מש' הבריאות: טיפולי המרה להומואים - לא ראויים
טיפולי המרה מבוצעים להומוסקסואלים במגזר הדתי ולא רק, במטרה להפוך אותם להטרוסקסואלים. שרת הבריאות: "נטייה מינית היא חלק מזהותו של אדם ואינה נדרשת לטיפול או להמרה"
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
הקביעה החדשה מתבססת על נייר עמדה של הסתדרות הפסיכולוגים שפורסם לפני כשלוש שנים. טיפולי המרה מבוצעים להומוסקסואלים במגזר הדתי במטרה להפוך אותם להטרוסקסואלים, ואינם מקובלים בהכרח רק בשולי החברה הדתית. הטיפולים מבוססים על גישות פסיכולוגיות, ולכן הפסיכולוגים החליטו לבחון את הסוגיה ולפסול אותה.
עוד על טיפולי המרה:
טיפולי המרה להומואים - מה עמדת הפסיכולוגים?
האמת מאחורי ה"טיפולים" לשינוי הנטייה המיניתארגון הומואים דתי מציע סבסוד ל"טיפולי המרה"
הטיפול מנוגד לכללי האתיקה של הפסיכולוגים
במסקנותיה, הסתדרות הפסיכולוגים קבעה שמהות הטיפול הפסיכולוגי הוא בסיוע למטופל לחפש את זהותו ולבצע בחירות מודעות, כאשר טיפול המרה למעשה מכתיב מראש את התוצאה הנדרשת ולכן מנוגד לכללי האתיקה של הפסיכולוגים.
"לא נכון מקצועית שעמדותיו, ערכיו ונטיותיו של המטפל ישפיעו על התייחסותו למטופל ובוודאי שלא על הכיוון הטיפולי. אם הוא איננו יכול לקבל את המטופל על בסיס עמדה לא שיפוטית, מקבלת ואמפאטית, עליו לפסול את עצמו מלטפל באותו מטופל", נכתב בנייר העמדה.
בנוסף, נכתב כי על המטפל להימנע מלשמש שליח של קבוצה דתית או אחרת המבקשת למנוע מאדם לחיות בדרך שהולמת את זהותו. גם כאשר המטופל פונה מיוזמתו לבקש טיפול המרה, והמטפל משתכנע שלא מדובר במקרה של לחץ חיצוני פסול, עליו להבהיר למטופל שסיכויי ההצלחה הם קלושים ביותר.
לאחרונה גם מועצת הפסיכולוגים אימצה את נייר העמדה. "אין עדויות מחקריות להצלחת שיטה כלשהי לגבי האפשרות להמרה ויש אף מספר עדויות לנזק אפשרי", נכתב לשרת הבריאות יעל גרמן.
בעקבות הדברים, החליטה גרמן לאמץ גם היא את העמדה, וקבעה כי "הדבר מהווה עוד הוכחה כי נטייה מינית מטבעה איננה דבר שניתן או שצריך לשנות אותו. נטייה מינית היא חלק מזהותו של אדם ואינה נדרשת לטיפול או להמרה".
"אנו מברכים על החלטת מועצת הפסיכולוגיים ומשרד הבריאות לאמץ את מסקנות נייר העמדה הרואה ב'טיפולי' המרה שיטה שאין בה ממש. עם זאת, היינו מצפים ש'טיפולים' מסוג זה יאסרו על-פי חוק, כפי שנעשה בארצות הברית", נמסר מ"חברותא - הומאים דתיים". "חברותא הצהירה פעמים רבות, ובדרכים שונות את עמדתה לגבי מה שמכונה 'טיפולי המרה', וכיום מתברר כי היא אינה לבדה במערכה, וכי יש לעמדתנו תמיכה ברורה וחד משמעית מצד מועצת הפסיכולוגים ומשרד הבריאות".
הם הוסיפו ואמרו כי ב'חברותא' מאמינים ש"אין בנו שום רעה חולה, אלא נבראנו כמו כל אחד אחר בצלם האל ושנטייתנו אינה משהו שמנוגד להלכה, אלא היא משהו שהחברה הדתית טרם למדה להבין איך מתמודדים איתו. יתר על-כן, דחיקת נטייתנו המינית טיפחה משפחות עצובות וחולות, נשים נדכאות וגברים שמתהלכים בתחושת חטא. לנו ב'חברותא' חשוב להעלות את הנושא לפני השטח ולהציב עובדה חד-משמעית: אנחנו כאן, אנחנו עם כיפה, ויותר ויותר הומואים מבית דתי מצטרפים אלינו".
שי דויטש, יו"ר האגודה למען הלהט"ב מסר בתגובה: "אזהרת משרד הבריאות מגיעה לאחר מחקרים ועדויות רבים על פגיעה נפשית קשה בלהט"בים שעברו 'ניסיונות 'המרה', ואף אובדנות בעקבות כך. במקום ששרלטנים חסרי מצפון יתיימרו לשנות את הנטייה המינית של אדם, כדאי שכולנו נתרכז בכיצד לעודד קבלה ושוויון להט"בי. ברצוננו להודות לשרת הבריאות יעל גרמן על צעד זה ומקווים שאזהרה זו, כמו גם דברי רה"מ בנימין נתניהו באו"ם בנושא השוויון הלהט"בי, יובילו לחקיקה המבטלת לחלוטין את האפליה הקיימת נגד הקהילה הגאה בתחומי נישואין, משפחה, ובכלל".