שתף קטע נבחר

 

לוקחות נשק ונלחמות: נשים בקרב האוקראיני

ללא מורא, חדורות קרב, חותרות למגע - יותר ויותר נשים מצטרפות לשני הצדדים הנלחמים במזרח אוקראינה ואין להן חרטות. אולם יש דברים שהן לא מוותרות עליהם: "מלחמה זו מלחמה, אבל אני עדיין צריכה להתאפר איכשהו"

לפני שפרצה הלחימה במזרח אוקראינה, אירינה הייתה קופאית בקזינו שמעולם לא חלמה ליטול נשק בידיה. היום היא מהמרת בעיקר על חייה. אירינה, או כפי שהיא מכנה את עצמה - "גאיקה", דמות מצויירת שמשמעה גאדג'ט - הצטרפה ליחידת ארטילריה בכוחות הבדלנים הפרו-רוסים הנלחמים בצבא אוקראינה.

 

עוד חדשות בעולם :

מצוקת נדל"ן? בלונדון פותחים קפה בשירותים

ארה"ב נגד ארדואן: "ממציא תירוצים כדי לא להילחם בדאעש"

ציור מערה מוכיח: האמנות לא נולדה באירופה

 

"כשהבית שלך נהרס, וכל מה שיקר לך - החברים, העבודה... זה אופי כזה. בנות שהולכות לקרב הן נשים רוסיות אמיתיות", היא מסבירה את סיבת הצטרפותה למאבק. היא יודעת שזו הייתה חוויה קשה אך אין לה חרטות.

בשירות הבדלנים. אלה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
בשירות הבדלנים. אלה(צילום: רויטרס)

נשים שיוצאות לקרב הן רוסיות אמיתיות. גאיקה  (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נשים שיוצאות לקרב הן רוסיות אמיתיות. גאיקה (צילום: רויטרס)
"תותחים, כלי רכב גדולים - הרעש שלהם זה בעיקר מה שאזכור", סיפרה. "הזכרונות הכואבים באמת, נעלמים. אנחנו מנסים להתמקד במפגש עם חברים - זה חיובי ומהנה. יש כל כך הרבה חברים מסביב, המלחמה מקרבת בין אנשים".

 

המפקד: סומך עליהן יותר מאשר על גברים

היחידה שלה, שמוצבת מחוץ לעיר הולדתה דונייצק, מעוז המורדים המרכזי במזרח אוקראינה, היא חלק ממיליציית מורדים שנקראת "אופלוט" וכוללת שש נשים - אירינה, שלוש חובשות, לוחמת ולוחמת מיחידת סיור.

מלחמה זו מלחמה, אבל אני חייבת להתאפר. אירנה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מלחמה זו מלחמה, אבל אני חייבת להתאפר. אירנה(צילום: רויטרס)

המפקד התלבט תחילה אם להכניס נשים לכוחות. לוחמת פרו-רוסית (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
המפקד התלבט תחילה אם להכניס נשים לכוחות. לוחמת פרו-רוסית(צילום: רויטרס)

"היו לי ספקות בעבר לגבי הכנסת נשים לכאן", אומר המפקד שלהן יאסול, קוזאק ממחוז לוהנסק הסמוך. "אבל עכשיו אני סומך עליהן יותר משאני סומך על גברים. נשים לא שותות ולפעמים אני ממש מודאג ממראות הגברים הנחים אחרי משימה".

 

כמו הגברים בקונפליקט, גם הנשים הגיעו מכל תחומי החיים. אירנה, שלא מסרה את שם משפחתה מחשש כי בתום הסכסוך תישפט, עבדה בעבר בתחנת דלק בעיירה גורלובקה. "הפחד תמיד שם. אבל פחדתי יותר כשישבתי בבית ושמעתי את הפגזים מתפוצצים. אחר כך התרגלתי לקולם", אמרה.

