שתף קטע נבחר

 

'ההכרה - טרנד מדאיג': ישראל נוזפת בשבדיה

השגריר בישראל יזומן לשיחת נזיפה לאחר ששבדיה הפכה למדינה האירופית המרכזית הראשונה שמכירה במדינה פלסטינית. בירושלים מודאגים: "שבדיה היא לא גמד דיפלומטי, זה מבשר רעות"

נזיפה דיפלומטית בשבדיה, בעקבות הודעה על הכרה במדינה פלסטינית. שגריר שבדיה בישראל יזומן לשיחת נזיפה ביום שני במשרד החוץ בירושלים, לאחר הצהרתו של ראש ממשלת שבדיה סטפן לופבן, בנאום הבכורה שלו בפרלמנט. שר החוץ אביגדור ליברמן אמר אמש (יום שבת) כי הוא מצטער על הכרזת לופבן על עמדת שבדיה בנוגע להכרה במדינה הפלסטינית, "כנראה עוד בטרם הספיק להתעמק בדברים ולהבין כי מי שמהווה את המכשול ב-20 השנים האחרונות להתקדמות ולהגעה להסדר בין ישראל לפלסטינים - הם הפלסטינים".

ראש הממשלה לופבן. בישראל התרגזו מההצהרה שלו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ראש הממשלה לופבן. בישראל התרגזו מההצהרה שלו(צילום: רויטרס)
 

ליברמן אמר כי "ראש הממשלה השבדי לופבן צריך להבין שאף הכרזה ואף צעד של גורם חיצוני לא יהוו תחליף למשא ומתן ישיר בין הצדדים ולפתרון שיהיה חלק מהסדר כולל של ישראל עם העולם הערבי כולו. אם מה שמדאיג את ראש ממשלת שבדיה בנאום ההשבעה שלו הוא המצב במזרח התיכון, מוטב היה לו להתמקד בבעיות בוערות יותר שיש באזור, כגון ההרג ההמוני היומיומי שמתרחש בסוריה, בעיראק ובמקומות נוספים באזור".

 

בירושלים מודאגים מאוד מההחלטה השבדית מכמה סיבות - שבדיה היא המדינה האירופית הגדולה הראשונה החברה באיחוד האירופי אשר בוחרת להכיר בפלסטין כמדינה. שבדיה היא למעשה הסנונית הראשונה ממדינות הליבה הוותיקות של האיחוד שמכירה במדינה הפלסטינית.

השר ליברמן. "מוטב היה לו להתמקד בבעיות בוערות יותר באזור" (צילום: שחר עזרן) (צילום: שחר עזרן)
השר ליברמן. "מוטב היה לו להתמקד בבעיות בוערות יותר באזור"(צילום: שחר עזרן)

חלק מהמדינות האירופיות שהיו בעבר מדינות קומוניסטיות הכירו בעבר בפלסטין בעקבות ברית המועצות. בין השאר עשו זאת פולין, הונגריה, סלובקיה ובולגריה, אך הן כאמור הכירו במדינה פלסטינית לפני שהצטרפו לאיחוד. גם מלטה וקפריסין הכירו במדינה פלסטינית, אבל לעומתן שבדיה היא מדינת מיינסטרים בעלת השפעה רבה באיחוד.

 

"צעד סמלי, אך מהווה איתות לבאות"

"אין מדובר בגמד דיפלומטי, אלא במדינה אירופית רצינית וחשובה. זה בהחלט מבשר על טרנד לא טוב שצריך להדאיג את ישראל", אמר גורם מדיני בכיר. החשש בירושלים הוא שמדינות אירופיות נוספות ילכו כעת בעקבות שבדיה ויצהירו על כוונתן להכיר במדינה הפלסטינית.

 

בישראל טענו כי ההצהרה השבדית קשורה בראש ובראשונה למהלכים פוליטיים פנימיים בשבדיה, שם יותר מ-6% מהאוכלוסיה היא מוסלמית. רבים מהם הצביעו למפלגה הסוציאל-דמוקרטית, מפלגת השלטון. "זה אמנם צעד סמלי, אבל הוא בהחלט מהווה איתות לבאות. זה צריך להדאיג מאוד את ישראל גם אם אין לזה משמעות אופרטיבית מיידית, אלא לכל היותר שדרוג משלחת פלסטין בשטוקהולם לשגרירות ותמיכה שבדית אוטומטית בקבלת פלסטין לארגונים בינלאומיים", הוסיף גורם מדיני ישראלי.

 

באחרונה גם שר החוץ של דנמרק, מרטין לידגארד, איים בהטלת סנקציות על ישראל אם זו לא תגיע להסכם עם חמאס, תסיר את המצור על עזה ותפסיק את הבנייה בהתנחלויות. ישראל הגיבה על הדברים ואמרה כי השר הדני "טועה ולא מבין את המצב".


פורסם לראשונה 04/10/2014 23:05

 

אטילה שומפלבי השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ראש ממשלת שבדיה, סטפן לופבן
צילום: רויטרס
מומלצים