הונג קונג: במקום מו"מ - מעצרים ופצועים
הסטודנטים שמוחים למען דמוקרטיה ביטלו שיחות שתוכננו עם הממשל בסין והמתיחות גלשה לעוד לילה של עימותים, שבו נפצעו 18 איש ונעצרו 19 מפגינים. ברקע: האשמות הדדיות על קשירת קשר עם ארגוני פשע מאורגן
ההפגנות בפרבר מונג קוק, שהיו שלוות למדי מאז העימותים ביום ראשון האחרון, קיבלו אתמול תפנית אלימה כששוטרים ניסו לרסן כ-2,000 מפגינים התאספו במקום בניסיון לשכנע את התושבים המקומיים להצטרף למחאה. במהומה נפצעו 12 פעילים ושישה שוטרים, ולפי המשטרה לשמונה מהעצורים יש קשרים לארגוני פשע מאורגן בסין.
קודם לכן היו אלו המפגינים שהאשימו את הרשויות בקשירת קשר עם גורמים פליליים בכוונה לפגוע בפעילים. מנהיג אחת מקבוצות הסטודנטים המרכזיות שמעורבות במחאה הצהיר כי ארגונו יפרוש מהשיחות המתוכננות משום שהוא מאמין כי הממשלה והמשטרה תיאמו עם עבריינים את המתקפות נגד מפגינים במונג קוק. "הם קשרו קשר לתקיפת מפגינים שלווים, ובכך סתמו את הגולל על האפשרות לדיאלוג ועליהם לשאת בתוצאות", נמסר בהודעה מפדרציית הסטודנטים של הונג קונג.
אזור מונג קוק ידוע כמוקד לפעילות של הטריאד, ארגוני הפשע המאורגן הסיניים, ועדי ראייה סיפרו כי שוטרים מיחידות שעוסקות בנושא היו פרוסים במקום במהלך העימותים אתמול. עם זאת, בשבוע האחרון דווח על מקרים שונים שבהם השוטרים עזבו את עמדתם בטענה כי ברצונם "להקל על המתיחות" מול המפגינים, והותירו אותם פגיעים למתקפות של עבריינים.
הסטודנטים גם דרשו כי הממשלה תנקוט צעדים נגד האחראים לעימותים האלימים בהפגנות בסוף השבוע שעבר, והבהירו כי אחרת הם לא רואים ברירה אלא
לבטל את השיחות. נציג המשטרה, שטענה לכל אורך הדרך שהיא מתמודדת עם המפגינים "בכבוד ובריסון", מחה בתגובה על הטענות של המפגינים והצהיר כי "השמועות שמקשרות אותנו ל'ארגונים שחורים' הן לחלוטין לא הוגנות". לדבריו, אלו שנעצרו הלילה יואשמו בהתכנסות לא חוקית ובתקיפה.
המפגינים בהונג קונג דורשים לקיים בחירות חופשיות לגמרי לתפקיד המנהיג של הקולוניה הבריטית לשעבר, בעוד בפרלמנט הסיני הוחלט שבבחירות ב-2017 יעמדו לבחירה רק שניים או שלושה מועמדים, וכולם יצטרכו קודם לכן לזכות בתמיכת ועדה של נאמני המשטר. שאלת הרפורמה הפוליטית היא גורם חיכוך בין התנועה הפרו-דמוקרטית בהונג קונג לבין המשטר בבייג'ינג מאז שבריטניה השיבה את העיר לשלטון סיני לפני 17 שנה.
מנהיגי המפלגה הקומוניסטית השלטת בסין נחרדים מהאפשרות שהקריאות לדמוקרטיה ולרפורמות יתפשטו מהונג קונג לסין היבשתית ויאיימו על אחיזתם בשלטון. אולם המחאה הנוכחית בהונג קונג לעולם לא תותר בסין עצמה, מדינה שבה הפגנות סטודנטים שקראו לדמוקרטיה נרמסו באלימות ואף הובילו לאובדן בנפש באירועי כיכר טיאננמן ב-4 ביוני 1989.