שתף קטע נבחר
 

39% מהעסקים הקטנים: ההכנסות ירדו השנה

דו"ח משרד הכלכלה על מצב העסקים הקטנים והבינוניים מציג תמונה לא קלה: 63% מהעסקים הזעירים שוקלים סגירה. למרות זאת תרומתם רבה: 77% מהמשרות החדשות במשק נוצרו בידי עסקים קטנים וצעירים

ככל שבית העסק קטן יותר, כך הוא נמצא בסכנה רבה יותר לקריסה - כך עולה מנתונים שפרסם הבוקר (ג') משרד הכלכלה. הדו"ח, העוסק במצב העסקים הקטנים והבינוניים בישראל (עד 99 עובדים), כולל 93 עמודים ועשרות מחקרים וסקרים ומציג תמונה מורכבת.

 

לכתבות נוספות בנושא עסקים קטנים

 

מהדו"ח עולה, מצד אחד, כי העסקים הקטנים והבינוניים בישראל נמצאים במלחמת הישרדות: ככל שבית העסק קטן יותר כושר הישרדותו וביטחונו הכלכלי נמוכים יותר. מצד שני, הנתונים מצביעים על גידול במספר העסקים הקטנים, ובפרמטרים רבים המצב בישראל טוב מהממוצע של מדינות ה-OECD.

 

יותר עסקים זעירים נסגרים

הסקר נערך ברבעון הראשון של שנת 2014 וכלל 500 בתי עסק. הסקר בחן את מצבם של עסקים אלו תוך השוואה לממצאי סקר שנערך אשתקד. 39% מהעסקים הקטנים והבינוניים דיווחו על ירידה בהכנסות.

 

מבחינת גיוס עובדים חדשים, חמישית מכלל העסקים דיווחו על ירידה במספר המועסקים בשנה האחרונה. ככל שהעסק היה גדול יותר, כך גיוס המועסקים היה נרחב יותר. שיעור העסקים הזעירים (עד 4 עובדים) שדיווחו על גיוס מועסקים חדשים עמד על 12%, בקרב העסקים הקטנים (5-19 עובדים) היה 18%, ובקרב העסקים הבינוניים (99-20 עובדים) היה 27%.

 

כרבע מהעסקים העידו כי היו להם כוונות לסגירת העסק בשנה החולפת. מדובר בזינוק פי 3 לעומת הסקר הקודם, שקבע כי 9% בלבד מהעסקים התכוונו להפסיק את פעילותם.

 

מהנתונים עולה, כי היקף בעלי העסקים הזעירים ששקלו לסגור את בית העסק היה גבוה פי יותר מ-10 מהיקף העסקים הבינוניים שהעידו על כוונה דומה: כ-63% מהעסקים הזעירים שקלו להפסיק לפעול לעומת 6% בלבד מהעסקים הבינוניים.

 (מקור: סקר משרד הכלכלה) (מקור: סקר משרד הכלכלה)
(מקור: סקר משרד הכלכלה)

ומהן הסיבות לסגירת בית העסק? 59% טענו שהרווחיות הנמוכה היא זאת שמכריעה את הכף, 12% הטילו את האשם בקשיים בהשגת מימון ואשראי, 11% הצביעו על קשיי הביורוקרטיה, 8% טענו שהסגירה נבעה מטעמי בריאות או פרישה לפנסיה, ואילו 2% טענו כי התחרות הקשה היא שגרמה להם לחפש מקום פרנסה חדש במקום בית העסק. 

 

גם בתי עסק שלא דיווחו על רצון לסגור את העסק, סיפרו על חסמים וקשיים רבים: 26% העידו על תחרות לא הוגנת מצד עסקים גדולים, 13% סבלו מעומס ביורוקרטי ומיסוי גבוה, 11% הלינו על בעיות שיווק, 11% נתקלו בקשיים בקבלת אשראי בנקאי ומימון, ורק 1% הוטרד מהמצב הביטחוני שהקשה על הפעילות העסקית.

 (מקור: סקר משרד הכלכלה) (מקור: סקר משרד הכלכלה)
(מקור: סקר משרד הכלכלה)
 

רבע מיליון עסקים של אדם אחד 

מספר העסקים בישראל הוא 492,952. מתוך כלל בתי העסק, 258,588 כוללים אדם אחד בלבד (51%), 172,792 (34%) מעסיקי 4-1 עובדים, 54,227 (11%) כוללים 19-5 עובדים, 16,105 עסקים (3.2%) כוללים 99-20 עובדים ורק 0.7% מהעסקים בישראל כוללים יותר מ-100 עובדים.

 

עורך המחקר, ד"ר ניר בן אהרון, מנהל תחום מדיניות ומחקר בסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים במשרד הכלכלה, אמר ל-ynet כי "ניתן לראות בשנים האחרונות שיפור במצב העסקים הקטנים והבינוניים. הסקטור הפך ליותר דומיננטי ויש גידול במספר העסקים הללו".

 

לדבריו, חשיבותם של העסקים הקטנים והבינוניים היא שגודלם והשפעתם על המשק נמצאים בעלייה. כמו כן, בהשוואה למדינות ה-OECD, כושר ההישרדות של העסקים הקטנים והבינוניים בישראל הוא מעל הממוצע.

 

נתון נוסף שמחזק את דבריו של בן אהרון קובע, כי עסקים הפועלים במשך עד 5 שנים תרמו 77% מסך המשרות החדשות למשק. "למגזר העסקים הקטנים והבינוניים אין די ייצוג בכנסת ובממשלה, ואם הממשלה תקטין את הרגולציה על סקטור זה הוא יפרח", אמר בן אהרון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים