"ביקרת בישראל? לא תופיעי בפסטיבל"
טורי ריד, מוזיקאית ניו-זילנדית, ביקשה להופיע בפסטיבל WoW באנגליה אך לא ציפתה שביקור שערכה בארץ שנתיים קודם, ימנע זאת ממנה. "אנו מצטרפים לחרם התרבותי על ישראל ולא נעסיק אמנים שניגנו שם", הודיעו לה, לטענתה, המארגנים. ממנהלי הפסטיבל נמסר כי העניין בבירור
הקיץ עבר והמלחמה נגמרה, אך נראה שהחרם התרבותי על ישראל רחוק מסיום: טורי ריד היא מוזיקאית ניו-זילנדית צעירה שכמו מוזיקאים רבים במעמדה, מנסה להשתלב בפסטיבלים שונים ברחבי אירופה במטרה להפיץ את יצירתה. לאחרונה, שלחה ריד מכתב בקשה לפסטיבל WOW הבריטי, במטרה להיות חלק מליין אפ האמנים המופיעים בו בקיץ 2015, וגיבתה את בקשתה בהפנייה לאתרה האישי, שם מוצגת המוזיקה שלה, בתוספת פירוט קצר על חייה האישיים.
מתברר שפירוט זה עלה כנראה לזמרת בזכותה להשתתף בפסטיבל המוזיקה שמתקיים מדי קיץ באזור נורפולק באנגליה, שכן לטענתה, מארגניו לא אהבו פרט מסוים בקורות החיים שלה - זה העוסק בתקופה הקצרה שבילתה בישראל.
"בדרכנו הקטנה אנחנו מצטרפים לחרם התרבותי על ישראל ולא נעסיק אמנים שניגנו שם או שגרים שם", נכתב, לטענתה, במייל תגובה שקיבלה מהפקת הפסטיבל. "זה לא נעשה ממניעים אנטי-סמיונים (הטעות במקור - הכוונה כנראה לאנטישמיים, ע.פ), אלא כתוצאה מטבח של חפים מפשע על ידי ישראל וכיבוש האדמות הפלסטיניות, סליחה".
"מארגני הפסטיבל רק מחריפים את הבעיה"
ריד בילתה בישראל שלושה חודשים ב-2012, במהלכם אף צעדה בשביל ישראל והכירה ישראלים רבים, אך לא הופיעה בתשלום במסגרת הופעה מסודרת. לזמרת שיר בשם "תל אביב" המתעד את חוויותיה בארץ, אך גם היא מאמינה כי אין זו סיבה הגיונית למנוע את הופעתה בפסטיבל.
"אפילו אם הייתי אזרחית ישראלית, אין זו סיבה לנהוג כך כלפי", היא אומרת. "נקיטת עמדה כה נחרצת בנושא כל כך סבוך רק מזיקה לסיטואציה. לדעתי, הסכסוך נגרם כתוצאה מאנשים שמסרבים לראות את הצד השני. מארגני הפסטיבל רק מחריפים את הבעיה".
ריד טוענת כי החליטה לענות למייל הדחייה במייל משלה, בו כתבה: "אני מאוד מאוכזבת מהתנהלותכם בנושא וכועסת שאתם מפלים אותי בצורה כזו. זו זכותכם וגם זכותו של הפסטיבל, להחזיק בדעות פוליטיות, אך אני מתקשה להאמין שדעות אלו ישפיעו על לקוחותיכם. האם אתם מתכננים לתשאל כל קונה כרטיס לפסטיבל ולבדוק שמא הוא יהודי או אם הוא ביקר בישראל? האם אתם מתכננים להרחיב את הדעות הללו ולהחיל אותן גם על מדינות מזרח-תיכון נוספות? ייתכן שאם תעשו כך, תמצאו עצמכם במחסור במוזיקאים, אם תחליטו להימנע מ'טבח של חפים מפשע', כפי שניסחתם זאת.
"כן, ביקרתי בישראל ואולי זה יפתיע אתכם, אבל ביליתי שם תקופה נהדרת. פגשתי אנשים חמים ואני בוחרת להתמודד עם כל אדם באופן אישי". בסיום המכתב הודיעה ריד למארגני הפסטיבל כי בכוונתה לפנות לעיתונות הבריטית בנושא - "לא במטרה להבטיח לעצמי מקום בפסטיבל, כי אם להבטיח כי אנשים שצריכים לדעת על כך, אכן יהיו מודעים לעובדה שפסטיבל WoW מפלה אותם".
בתגובה נוספת שהגיעה אל ריד, נכתב: "אנו מקבלים מבקרים מכל קצוות העולם ובהחלט לא מעוניינים להפלות אדם שרכש כרטיס. אנחנו בוחרים רק את מי שמופיע ובוחרים לתמוך בחרם התרבותי בישראל, וזה כולל כל אדם שהופיע שם. זו זכותך לפנות למי שאת רוצה, אך לנו יש עמדה ואנחנו לא מתכוונים לסגת ממנה".
ממנהלי עמוד הפייסבוק של הפסטיבל נמסר בתגובה לפניית ynet כי העניין נמצא בבירור מול הנציג הספיציפי שהשיב לפנייתה של ריד. לדבריהם, העמדות שבוטאו בפני ריד אינן העמדות הרשמיות של הפסטיבל.