מנגד, לוחמת בצבא אוקראינה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מנגד, לוחמת בצבא אוקראינה(צילום: רויטרס)

אירנה ויתרה על הרבה מהדברים הנוחים שהיו לה בביתה, אך לא על כולם. "מלחמה זו מלחמה אבל אני עדיין צריכה להתאפר איכשהו", סיפרה בעודה מצביעה לדברי הקוסמטיקה שהיא מחזיקה בחדרה במפעל לשעבר שהוסב לבסיס.

 

"לא רציתי מחסומים ובדיקת תעודות, רציתי להילחם"

נשים לוקחות חלק בלחימה גם בצד השני של הסכסוך. כעשר נשים הצטרפו לגדוד Shakhtarsk שנלחם לצד כוחות ממשלת קייב ובסיסו בחורשת אלונים 40 קילומטרים מהעיר דנייפרופטרובסק, 250 קילומטרים מדונייצק.  

 

היחידה מתאוששת מקרב עקוב מדם שאירע בסוף חודש אוגוסט ליד העיר אילובייסק. במהלכו אוגפו כוחות הצבא האוקראיני מכל הצדדים וחוו אבדות כבדות. מריה, אחות בת 20, שהייתה גם היא תחת אש, אמרה כי 30 מתנדבים מהגדוד נפצעו או נהרגו.

סטלה, משרתת בכוחות הממשלה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
סטלה, משרתת בכוחות הממשלה(צילום: רויטרס)
 

"לא רציתי להצטרף למשלחות סיוע הומניטריות שלא באמת יכולות לגרור החוצה את החיילים הפצועים מהקרב. רבים מתו כי לא היה מי שיעשה את זה. אני עושה את זה", היא אומרת. לדבריה, הנשים והגברים "חיים, אוכלים ונלחמים יחד". בקרב היא נשאה אקדח ותיק רפואי כדי שידיה יהיו פנויות לטיפול בפצועים.

 

חברתה אליונה (21) הצטרפה אחרי שהשתתפה בהפגנות האנטי-ממשלתיות בבירה קייב, שהסתיימו בבריחתו של הנשיא הפרו-רוסי. בהתחלה היא התגייסה למשמר הלאומי אבל לדבריה: "השירות כלל רק מחסומים ובדיקת תעודות. אני רציתי להילחם. זו רק ההתחלה. 'הפסקת האש' הזו היא רק הפסקה רגעית. אני רוצה להילחם עד הסוף", הוסיפה.

הפסקת האש שבירה. לוחמת בצבא אוקראינה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הפסקת האש שבירה. לוחמת בצבא אוקראינה(צילום: רויטרס)
 

יש נשים שהצטרפו ללחימה עם בעליהן או חבריהן, אחרות רווקות. הלוחמות בשני הצדדים אומרות כי הגברים ביחידותיהן מתייחסים אליהן כשוות, אף שלעתים הם מפגינים מעט סלחנות כלפיהן.

 

בקרב הלוחמות בכוחות הבדלנים, מורגש כי אין להן כבוד לגברים שלא בחרו להילחם. "אם גבר מגיע להילחם, אז הוא גבר. גבר אמיתי נלחם", טוענת הלוחמת המורדת גאיקה. "אלה שיושבים בעיר ושותים בירה צריכים ללבוש

 חצאיות. זה מביש".

 

בשני הצדדים מצפות הלוחמות לסכסוך ארוך, למרות הפסקת האש השבירה שהוכרזה. אלה, מורדת בעלת שיער אדמוני, צופה כי תילחם עוד זמן רב. "כל כך הרבה אנשים, ילדים ונשים, נהרגו בצד שלנו. אני לא רוצה הפסקת אש", היא אומרת.

 

אלה שירתה עם כוחות הבדלנים מתחילת הקונפליקט. תחילה שימשה כטבחית במחסום דרכים. היא ירתה את יריות האימונים הראשונות שלה לעבר ברווז בנהר וכעת היא מחזיקה באקדח וברובה תקיפה. "אולי לא אהרוג הרבה מהם, אבל אם מישהו יבוא, אני אתפוס אותו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
לוחמת בכוחות הבדלנים במזרח אוקראינה
צילום: רויטרס
מומלצים