להוציא דרקונים בבקשה
זה דינוזאור? זו ציפור? או אולי בכלל כלב צ'יוואווה? לא, אלו הם דרקונים, וכאלו יש בכל הסוגים והממדים בסרטי הקולנוע. מועדון הסרט המופרע פה כדי לעשות לכם סדר עם מדריך מפורט לזיהוי היצורים בקולנוע. נבוכים ודרקונים
חג סוכות מגיע וכמיטב המסורת מועדון הסרט המופרע מקדיש עצמו קודם כל לילדים, וגם להוריהם. פעם הם גם היו כאלה - ילדים. במהלך חול המועד יערכו בסינמטקים ברחבי הארץ מפגשים מיוחדים לילדים לכל המשפחה, מלווים בהקרנות סרטים, שיוקדשו בין השאר לדוקטור סוס, תולדות החבובות, לקומיקאי-פעלולן באסטר קיטון, לורל והארדי וגם לעולם הדרקונים בקולנוע (בליווי הקרנת הסרט "הדרקון הראשון שלי 2").
כשי צנוע לחג אנו מעניקים כאן לקוראינו קורס מזורז על תולדות הדרקונים בקולנוע כשבסופו תוכלו לדעת בדיוק מי הם? מתי והאם ירקו עליכם אש? (רמז: זה קשור לעדה) וכמובן איך תוכלו לזהות דרקון אמיתי אם תפגשו אחד.
בואו ניקח כדוגמא את אחד הדרקונים האהובים ביותר. זוכרים את הדרקון הלבן מ"הסיפור שאינו נגמר"? שמו פאלקור. אחת הסצנות הזכורות היא כשהוא מספר שהוא אוהב ילדים, ולרגע נדמה שהוא מתכוון לארוחת הצהריים הבאה שלו:
בואו נבחן את המקרה הזה. יש פה דרקון שיודע לדבר, אבל אינו יורק אש. וחמור מכך - הוא מסוגל לעוף אבל אין לו כנפיים. דרקונים הם נושא בעייתי בקולנוע, כל סרט אימץ את הדרקון שהתאים לו, בעיקר בגלל הסיבה הפעוטה שאין דרקונים באמת (לא, דינוזאור זה משהו אחר).
אז איך נראה דרקון חוקי? תלוי את מי שואלים. אצל הסינים, מדוברבשילוב של זוחלים כמו נחשים ותנינים. באירופה של ימי הביניים הוסיפו לדרקונים כנפיים ואת עניין יריקת האש. לכן, אם תפגשו דרקון, דבר ראשון תבדקו אם יש עליו כנפיים כדי לדעת באיזו שפה להתחנן על חייכם.
פאלקור, אם כן, הוא דרקון מזל סיני, מהסוג שנחשב חכם יותר מבני האדם, לכן הוא יודע לדבר ואפילו לעניין.
אם קראתם עד כאן, סביר להניח שהייתם שמחים לרכב על דרקון לו היה נקרה בדרככם. הסיבה שדרקונים הפכו כל כך פופולריים לאחרונה היא בגלל הילדה זהובת השיער הזו. שמה קרסידה קאוול והיא גדלה להיות הסופרת מאחורי סרטי "הדרקון הראשון שלי".
כילדה היא גדלה בלונדון, אולם בגיל ארבע הוריה לקחו אותה ואת אחיה לאי חסר שם ליד חופי סקוטלנד. הם ביקשו מהדייג שהוריד אותם בחוף לחזור לאסוף אותם אחרי חודש. באי לא היו כבישים, חשמל או תושבים אחרים. המשפחה בנתה בית אבן, האירה אותו בנרות. כיד לאכול היו יוצאים לדוג בים הפתוח. קרסידה היתה משוטטת על האי ומדמיינת שיש שם בעלי חיים שהיא לא מצליחה לראות. בהיעדר טלפון או טלוויזיה היא התחילה לצייר ולכתוב סיפורים על דרקונים מסתוריים. כך הומצא "שום שן", הדרקון של היקאפ הוויקינג.
הטריילר של "הדרקון הראשון שלי 2"
מכיוון שדרקונים לא קיימים במציאות, החליטו לעצב את "שום שן" כשילוב בין פנתר שחור לסלמנדרה, שהיא הדו חי הגדול בעולם. את הקולות יצרו מערבוב קולות של פילים, כלבי ים, סוסים, נמרים ואפילו ליווייתן שהוקלט במיוחד. בשביל הדרקון הקטן והנודניק שמופיע בסרט חיפשו קול ייחודי. האנימטורים התחילו לשוטט באתר יוטיוב כדי לקבל רעיונות ונתקלו בסרטון בו מופיע כלב צ'יוואווה מופרע במיוחד:
הם יצרו קשר עם הבעלים. מסתבר שמדובר בכלב בשם פאקו. שירותיו של פאקו הצ'יוואווה המשוגע נשכרו כדי לדבב את דרקונים קטנים ומופרעים בשני הסרטים:
אלוף בדיחות הדרקונים בקולנוע הוא ללא ספק אדי מרפי שיום אחד קיבל טלפון מהסוכן (היהודי) שלו. והשיחה הלכה ככה, בערך:
הסוכן: "אדי, יש פרויקט שאתה מוכרח לעשות".
מרפי: "תמיד אתה אומר את זה".
