כך תדעו: האם זו אלרגיה לחלב או אי-סבילות ללקטוז?
האחת גורמת לקשיי נשימה ופריחה ועלולה להוביל אפילו למוות. השנייה נפוצה יותר, עשויה לגרום לכאבי בטן ושלשולים, אך ממש אינה מחייבת הימנעות מחלב ומוצריו. הכל על ההבדלים בין אלרגיה לחלב לאי-סבילות לקטוז
רבים מתבלבלים בין אי סבילות ללקטוז, מחלה הנגרמת בשל מחסור בהורמון לקטאז, לבין אלרגיה לחלב, תופעות לוואי, כמו כאבי בטן ושלשולים, המתעוררות לאחר אכילת חלב ומוצריו. מסיבה זו רבים האנשים הסובלים מאי-סבילות ללקטאז אשר ננעים, שלא לצורך, מצריכת מוצרי חלב. מה ההבדלים בין שתי התופעות? כל הפרטים - לפניכם:
<<כל החדשות, הטורים, המדריכים והכתבות בעמוד הפייסבוק של ynet הורים >>
עוד על תזונת ילדים בערוץ הורים :
עוברים למוצקים: מתי אפשר להושיב בכיסא אוכל?
במקום ממתקים: כך תגרמו לילדים לאכול פירות
מהי אי-סבילות ללקטוז?
"לקטאז הוא האנזים המפרק את סוכר החלב, הלקטוז, והוא חיוני לתינוקות על מנת שיוכלו לעכל חלב אם", מסבירה ד"ר מיכל גילאון, דיאטנית קלינית ואפידמיולוגית. "לאחר גיל הינקות ובהמשך החיים קיימת ירידה הדרגתית בפעילות האנזים".
גילאון מסבירה כי אצל כ-70% מהאוכלוסיה בעולם קיים חסר בלקטאז וכי לרוב לא מדובר בחסר מוחלט. תופעה זו ידועה בשם אי-סבילות ללקטוז (או רגישות ללקטוז) ומתאפיינת בתסמינים כמו התנפחות הבטן, גזים, כאבי בטן ושלשול. יש לציין כי ישנן רמות שונות של אי סבילות ללקטוז. אנשים מסוימים יחושו רק מעט נפיחות וגזים, ואחרים ירוצו מיד לשירותים. בנוסף, מוצרי החלב שונים ברמת הלקטוז שהם מכילים ולכן גורמי לתופות שונות, אם בכלל.
אי-סבילות ללקטוז לא חייבת להופיע כבר בילדות. היא עשויה להגיע גם בשבים מאוחרים בחיים, ללא סיבה ברורה. לעתים יש ירידה בכמות הלקטאז המיוצרת בגוף, והתוצאה היא רגישות ללקטוז.
כדי לבדוק האם מדובר ברגישות ללקטוז נערכת בדיקה בשיטת האלימינציה. בהתחלה מוציאים מהתפריט כל דבר שמכיל לקטוז, ואז מתחילים ומוסיפים לאט לאט. ניתן להוסיף בדיקות מעבדה נוספות שיאששו את האבחנה.
מהי אלרגיה לחלב?
אלרגיה לחלב נפוצה יותר בקרב תינוקות, דווקא. מי שסובל מאלרגיה לחלב יפתח תגובה אלרגית הדומה לזו שמפתחים אלו שאלרגיים לאגוזים, למשל. היא עשויה לכלול תגובות קלות יחסית, כמו שלשולים או כאבי בטן חזקים, אך עשויה גם להוביל לקשיי נשימה, פריחה בעור ואפילו הלם פיזיולוגי, העלול להסתיים במוות.
כיצד תתמודדו עם אי סבילות ללקטוז?
אל תימנעו ממוצרי חלב: בעיקר אם אין בעיה מיוחדת. מוצרי חלב הם מקור טוב לסידן וחבל להפסיד אותו.
חשוב להיבדק: כאבי בטן, גזים ושלשולים הם אמנם תסמינים המתאימים לאי-זבילות ללקטוז, אך עשויים גם להצביע על בעיות נוספות במערכת העיכול. לכן חשוב להיוועץ ברופא כדי לוודא ממה אתם סובלים.
חלקו את מוצרי החלב לאורך היום בכמויות קטנות ושלבו אותם עם מוצקים אחרים.
כך לגוף יהיה מספיק זמן לפרק ולעכל את הלקטוז.
כדאי להעדיף מוצרי חלב מותססים, כמו יוגורט ביו, כיוון שהם מכילים פחות לקטוז. גם חלב דל לקטוז, קוטג' וגבינות קשות מתאימים יותר.
שימו לב למאכלים מעובדים בהם תיתכן נוכחות של לקטוז, כמו דגני בוקר, מרגרינה וכו'.
העזרו בתוספים: ישנם כיום בשוק תוספים של ההורמון לקטאז, אותם ניתן לצרוך עם מוצרי החלב וכך להימנע מאי נעימות.