ליברמן: יש הבנות בינינו לארה"ב על התנאים לשיקום עזה
לפני פתיחת ועידת קהיר לשיקום עזה ולאחר שיחת טלפון עם מזכיר המדינה ג'ון קרי אומר שר החוץ ל-ynet: "אנחנו מעוניינים בשיקום האזרחי של עזה שהוא דבר חיובי". בשיחה עם קרי סוכם שישראל תתגייס למאבק הבינלאומי באבולה ותקים שני בתי חולים-שדה בסיירה ליאון ובליבריה
לאחר שיחה עם מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי ושעות אחדות לפני פתיחת ועידת קהיר לשיקום עזה אומר ל-ynet שר החוץ אביגדור ליברמן כי "אין דרישות אמריקניות. יש הבנות בינינו". לדבריו, הנחת היסוד הישראלית היא ש"אנחנו בהחלט מעוניינים בשיקום האזרחי של עזה. אנחנו בהחלט רוצים לדבר יותר על מנגנון הפיקוח, איך יעברו החומרים ואיך יעבור הכסף. יש לא מעט הבנות".
עוד בחדשות:
"מגייסים כספים לעזה כדי שתיהרס שוב"
גם צרפתים מהגרים: "אי אפשר להצליח"
הלחימה בדאעש: הכורדים בולמים, חשש בלבנון
על היעדרה של ישראל מוועידת המדינות התורמות, אמר ליברמן כי "זה לא נכון שישראל לא משתתפת. אי-אפשר לשקם את עזה בלי השתתפות ישראלית ובלי שיתוף פעולה ישראלי. אבל אנחנו מבינים את המגבלות של מדינות ערב. בכל מקרה, ננסה להיות פוזיטיביים בכל מה שנוגע לתשתיות האזרחיות ושיקום האזרחים. הציוד יעבור דרך מחסומי הגבול שלנו. ברור לכולם שללא שיתוף פעולה ישראלי אי-אפשר להתקדם. אנחנו חושבים ששיקום תשתיות אזרחיות זה בהחלט דבר חיובי. אין לנו עניין נגד גני ילדים או בתי ספר או מרפאות".
ליברמן אומר כי רצוי שהרשות הפלסטינית תתבסס ברצועת עזה כחלק מהמהלכים הבאים, "אין ספק שזה יותר טוב מחמאס, אבל כמה היא תוכל להתבסס או שזה יהיה סמלי בלבד וחמאס ישלוט? ימים יגידו. כרגע בפרונט תהיה הרשות, אבל אני לא מזהה אצל חמאס רצון אמיתי לשתף פעולה".
בעניין המשא ומתן עם הפלסטינים אמר ליברמן כי העולם עסוק כעת בעיקר בשני נושאים: האבולה ודאעש בסוריה ובעיראק, ולכן מהלך חד-צדדי פלסטיני לא יצלח. "כל מיני עסקנים מנסים להוביל יוזמה חד-צדדית. לכולם ברור שזה לא יילך להם. דיברתי עם שר החוץ פביוס בצרפת, גם עם שרת החוץ של שבדיה, ועם עוד כמה באירופה, וזה די מובן שזה חייב להיות בתיאום ובהסכמה. לא יהיה מהלך חד-צדדי".
האם אתה צופה כי המשא ומתן המדיני יתחדש, כפי שמתכוון המזכיר קרי לדרוש?
"חידוש המשא ומתן מרחף באוויר. יש את היוזמה הפלסטינית, וברור שכל מיני יוזמות בנושא הפלסטיני עוד יבואו. אבל תלוי על מה נדבר בשיחות האלה, ומה המסגרת ועל מה השיחות יתנהלו. אם זה יהיה חד-צדדי כמו שהפלסטינים רוצים - זה ברכה לבטלה. ברור שדרישות הביטחון שלנו הן לא דבר מופרך. זה לא שאנחנו ממציאים משהו. ביטחון זה נושא קריטי מבחינתנו. כולם מבינים את זה".
ליברמן סיפר ששרת החוץ של שבדיה טלפנה אליו לפני כניסת החג מיוזמתה, בניסיון להרגיע את המתיחות בין שתי המדינות שפרצה כאשר שבדיה הכריזה שתכיר במדינה פלסטינית, "סיכמנו שניפגש באירופה בהזדמנות הראשונה. אמרתי לה 'לפני שאתם מקבלים החלטה כלשהי, מן הראוי שתקשיבו לטיעונים שלנו, תלמדו את המפה'. יש שם ממשלה חדשה, שצריכה קצת ללמוד מה קורה פה. המאמר שפרסמתי בעיתון השבדי עורר ויכוח ציבורי. אני לא יודע אם יש שם שינוי ממשי, כי זו ממשלת שמאל, אבל ברור שצריך לדבר וצריך לשבת ולהקשיב. האם נצליח לשכנע אותם? לא בטוח. אבל לפחות אנחנו רוצים להקשיב ולהשפיע".
אתה לא חושש מחרמות נגד ישראל?
"הם לא מדברים על חרם ולא על שום דבר. הם מדברים על הכרה במדינה פלסטינית. יש כבר מדינות שהכירו בפלסטין, אבל באיחוד האירופי אין כאלה. זו הפעם הראשונה שמדינה באיחוד מדברת כך. אבל זה נובע משינוי פנימי. הסיבה לשינוי פוליטי פנימי זה לא הנושא הפלסטיני. זה נובע מכל מיני שיקולים פנימיים. גם החלטה זו התקבלה תוך כדי הבחירות, וחלק מזה היה ניסיון לגייס את הקהילה המוסלמית בשבדיה".
בשיחה בין ליברמן לבין מזכיר המדינה קרי דנו השניים בהתפשטות נגיף האבולה בעולם, וסיכמו שישראל תסייע במאבק ותקים שני בתי חולים-שדה בסיירה ליאון ובליבריה. "ההשתתפות שלנו בסיוע נגד האבולה חשובה", אמר ליברמן, "יש כאן הזדמנות שישראל לא תהיה נגד הקהילה הבינלאומית אלא תפעל יחד עם הקהילה הבינלאומית. יש לנו מה לתרום בעניין הזה". הוא גילה כי ישראל תפנה אל הקהילות היהודיות בעולם ולארגונים יהודיים על מנת לגייס כספים ומתנדבים שיסייעו במאבק נגד האבולה. לדבריו, "עצם ההשתתפות שלנו במאמץ הבינלאומי חשובה. זו הזדמנות, ואני שמח שגם ראש הממשלה מתגייס למאמץ. אבולה זה כבר לא משהו מקומי. זה מתפשט".
בעניין המאבק בארגון הטרור המדינה האיסלאמית מביע ליברמן פסימיות. "אנחנו רואים מה קורה", הוא אומר. "לא צריך לפרש. רואים בשטח שדאעש מתקדם, גם בעיראק לכיוון בגדד וגם לכיבוש קובאני. לא ניתן לעצור את זה רק עם הפצצות מן האוויר. בסופו של דבר יצטרכו לעשות מבצע קרקעי". על רקע התהפוכות מסביב וחוסר היציבות, מוצא ליברמן נקודת אור ביציבות הקואליציה אחרי העברת התקציב, "תמיד יש מאבקים בכנסת, אבל נראה לי שזה יעבור חלק גם בכנסת. הממשלה יציבה בהחלט".