"בלי תחנות דלק - נוותר על עבודה מועדפת"
ההחלטה של שר האוצר לבטל את האפשרות לעבוד בתחנת דלק כעבודה מועדפת, אכזבה חיילות משוחררות שכבר מועסקות בתחנות אלה: "יאיר לפיד שולל לנו את אפשרות הבחירה - לא כל אחד יכול לעבוד בסיעוד, חקלאות ובניין. אם אלו היו האפשרויות שלי כשהשתחררתי, לא הייתי בוחרת במסלול הזה"
"יאיר לפיד שולל לנו את אפשרות הבחירה - לא כל חייל משוחרר יכול לעבוד בסיעוד, חקלאות ובניין. אם אלו היו האפשרויות שלי כשהשתחררתי, לא הייתי עושה בכלל עבודה מועדפת". כך אמרה היום ל-ynet אלינור קשקש (21), חיילת משוחררת שעובדת מזה כחצי שנה בתחנת דלק של חברת דלק ישראל בעיר מגוריה, נתניה.
- חוק ההסדרים: סוף לעבודה מועדפת בתדלוק
- עבודה בתחנות דלק לא תוכר כעבודה מועדפת
- חיילים משוחררים: לא נעבוד בחקלאות ובסיעוד
ביטול מענק עבודה מועדפת לחיילים משוחררים עבור מאבטחים ומתדלקים במסגרת הקיצוצים בתקציב המדינה לשנת 2015, עורר תגובות נזעמות בקרב לא מעט חיילים משוחררים. קשקש למשל, כבר מועסקת בתחנת דלק, אך מספרת כי רוב חברותיה שעומדות לפני שחרור לא יודעות עתה במה יעבדו עם שחרורן – ועדיין יוכלו ליהנות ממענק עבודה מועדפת לחיילים משוחררים.
"ביטלו לנו את אפשרות הבחירה, והחברות שלי כבר חושבות על אפשרויות אחרות. יש כאלה שיכולים לעבוד בסיעוד ובעזרה לקשישים, אבל לי באופן אישי זה קשה. גם מלונאות זה תחום בעייתי, כי לא בכל מקום יש מלונות. תחנות דלק לעומת זאת, יש כמעט בכל מקום".
"הרבה יוותרו על העבודה המועדפת"
ולריה טיוקינייב (21), תושבת רחובות, עובדת מזה כחודש וחצי בתחנת דלק של חברת פז. השנה היא תשלים בגרויות, במטרה להתחיל בשנה הבאה בלימודי קרימינולוגיה. גם היא אומרת כי אם לא היתה לה את האפשרות לעבוד בתחנת דלק - היא היתה מוותרת על העבודה המועדפת.
"אני מתחילה ללמוד באוקטובר והעבודה הזו תוכל לעזור לי מאוד בלימודים, כי המענק יוכל לסגור לי חור מאוד גדול בתקציב", היא מסבירה. "אני צריכה ציונים גבוהים ורוצה שיהיה לי זמן להשקיע בלימודים. המשמרות בעבודה הזו מאוד גמישות ומאפשרות לעבוד בעיקר בסופי שבוע - אפשרות שלא קיימת בסוגי עבודות אחרות".
טיוקינייב מציינת כי קודם לתחילת עבודתה, בדקה מספר אפשרויות לעבודה מועדפת - אולם העבודה בתחנת הדלק היתה הראלית ביותר עבורה. "חשבתי לעבוד במפעל, אבל היתה לי חברה שעשתה את זה וראיתי שזה קשה מבחינה פיזית ונפשית, גם מבחינת החומרים שעובדי איתם וגם מבחינת היחס. בנוסף זו עבודה במשמרות, בבקרים או בלילות, שלא מסתדת עם הלימודים".
טיוקינייב בחנה גם את האפשרות לעבוד במלונאות, אבל מציינת כי גם זו ירדה מהפרק בשל המרחק, שהערים קשיים על שילוב עם הלימודים. "אין מלונות בכל מקום וגישה אליהם בעייתי. זה דורש נסיעות בזמן הלימודים - שזה גם בזבוז זמן יקר וגם נוטל את כל הרוחות הנדרשים ללימודים כך כשמגיעים הביתה - הולכים להתקלח ולישון".
"אני חושבת שביטול האפשרות לעבוד בתחנות דלק תפגע מאוד בצעירים שמשתחררים מהצבא והרבה יבחרו לוותר על העבודה המועדפת בגלל זה", הוסיפה. "טיול אחרי צבא או לימודים, דורשים הרבה כסף. אם לי לא היתה את האפשרות הזו, הייתי עובדת בעבודה רגילה בשכר מינימום והלימודים שלי היו מתעכבים בשנה נוספת, עד שהיה לי מספקי כסף להתחיל ללמוד".
במכון הישראלי לאנרגיה ולסביבה טוענים, כי "ההצעה להסיר את תחנות הדלק מרשימת הענפים המזכים יוצאי צבא במענק עבודה מועדפת הינה שגויה ותוביל לפגיעה חמורה באלפי צעירים וצעירות שמועסקים כיום במסגרת זו בתחנות הדלק בכל הארץ. הדבר חמור במיוחד מאחר שהמוטיבציה למהלך היא חסכון בתקציב הביטוח הלאומי על גבם של חיילים וחילות משוחררים".
