סיסי לישראלים: הגיע הזמן לסיום הסכסוך
בפתיחת ועידת קהיר לשיקום עזה קרא נשיא מצרים לממשלת נתניהו ולעם בישראל "להחזיר לפלסטינים את זכויותיהם כדי שייכון שלום ושגשוג". אבו מאזן: התוקפנות כלפי עזה אינה נסבלת
הוועידה לשיקום עזה יצאה לדרך עם פנייה של נשיא מצרים לישראל ותחינה לסיום הסכסוך. נשיא מצרים, עבד אל-פתאח א-סיסי, אמר בפתח הוועידה הבינלאומית לשיקום רצועת עזה, שנפתחה הבוקר (יום א') בקהיר, כי "הגיע הזמן לסיים את הסכסוך עם הפלסטינים כדי שייכון שלום ושגשוג".
במהלך דבריו סקר א-סיסי את מאמציה של מצרים להביא להפסקת אש ברצועת עזה ולהכנסת סיוע הומניטרי לרצועה והבהיר כי הסדר "צודק" לפלסטינים הוא הדרך היחידה לכונן שלום באזור. הוא קרא לעם בישראל ולממשלה לסיים את הסכסוך עם הפלסטינים ולהחזיר להם את זכויותיהם. "הגיע הזמן לחסום את דרכם של כל מי שמנסים לנצל את סבלו של העם הפלסטיני כדי להשיג את יעדיהם ולממש את תוכניותיהם, שאינן משרתות את העם הפלסטיני ולא את האזור", הדגיש. דברים אלו עשויים להתפרש כעקיצה למדינות שתומכות באחים המוסלמים ובחמאס - קטאר וטורקיה.
"תהליך השיקום של הרצועה ואספקת הצרכים לאזרחים ברצועה נשענים על שני צירים", אמר א-סיסי בנאומו. "האחד - להבטיח הפסקת אש ברצועה. השני - על הממשלה הפלסטינית להפעיל את סמכויותיה ברצועה. אני סבור שכל מי ששומע אותי שותף לקריאה לכל אם, אב, כל ילד וקשיש בפלסטין וישראל, לנצל את המצב הנוכחי ולהפוך אותו לרגע שבו כינון השלום והפריחה יחל ושהחלום לחיים משותפים יהפוך למציאות". לדברי א-סיסי, זהו החזון של יוזמת השלום הערבית.
הנשיא הפלסטיני אבו מאזן נאם אף הוא בפתח הוועידה, הזכיר את ההרס הרב שגרמו שלושת המבצעים הצבאיים האחרונים ברצועה ואמר כי "התוקפנות כלפי עזה אינה נסבלת. אנחנו בעד רגיעה ופועלים לביסוסה בשיתוף פעולה עם מצרים".
אבו מאזן ציין כי הממשלה הפלסטינית תהיה זאת שתוציא לפועל את תוכנית השיקום, ביחד עם הארגונים הבינלאומיים. לדבריו, פלסטין מהווה פוטנציאל מבטיח להשקעות, אך ישראל וההתנחלויות מונעות את השקעה ב-60% משטחה (גודלם של שטחי C ביחס לגדה המערבית). "הפלסטינים מעוניינים להקים מדינה לצד ישראל", הצהיר תוך הבעת התנגדות לגורמים קיוניים משני צדדי העימות.
בהמשך דבריו קרא אבו מאזן לקהילה הבינלאומית להחליט על מסגרת זמנים לנסיגה ישראלית, ביקר את אי-מחויבותה של ישראל, כהגדרתו, לפתרון שתי המדינות וקרא לישראל לשוב לשולחן המשא ומתן.
במהלך 50 ימי הלחימה נהרסו יותר מ-60 אלף בתים ו-5,000 בתי עסק. הממשלה הפלסטינית המאוחדת הציגה לפני
כשבועיים תוכנית, שלפיה יידרשו ארבעה מיליארד דולר לתיקון נזקי המלחמה, וברשות מקווים לקבל את הסכום הזה בוועידה בקהיר. בין שרי החוץ שיגיעו יהיה גם מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי, וגם מזכ"ל האו"ם באן קי מון יגיע וינסה לגייס 1.6 מיליארד דולר לבקשת סוכנות הפליטים הפלסטינים של האו"ם, אונר"א, ולמען אלפי תושבי עזה.
קרי עצמו הודיע בכנס על העברת 212 מיליון דולר מארצו לשיקום. "תושבי עזה נואשים לעזרתנו", אמר. "הסכם קבע בין ישראל, הפלסטינים ושכניהם ניתן להשגה".
ההיענות הבינלאומית לוועידה מתרחשת בצל היעדרות ישראל ממנה. גורמים מדיניים בארץ הודו כי ישראל רצתה לשלוח נציגים לוועידה, אך היא נדחתה על ידי מצרים. "כל זמן שנתניהו מדבר על שלום אזורי אך לא מקדם את השלום עם הפלסטינים, לממשלות ערביות, כולל אלה שנמצאות בקשר איתנו, לא נוח להיראות איתנו בפומבי", הסביר גורם ישראלי.