הסוכן: "אבל הפעם זה על באמת. שים לב, אתה חמור שיודע לשיר".
מרפי: "חמור שיודע לשיר? אני מקווה שיש בזה הרבה כסף".
הסוכן: "מאני שמאני, אתה מוכרח לעשות את זה".
כך הגיע אדי מרפי לדבב את החמור בסרט "שרק". מרפי הקליט בעבר קולות לסרטים מצוירים אבל לא תיאר לעצמו איך החמור ישנה את עולמו, ודרך זה את שימור מעמד האישה של הדרקונים בקולנוע. בסרט הראשון דונקי פוגש דרקונית נקבה שמתאהבת בו. כך נוצרת זוגיות, שבהמשך יודעת עליות ומורדות:
בסרטי ההמשך הם כבר נשואים ונולדים להם Dronkies, זן נדיר שהוא חצי דרקון וחצי חמור:
דונקי מתאהב בדרקון מזן אירופאי, אבל מרפי התמחה לפני כן בדרקונים סינים כשדיבב את דמותו של מושו בסרט "מולאן", שהוא בעיני רבים הדרקון המצחיק בקולנוע.
מולאן היא אגדה סינית עתיקה על נערה שמתחפשת לגבר ומתגייסת לצבא המלכותי במקום אביה. מלווים תמיד דרקון וצרצר. בזמן כתיבת התסריט היו אנשי דיסני מודאגים, שכן, דרקונים נתפסים כדבר גדול ואימתני ויהיה מפחיד אם מושו יסתובב איתה לכל מקום. סופר הילדים רוברט סאן צ'וי, שחקר את האגדה לקראת הפיכתה לסרט, הסביר שאצל הסינים דרקונים יכולים להגיע בכל גודל וכך נולד מושו, דרקון קטן ומשוגע שנוצר מפסל אבן קטן. מרפי, אב גאה לדרקוני-חמור מכונפים, מתנסה פה גם בדרקונים עם גוף נחש:
ילדים ודרקונים הולכים טוב יחד בקולנוע. אחד המפגשים הקסומים בין ילד לדרקון הוא בסרט "חברי הדרקון אליוט" - מחזמר בהפקת וולט דיסני מספר על דרקון בלתי נראה שנעשה החבר הטוב ביותר של הילד היתום פיט. בתסריט המקורי חשבו לתת לאליוט להישאר בלתי נראה במשך כל הסרט, ולגלות את מראהו רק בסצנת הפרידה. אבל אחרי שאויירה דמותו של הדרקון שובה הלב הוחלט לתת לו להופיע לכל אורך הסיפור.
אליוט לא יודע לדבר אנגלית ויש לו כנפיים. הוא לא חכם באופן מיוחד, אבל מפצה על כך בקסם אישי. מדובר, אם כן, ללא ספק בדרקון אירופאי מצוי.
במהלך הצילומים נוצרה בעייה כי הילד, שון מרשל, לא ידע לאן להביט. מכיוון שאת הדרקון הוסיפו באנימציה רק אחרי הצילומים. הפתרון היה להקים דרקון עצום מקרטון באמצע השדה כדי לתת לשחקנים לכוון אליו את מבט העיניים. הילד נבחר כשבמהלך מבחן הבד לסרט אמרו לו לשחק פרידה מאליוט. מרשל הזיל דמעה. בין נימוקי ההחלטה לבחירתו נכתב "הילד באמת מאמין בדרקונים".
ועכשיו לצילום נדיר של דרקון בוקע מביצה, אבל קודם אזהרה: הססמה של הגווארטס, בית הספר לקוסמים מסדרת "הארי פוטר" היא: Draco Dormiens Nunquam Titillandus, שזה בלטינית: "לעולם אל תדגדג דרקון ישן". אם הם טרחו לכתוב את זה על הדגל, אני ממליץ לקחת אותם ברצינות.
ביצה של דרקון, על פי אסכולת הארי פוטר, צריכה חום אדיר כדי לבקוע. בהיעדר אם שתדגור, צריך לחמם את הביצה על אש בוערת. למזלנו, בסרט הראשון בסדרה, "הארי פוטר ואבן החכמים", צולמה בקיעת דרקון מביצה שחוממה היטב. חשוב לציין כאן שגידול ביצת דרקון אינו חוקי ואין לראות בכתבה זו עידוד מעשים כמו זה:
אלון גור אריה הוא במאי, תסריטאי ומרצה לקולנוע. אירוע שיוקדש לפעלולים של באסטר קיטון יערך ביום א' (12.10) עם הקרנת הסרט "שרלוק הצעיר". מפגש "עולמן המצחיק של החבובות" יערך ביום ב' (13.10) עם הקרנת "החבובות". ביום ג' (14.10) יערך מפגש שיוקדש לסיפורי דוקטור סוס עם הסרט "הורטון שומע משהו". האירוע יגיע לסינמטק ירושלים בשבת (25.10).
מפגש דרקונים בקולנוע יערך ביום ד' (15.10) עם הסרט "הדרקון הראשון שלי 2". מפגש "לורל והארדי לילדים" יערך בסינמטק שדרות ביום ג' (14.10). אירוע שיוקדש להומור בסרטי אמיר קוסטוריצה יערך בסינמטק ת"א בשבת (18.10), ובסינמטק ירושלים במוצ"ש (25.10) ובסיומו יוקרן סרטו הראשון "דולי בל".