במכון מוסיפים כי "שתי המטרות העיקריות שהחוק נועד להגשים: כניסתם של חיילים וחיילות משוחררים למעגל התעסוקה, בעיקר בפריפריה, והגדלת מספרם של עובדים ישראלים בתחנות הדלק הן מטרות חשובות ביותר והן מיושמות כיום הלכה למעשה בתחנות הדלק. דהיינו, המצב התעסוקתי הנוכחי בתחנות הדלק, הנו בין היתר פועל יוצא של יישום מוצלח של החוק ומטרותיו".
יחימביץ': הכסף לא יופנה לעידוד עבודות אחרות
בתגובה לביקורות פרסם לפיד אמש סטאטוס תגובה בעמוד הפייסבוק שלו. "החלטנו להסיר את תחנות הדלק מרשימת העבודות המועדפות לחיילים משוחררים. לא מפני שאנחנו רוצים לחסוך עליהם. להיפך, אנחנו מוכנים להוציא על החיילים שלנו הרבה יותר כסף, כי מגיע להם מאתנו הכל", כתב לפיד. "רק שאנחנו לא מוכנים שהכסף הזה ישמש לכך שבעלי תחנות דלק וחנויות נוחות ירוויחו עוד קצת. כי מותר למדינה להגדיר מהם ערכיה, מה זו ציונות, במה היא מאמינה".
עוד ציין לפיד כי "ב-2012, עבדו 15,230 חיילים משוחררים בעבודות מועדפות. רק 185 צעירים מתוכם עבדו עם ניצולי שואה, או עזרו לבעלי צרכים מיוחדים, לעומת 2,651 שעבדו בתחנות דלק. את זה אנחנו משנים עכשיו. יותר צעירים שיעבדו בסיעוד, חקלאות ובניין. סדר עדיפויות זה כשמחליטים לעזור לילד עם צרכים מיוחדים לצאת לטיול, לשוחח עם קשיש בודד, לעזור לנכה לקנות תרופות. זו המשמעות של חתימה טובה".
אולם ח"כ שלי יחימוביץ תקפה את דבריו של שר האוצר בסטאטוס שפרסמה בעמוד הפייסבוק שלה וטענה, כי הכסף שיתפנה, לא יופנה בפעול לעידוד עבודות מועדפות אחרות. "מאוד מרגש, הסטטוס של יאיר לפיד, שמסביר שהוא פוגע במענק עבודה מועדפת לצעירים בשביל לעזור לניצולי שואה ומוגבלים", כתבה. מאוד מרגש - אבל שייך, כמו תמיד, לארץ הדמיון".
"מהסטטוס של לפיד עולה שהוא קיבל החלטה ערכית וציונית, לבטל את המענק לחיילים משוחררים לעבודה מועדפת בתחנות דלק כדי לגרום להם לעבוד עם ניצולי שואה ועם מוגבלים" הוסיפה. "אבל סעיף הזה הוא כותב מפורשות שאין לו כוונה להעביר אפילו שקל לעבודה מועדפת אחרת, אלא פשוט לעשות קופון קטן על החיילים המשוחררים, ולקחת מהם 39 מליון שקלים לקופת האוצר.
גם במכון הישראלי לאנרגיה ולסביבה טוענים כי הכספים שהופנו עד כה לעידוד העבודה המועדפת בתחנות הדלק ובאבטחה - לא יופנו בפועל לעידוד עבודה מועדפת בענפים אחרים. "בטיוטת הצעת המחליטים אין שום זכר לעניין", קובעים שם. "הדבר היחידי שניתן להבין ממנה הוא שזה מהלך שנועד לחסוך 39 מיליון שקל, שיגרעו מההשקעה הכוללת בחוק עבודה מועדפת לגמרי".
מצד שני, מנכ"לית חברת כוח האדם Manpower ישראל, מיכל דן-הראל, סבורה כי מדובר בהחלטה נכונה עבור המשק הישראלי. "מענקי עבודה מועדפת אמורים לספק מענה לצורך הולך וגדל בידיים עובדות בענפים הסובלים ממחסור בהן. העברת כובד המשקל למקצועות שהם יותר נדרשים היא מחוייבת המציאות ונכון הוא לשים את הדגש על עבודה בענפים דוגמת סיעוד, בנייה, חקלאות, מלונאות ועוד".
"אולם אין די במענקים", הוסיפה. "נכון יהיה אילו יועברו הכספים שייחסכו ממענק "תחנות הדלק" למשימות דוגמת ביצוע הכשרות מקצועיות או מתן מלגות להכשרה לתפקידים נדרשים דוגמת טכנאים, מכונאים, נהגים, עובדי בניין, עובדי סיעוד וכיוצא באלה, המככבים ברשימת המקצועות הנדרשים. בכך ירוויחו גם הצעירים שייבנה עבורם נתיב קריירה עתידי, וגם המשק, שיזכה לדם חדש שיוזרם לענפים אלה".