שתף קטע נבחר

 

1.7 מיליארד שקל יוקצו למלחמה בעוני

רוב הסכום יועבר מהתקציב של משרדי ממשלה שונים, בהם החינוך והכלכלה. שר הרווחה: "הממשלה לא יכולה להתעלם יותר משאלת העוני". אנשי הוועדה העריכו שנדרשים 8-6 מיליארד שקל בשנה כדי ליישם את המסקנות

"נקבל תוספת תקציבית של 1.7 מיליארד שקל לטובת יישום המסקנות של ועדת אלאלוף. אמרתי מראש שאם נוכל להתניע את התהליך זה יהיה הישג. אני בהחלט יכול לומר שממשלת ישראל לא יכולה להתעלם יותר משאלת העוני". כך אמר היום (ב') שר הרווחה מאיר כהן, במסיבת עיתונאים שקיים עם יו"ר הוועדה למלחמה בעוני, אלי אלאלוף במשרד הרווחה בירושלים.

 

השר כהן. "אמרתי שאם נוכל להתניע את התהליך זה יהיה הישג" (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
השר כהן. "אמרתי שאם נוכל להתניע את התהליך זה יהיה הישג"(צילום: מוטי קמחי)
 

על פי שר הרווחה, כמיליארד שקל הם בסיס התקציב שיהיה מיועד בשנים הבאות ליישום מסקנות הוועדה למלחמה בעוני. מתוך התוספת בסך 1.7 מיליארד שקל, כ-1.4 מיליארד יגיעו מתקציב קיים במשרדי הממשלה שיועבר ליישום המסקנות. הכסף יגיע ממשרדי הרווחה (607 מיליון שקל), השיכון (110 מיליון), החינוך (400 מיליון), הכלכלה (200 מיליון) והבריאות (129 מיליון שקל). "ההישג הוא שכל שר יודע עכשיו שהוא צריך לעבוד עם מסקנות הוועדה", אמר כהן.

 

השלמת הכנסה, מעונות יום ותרופות

למה ישמש התקציב? משרד הרווחה ישתמש ב-320 מיליון שקל להגדלת קצבת השלמת הכנסה לקשישים (190 אלף קשישים שמקבלים השלמת הכנסה ומוגדרים עניים). מדובר בתוספת ממוצעת של כ-250 שקל לחודש. 90 מיליון שקל ישמשו למענק עבודה לאימהות חד הוריות; 60 מיליון שקל לסבסוד שירותי רווחה ביישובי פריפריה בדרום, ו-137 מיליון שקל לתוכניות ממוקדות לצמצום העוני, כולל הקמת מרכזי מיצוי זכויות.

 

משרד השיכון: 40 מיליון שקל מיועדים לתוספת עבור העלאת תעריף שכ"ד לזכאים; 50 מיליון תוספת לאחזקת דירות בדיור הציבורי ו-20 מיליון שקל למיצוי זכויות והסרת חסמים.

 

התקציב שיועבר ממשרד הכלכלה מיועד לבינוי מעונות יום (200 מיליון שקל), אחרי שבעקבות המלצות הוועדה למלחמה בעוני בוצע שינוי מהותי בשיטת התקצוב והושם דגש על עידוד הקמת מעונות יום בישובים שנחשבים לחלשים. מדוברב-600 מיליון שקל לשלוש השנים הבאות. 100 מיליון שקל מיועדים להכשרה מקצועית לעובדים ישראלים (הכשרות במקום העבודה, שוברי הכשרה מקצועית והכשרות לאנשים מבוגרים במקצועות שוחקים). 125מיליון שקל יתוקצבו לשילוב תעסוקת חרדים, ערבים ואנשים עם מוגבלויות.

