שתף קטע נבחר

 

קלינטון או האפיפיור. מי יזכה בנובל לשלום?

עונת הנובל תתחיל מחר עם ההכרזה על פרס נובל לפיזיולוגיה או רפואה ותסתיים ב-13 באוקטובר עם פרס נובל לכלכלה. כמדי שנה, רשימת המועמדים לפרס נובל לשלום ארוכה ומשימת החיזוי קשה ביותר. מי מוביל בהימורים?

עונת הנובל תיפתח מחר (יום ב') עם ההכרזה על הזוכה או הזוכים בפרס נובל לפיזיולוגיה או לרפואה. כמדי שנה, איש אינו יודע מי יהיו הזוכים בכל קטגוריה, אך בכל מקרה, את מרב תשומת הלב יתפוס פרס נובל לשלום. בין המועמדים לפרס היוקרתי - המדליף האמריקני אדוארד סנואודן, האפיפיור פרנסיסקוס, נשיא ארצות הברית לשעבר ביל קלינטון והפעילה למען חינוך בנות, הנערה הפקיסטנית מללה יוספזאי.

 

עוד חדשות בעולם :

איפה היו המפגינים כשהבריטים שלטו?

מהמטרופולין לאמזונס: ברזיל בוחרת נשיא

הסטודנטים הנעדרים: נמצאו 6 קברי אחים

ליד משתנה ובוותיקן. היכן חומת ברלין כיום?

 

בשנה שעברה זכו החוקרים פיטר היגס ופרנסואה אנגלר בפרס נובל לפיזיקה על תיאוריית "החלקיק האלוהי", וזכייתה הייתה יחסית צפויה, אך אין הדבר כך לגבי הזוכים, למשל, בפרסי נובל לשלום ולספרות.

 

למעלה ובכיוון השעון: קלינטון, סנואודן, פרנסיסקוס ומללה (צילום: EPA, MCT, AP, AFP) (צילום: EPA, MCT, AP, AFP)
למעלה ובכיוון השעון: קלינטון, סנואודן, פרנסיסקוס ומללה(צילום: EPA, MCT, AP, AFP)

רשימת המועמדים השנה לפרס נובל לשלום כוללת 278 שמות. הרשימה חשאית, אך כמה שמות כבר דלפו ממנה על ידי אנשים או ארגונים שמנסים לקדם את המועמדים. מועמדותו של סנואודן לפרס הוצעה על ידי שני חברי פרלמנט נורבגים.

 

כריסטיאן הרפוויקן, מנהל מכון המחקר לשלום באוסלו (PRIO), מפרסם מדי שנה את תחזיות הזכייה שלו לפרסי נובל וזוכה לאזכורים רבים בתקשורת העולמית, אם כי עד כה הוא מעולם לא "פגע" בתחזיותיו. השנה, למשל, הוא דירג את סנואודן במקום השני לקבל את פרס נובל לשלום אחרי האפיפיור פרנסיסקוס. סנואדן מועמד לפרס לאחר שהדליף בשנה שעברה את תוכנית המעקב עצומת הממדים של סוכנות הביון האמריקנית NSA, ומאז נחשב בארצו לפושע ולבוגד.

 

אולם האתר Nobeliana.com, שמנוהל על ידי היסטוריונים נורבגים מובילים בנושא פרס נובל, טוען כי חמשת חברי הוועדה הבוחרת לא יבחרו במדליף האמריקני כדי שלא לפגוע ביחסי ארצות הברית-נורבגיה וכדי שלא לערער את מעמדו של פרס נובל בעיני האמריקנים.

 

בחירה אמיצה, אך שנויה במחלוקת. המדליף האמריקני סנואודן (צילום: AP) (צילום: AP)
בחירה אמיצה, אך שנויה במחלוקת. המדליף האמריקני סנואודן(צילום: AP)

"לתת את הפרס לסנואודן יהיה אמיץ ממש", אמר רוברט הארדט, ראש ארגון "מגני זכויות אזרחיות" שמושבו בסטוקהולם, לסוכנות הידיעות הצרפתית. "אולם אם לשפוט על פי העבר, אני לא רואה את זה קורה. זה יותר מדי מעורר מחלוקת - והסקנדינבים אוהבים מאוד את ארה"ב".

 

פרס על כוונות ולא על מעשים?

חברת ההימורים "פאדי פאוור" נתנה לראש הכנסייה הקתולית את הסיכוי הגבוה ביותר לזכות בפרס נובל לשלום, אך גם בחירתו של פרנסיסקוס תהיה שנויה במחלוקת. "הפצת העושר הבלתי צודקת מזיקה לשלום. האפיפיור פרנסיסקוס העיר את תשומת הלב לגבי מצבם של עניים ודיבר על גישה חדשה של פיתוח וחלוקה מחדש של ההון", כתב מנהל PRIO הרפוויקן.

 

אלא שבחירה באפיפיור כחתן פרס נובל לשלום תעורר את אותה ביקורת ציבורית שלה זכתה בחירתו של נשיא ארצות הברית ברק אובמה ב-2009. אובמה קיבל את הפרס היוקרתי פחות משנה לאחר תחילת כהונתו בגין מאמציו המיוחדים לחיזוק הדיפלומטיה בעולם ולשיתוף פעולה בין העמים, ולא בשל דברים שהשיג בפועל.

