חלית בשפעת בחורף שעבר? כנראה שתחלו שוב
בתי-החולים בכוננות ספיגה: החורף השנה צפוי להיות קשה במיוחד, וקיים חשש כי חדרי המיון לא יעמדו בעומס חולי השפעת. כדי להקדים תרופה למכה יצא אתמול משרד הבריאות בקריאה לציבור: לכו להתחסן
צניחתן של הטמפרטורות בשעות הערב והציפייה לגשם הראשון מסמלות עבור רבים את סיומם של ייסורי השרב הקיצי, אבל במערכת הבריאות מתייחסים אל החורף המתקרב כאל תחילתה של סערה - סערת השפעת.
אמנם בכל שנה מביא עימו החורף את העומס הכבד אל בתי-החולים, אולם החשש במשרד הבריאות הוא שמראות הקשישים והחולים המאכלסים את המסדרונות בחדרי המיון ובמחלקות הפנימיות יהיו השנה קשים במיוחד - וזאת בשל החשש מהגעתה של שפעת קשה יותר מבעבר.
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
עוברים את החורף בלי שפעת:
החורף מגיע: מיום א' הקרוב - בואו להתחסן לשפעת
הצטננות ושפעת: כך תצאו מזה הכי מהר
אבחנו עצמכם: יש לי שפעת או רק הצטננות?
בכל שנה לקראת הגעת החורף לחצי הכדור הצפוני - שבו נמצאת ישראל - מנסה ארגון הבריאות העולמי לחזות את מרכיביו של נגיף השפעת שצפוי לתקוף את האוכלוסייה, וזאת בהתאם לנגיף שתקף את יושבי חצי הכדור הדרומי שבו מסתיים החורף בימים אלו.
השנה, לפי ארגון הבריאות העולמי, השתוללה באוסטרליה שפעת קשה במיוחד, והיא הובילה לגל התחלואה הקשה ביותר שידעה היבשת מאז .2009 לכן החשש הוא כי גם בישראל תהיה השנה שפעת קשה במיוחד, וזאת אף שבמדינות אחרות בחצי הדרומי, כמו ניו-זילנד ומדינות דרום אמריקה, לא נרשמה תחלואה חריגה.
להתחסן כבר עכשיו
כדי להתגונן מפני המחלה קורא כעת משרד הבריאות לציבור להגיע ולהתחסן נגד שפעת כבר עכשיו, וזאת מכיוון שלגוף לוקח כשבועיים עד שהוא מפתח את העמידות לנגיף. בקופות החולים כבר החלו להציע למטופלים את החיסון, שכולל את זני השפעת שגרמו לתחלואה המוגברת באוסטרליה, והוא ניתן לכל המטופלים ללא עלות.
"מדובר באותם זנים שהיו גם בשנה שעברה, אבל אחת לכמה שנים רמת החסינות של האוכלוסייה יורדת," הסביר פרופ' איתמר גרוטו, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות. "זה לא שהנגיף יותר אלים, אלא שיש יותר חולים, מה שמצביע על יותר אשפוזים בבתי-החולים ועל עומס גובר ביחידות לטיפול נמרץ. בכל שנה אנחנו גם רואים אפילו מקרה אחד או שניים של ילדים בריאים לחלוטין שמתים מהנגיף."
עד כה התחסנו 350-כ אלף איש, לאחר שבשנה שעברה התחסנו 1.44 מיליון איש - 18%-כ מכלל האוכלוסייה. בקרב בני 65 ויותר התחסנו .62% כדי לעורר את המודעות לבעיה התחסן אתמול נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין יחד עם עובדי משכן הנשיא, ואילו שרת הבריאות יעל גרמן ומנכ"ל משרד הבריאות פרופ' ארנון אפק צפויים להתחסן ביום חיסון מיוחד שייערך
בכנסת. "עם ישראל צריך ללמוד ממה שקורה בעולם ולהתחסן, מכיוון שזו הדרך היעילה להימנע מתחלואה," אמר פרופ' אפק, והשרה גרמן סיכמה: "לכו להתחסן, אין צורך שרבים יחלו."
מר חסון כך תיערכו לחיסון החיסון ניתן בזריקה ומוענק ללא תשלום את החיסון מעניקות אחיות קופות החולים החיסון מומלץ במיוחד לאוכלוסיות הללו: ניתן לחסן כל ילד מעל גיל שישה חודשים אין צורך להיבדק על ידי רופא לפני החיסון ילדים עד גיל 5 נשים בהיריון בני 65 ומעלה בעלי מחלות כרוניות.
חליתם בחורף שעבר? כנראה שתחלו שוב
האמונה הרווחת אמנם גורסת כי מי שחלה בשפעת בשנה שעברה לא יסבול מהמחלה שוב בחורף שלאחר מכן, אך מחקר חדש מראה כי דווקא ההפך הוא הנכון - וסיכוייהם של אותם חולים לחלות שוב דווקא גדולים פי עשרה יותר מהאדם הממוצע.
מחקר חדש שבוצ במכון המחקר של שירותי בריאות כללית מראה כי הסיכון לחלות בשפעת נובע ממחלות הרקע של האדם, מגילו וממצבה של המערכת החיסונית שלו, אבל גם מסביבתו. כך, למשל, מי שנמצא בקרבה ישירה וקבועה לילדים, כמו למשל מורים, חשופים יותר למחלה מהאדם הממוצע. לכן אנשים שחלו בשנה שעברה משתייכים ככל הנראה לסביבה חברתית שבה הסיכוי לחלות בשפעת גבוה יותר, והסיכוי שיחלו שוב גם השנה גבוה בהתאם.
אחד מהסיבוכים הקשים יותר של השפעת הוא דלקת ריאות, ולפי המחקר מי שחלה בדלקת ריאות בחורף הקודם נמצא בסיכון גבוה פי 15 יותר לחלות שוב השנה, בעוד שהסיכון של חזרת השפעת בלבד עומד על פי עשרה יותר.
"אומרים שהברק לא מכה פעמיים, אבל הוא מכה ועוד איך", מסביר פרופ' רן בליצר, מנהל מכון כללית למחקר. "מי שסבל פעם אחת מסיבוך בחורף של דלקת ריאות נמצא בסיכון הגבוה ביותר לחלות בעונה הבאה." בקופת חולים כללית שילבו את ממצאי המחקר במסגרת העבודה השוטפת כדי לזהות את קבוצות הסיכון.
המחקר שחשף את הסיכון המוגבר לחלות עבור מי שחלה בשנה קודמת פורסם בכתב העת ,Vaccine ואילו מחקר הרשתות החברתיות שבוצע על ידי ד"ר דן ימין ופרופ' יוסי פליסקין מאוניברסיטת בן גוריון ומאוניברסיטת ייל האמריקאית פורסם בכתב העת .PLoS Computational Biology