לשימוש בגז במקום פחם ונפט, חיסכון בחשמל ומים, בנייה ירוקה, השקעה באנרגיה חלופית, חיסכון במשאבים ועוד.

 

גם על המשקיעים, אם כן, להיערך לשינויי האקלים באופן המיטבי תוך בחינת הסיכונים השונים לחברות השונות. בשנים האחרונות, יותר ויותר משקיעים ובעלי מניות דורשים מחברות ציבוריות לדווח על חשיפתן לסיכונים בשל שינויי אקלים וכמו כן על האמצעים הננקטים כדי למזער אותם. מגמה זו, נובעת מחששם של המשקיעים להערכת שווי לא נכונה או ששווי מניותיהם ייפגע במידה ולא יינקטו צעדי בדיקה ומזעור נזקים.

 

בארה"ב, המליצו להרחיב את השקיפות בדיווחי החברות הציבוריות בנושאים סביבתיים. גם באנגליה, נקבעו תקנות המחייבות חברות ציבוריות לדווח על פעילות העשויה להשפיע על איכות הסביבה וסיכונים למעמד החברה כתוצאה מפעילות זו. ארגונים לא ממשלתיים דוגמת Go Fossil Free קוראים למשקיעים להוציא את חברות הדלקים הפחמניים וכריית הפחם מתוך תיק ההשקעות שלהם. מספר מוסדות אקדמיים וערים בארה"ב כבר נענו לקריאה.

 

משקיעים מכל העולם כבר נקטו ביוזמות של אקטיביזם מוסדי שבו דורשים מהחברות שבהן הם משקיעים, להגדיל את השקיפות שלהן לגבי היערכותן לשינויי האקלים ולקביעה ועמידה ביעדים של הפחתת ההשפעה על האקלים. למשקיעים הישראלים ישנו אינטרס ברור להצטרף למגמה העולמית, לא רק מאהבת הסביבה, אלא גם מתוך דאגה לשורת הרווח בתיק ההשקעות.

 

הכותבת היא מנכ"ל חברת המחקר Greeneye להשקעות אחראיות ומומחית לניהול סיכונים חברתיים וסביבתיים 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
שינויי האקלים. פוגעים בכולם
צילום: shutterstock
צילום: שחר תמיר
נגה לבציון-נדן
צילום: שחר תמיר
מומלצים