עמדה באומץ נגד הטליבאן. מללה יוספזאי (צילום: AP) (צילום: AP)
עמדה באומץ נגד הטליבאן. מללה יוספזאי(צילום: AP)
מועמדת נוספת לפרס נובל לשלום, שהייתה מועמדת גם בשנה שעברה, היא מללה יוספזאי בת ה-17 מפקיסטן. מללה הגיעה לתודעה העולמית בזכות מאבקה למען חינוך לנערות, בייחוד באזורים מוכי מלחמה, ונגד ארגון הטליבאן. בשנת 2012 הצמיד מתנקש של הטליבאן רובה לראשה של הנערה הפקיסטנית ולחץ על ההדק, משום שרצתה ללכת לבית הספר. היא נפצעה בראשה ובצווארה, אך לא נשקפה סכנה לחייה.

 

גם עיתון רוסי במועמדים

מועמד נוסף הוא ד"ר דניס מוקווגה מקונגו, שבמשך שנים רבות הקדיש את זמנו לטיפול בנשים שעברו אונס. גם נשיא ארה"ב לשעבר ביל קלינטון עשוי לזכות בפרס הנחשב, בשל פעולות הצדקה שלו בארה"ב וברחבי העולם.

 

פרס נובל לשלום יכול לצנוח בכלל ברוסיה אצל העיתון "נובאיה גאזטה", הנודע בקידום זכויות אדם ודמוקרטיה. העיתון הוקם בשנת 1993 על ידי השליט הסובייטי מיכאיל גורבצ'וב, חלק ממנו מכספי זכייתו שלו בפרס נובל לשלום. מועמד אחר לפרס הוא פעיל זכויות האדם מבלרוס, אלס ביאליאטסקי.

 

נלחם למען עניי העולם. האפיפיור פרנסיסקוס (צילום: MCT) (צילום: MCT)
נלחם למען עניי העולם. האפיפיור פרנסיסקוס(צילום: MCT)

"השנה הזו התאפיינה בדרמה רבה. המשמעות היא שהרשימה תיראה שונה", אמר הרפוויקן לסוכנות הידיעות הנורבגית NTB, והוסיף שהוא מאמין שוועדת הפרס תחפש חתן או כלה הקשורים לתהפוכות ולסכסוכים גדולים שאירעו בשנה החולפת. "אבל אין זה אומר בהכרח שהם ימצאו מישהו", הוא אמר, וביטא את דעתם של פרשנים אחרים שהמלחמות המתמשכות במזרח התיכון ובאוקראינה לא ממש מספקות מועמדים ראויים לפרס נובל לשלום.

 

בשנה שעברה הלך פרס נובל לשלום ל"ארגון לאי הפצת נשק כימי". הארגון קיבל את הפרס על מאמציו הנרחבים להשמיד את הנשק הכימי בעולם. חברי הוועדה הנורבגית הסבירו כי "בעבודתם הגדירו אנשי הארגון את השימוש בנשק הכימי כמשהו אסור לפי החוק הבינלאומי. האירועים האחרונים בסוריה, שם נעשה שוב שימוש בנשק כימי, הדגישו את הצורך להגביר את המאמצים לפירוק הנשק הזה".

 

הזוכה בפרס נובל לספרות קשה לחיזוי לא פחות מפרס נובל לשלום. גם השנה מועמד הסופר היפני הארוקי מורקמי לזכות בפרס, אבל מבקרי ספרות בטוחים פחות שדבר כזה יקרה. "מורקמי הוא ככל הנראה המועמד המועדף על הקוראים ופופולרי מאוד בקרב עיתונאים, אבל חסר לו עומק נוסף", אמרה אליס קרלסון, מבקרת ספרות ביומון השבדי "סוונסקה דאגבלאדט".

 

מאז החלו להעניק את פרס נובל לספרות ב-1901, רק ארבעה מועמדים ממוצא אפריקני זכו בו. מסיבה זו, בין היתר, הופך הסופר הקנייתי נְגוּגִי וַה ת'יוֹנְגוֹ למועמד מוביל לזכות הפרס, לצד אסיה ג'באר האלג'יראית.

 

עונת הנובל תיפתח מחר, כאמור, עם הכרזת זוכי פרס נובל לפיזיולוגיה או לרפואה.

ביום שלישי פרס נובל לפיזיקה.

ביום רביעי פרס נובל לכימיה.

ביום חמישי פרס נובל לספרות.

ביום שישי פרס נובל לשלום.

ב-13 באוקטובר יוכרזו זוכי פרס נובל לכלכלה בטקס שיחתום את עונת הנובל לשנה זו.

 

כל זוכה בפרס נובל מקבל שמונה מיליון קרונות שבדיות (כ-1.1 מיליון דולר), ולעתים מחולקים הפרסים - כמו למשל פרס נובל לשלום ופרס נובל לכימיה - בין כמה מועמדים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA, MCT, AP, AFP
בין המועמדים לנובל לשלום: סנואודן, פרנסיסקוס, קלינטון ומללה
צילום: EPA, MCT, AP, AFP
מומלצים