 

משרד הבריאות יקצה 100 מיליון שקל למימון תרופות לקשישים עניים וניצולי שואה (לטובת העניין הוקצו 200 מיליון בסך הכל, 100 מתוכם רק לעניים). 28 מיליון שקל יוקצו לחיזוק הרפואה בפריפריה (מוקדים רפואיים ועוד)

 

משרד החינוך יעביר 230 מיליון שקל לתוספת שעות הוראה בחינוך היסודי ובחטיבות הביניים לתלמידים במעמד סוציואקונומי נמוך (סה"כ יוקצו מיליארד שקל לחמש שנים). 130 מיליון שקל יועברו לבתי הספר של החופש הגדול - הרחבת הארכת שנת הלימודים לכיתות ג'-ד', פטור מתשלום לתלמידים שמתגוררים בישובי אשכול 4-1 וסבסוד עבור ילדים ממשפחות עניות. 40 מיליון שקל יועברו להקמת מרכזים לגיל הרך (שמונה מרכזים) בשיתוף משרדי הבריאות והרווחה.

 

שר הרווחה הוסיף כי במשרדים השונים קיים תקציב נוסף לצמצום הפערים וסיוע לאוכלוסיות החלשות בסך של ארבעה מיליארד שקל, ושיש לנצלו בצורה הטובה ביותר בהתאם להמלצות הוועדה. לדברי כהן, בשנה הקרובה יוקם צוות שיתאים את דו"ח הוועדה לתוכנית ממשלתית והתקציב לשנת 2016 ימשיך לגדול.

 

אלאלוף: "זה הישג, נחפש תקציבים נוספים"

יו"ר הוועדה אלאלוף: "זהו רגע מרגש וכמעט בלתי צפוי בתכנון של הוועדה. כשהתחלנו לעבוד, חלק גדול מהאנשים הטילו ספק ביכולת לתקצב את המסקנות, וזה שיש כבר תקציב זה הישג, גם אם הוא לא מספיק. היינו רוצים תקצוב גדול ומשמעותי יותר, אבל לצערנו מצב הביטחון צמצם את הציפיות של אנשי החינוך, הרווחה והחברה. המהלך הזה הוא לא סוף פסוק אלא רק תחילת מהלך ארוך טווח ואף אחד לא משלה את עצמו. אנחנו נחפש תקציבים נוספים".

  

הוועדה למלחמה בעוני, שמונתה על ידי שר הרווחה מאיר כהן, הגישה את מסקנותיה בחודש יוני האחרון. בדו"ח שלה נכתב כי מטרת יישום המסקנות היא הורדת שיעור העוני בישראל בכמחצית בתוך כעשור, בדומה לשיעור העוני במדינות ה-OECD. השר כהן התחייב שהמסקנות יובאו לדיון בממשלה בתוך כחודשיים,

אולם עד כה לא התקיים דיון כזה. במשרד הרווחה טענו בשבועות האחרונים שהדיון נדחה בגלל מבצע 'צוק איתן' ושהוא יתקיים באחת מישיבות הממשלה הקרובות.

 

עלות יישום מסקנות הוועדה הוערכה על ידה בעבר בסכומים של 8-6 מיליארד שקל בשנה. בהצעת התקציב שהציג שר האוצר יאיר לפיד בשבוע שעבר צוין שהמסקנות ייושמו בהדרגה ושבתקציב 2015 יוקצו לטובתן כ-350 מיליון שקל, שישמשו לצורך הגדלת קצבאות השלמת הכנסה לכ-200 אלף קשישים. בימים האחרונים נועדו שרי הרווחה, הבריאות והחינוך ובכירי משרדיהם עם יו"ר הוועדה אלאלוף, במטרה לגייס תקציבים נוספים מתוך תקציבי המשרדים הקיימים לטובת יישום המסקנות.

 

לפי דו"ח העוני האחרון של המוסד לביטוח לאומי, ב-2012 חיו בישראל יותר מ-1.7 מיליון עניים. מומחים מעריכים כי הדו"ח שיוגש בסוף השנה הנוכחית יצביע על עלייה בשיעורי העוני ובפערים החברתיים, משום שהוא צפוי לשקף גם את קיצוץ קצבאות הילדים שעליו החליטה הממשלה בשנה שעברה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: הרצל יוסף
שר הרווחה מאיר כהן
צילום: הרצל יוסף
מומלצים