שתף קטע נבחר

מחקר: שיעור האוטיזם במגזר הערבי - זהה ליהודים

מחקרים בשנים האחרונות טענו כי ישנם פחות ילדים אוטיסטים במגזר הערבי בישראל מאשר בזה היהודי, אך מחקר חדש שנערך בחיפה מגלה כי הנתונים דומים, והמקור להבדל נעוץ בתת-אבחון של הילדים. באוכלוסייה הערבית, אומרים החוקרים, נרשמה תחלואה חמורה יותר הכוללת אוטיזם קשה ופיגור שכלי

נתונים מפתיעים על אוטיזם במגזר הערבי בישראל: מחקר שערכו רופאים במכון להתפתחות הילד של קופת החולים הכללית בחיפה ובגליל המערבי מעלה כי שיעור האוטיזם במגזר הערבי תואם את הנתונים במגזר היהודי.

 

המחקר מפריך מחקרים קודמים שסברו כי מספר הילדים האוטיסטים במגזר הערבי נמוך בהרבה מזה שבמגזר היהודי, וקובע כי המקור לנתונים הנמוכים הוא תת-אבחון.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

עוד על אוטיזם :

הופך לאבא בגיל 45? הילד בסיכון לאוטיזם

"הבנתי שילד עם אוטיזם זה לא סוף העולם"

"וואו, הוא ממש לא נראה אוטיסט"

 

תת-אבחון במגזר הערבי

שיעור האבחון באוטיזם עלה בשנים האחרונות בצורה דרמטית, והגיע ל-1% מכלל האוכלוסייה (פי שניים אצל בנים). הסיבות לעלייה בשכיחות כוללות דיוק רב יותר באבחון ושינוי בקריטריונים האבחנתיים, כמו גם הרחבת ההגדרות לסוגים השונים של ההפרעה.

 

בישראל סברו עד לאחרונה שהפרעה זו שכיחה הרבה יותר ביהודים מאשר בקרב ערבים. במחקר שהתפרסם בשנת 2009 על ידי צוות חוקרים מבית החולים שניידר בפתח תקווה, שאסף נתונים במשך העשור שקדם לפרסום המאמר, נמצא ש-98% מהילדים האוטיסטים הם מהמגזר היהודי, בעוד שרק 2% הם מהמגזר הערבי.

 

צוות החוקרים הנוכחי מהמכון להתפתחות הילד של הכללית בחיפה ובגליל המערבי כלל את מנהל מערך המכונים, פרופ' נתנאל צלניק שריכז את המחקר, ד"ר רותי טרקל-דאבר וד"ר מוחמד מחאג'נה. הנחת החוקרים הייתה שהנתונים הקודמים מצביעים למעשה על תת-אבחון של הפרעה זו במגזר הערבי, ועל כן יש צורך לבדוק את המצב בהווה.

 

במחקר שערכו, נאסף מידע על 200 ילדים מחיפה, חוף הכרמל, העמקים, קריות, הגליל המערבי ואזור חדרה, אשר אובחנו כבעלי הפרעה בקשת האוטיסטית: 176 בנים (88%) ו-24 בנות (12%).

 

החוקרים גילו כי שיעור התחלואה במגזר הערבי אינו שונה מהותית מזה של המגזר היהודי, ומתוך 200 ילדים נמצאו 129יהודים (64.5%) ו-71 ערבים (35.5%). המספרים תואמים את התפלגות האוכלוסייה הכללית באזורים שנבדקו.

 

תחלואה קשה יותר

עוד גילו החוקרים, כי באוכלוסייה הערבית נצפתה תחלואה קשה יותר, עם שיעור גבוה יותר של ילדים שלהם אוטיזם קשה ופיגור שכלי, בעוד שבקרב היהודים נמצא שיעור גבוה יותר של הפרעות קלות בקשת האוטיסטית. נמצאה גם שכיחות יתר של ילדים אוטיסטים נוספים במשפחות מהמגזר הערבי, לעומת המגזר היהודי.

 

הסיבה העיקרית להבדלים אלה נעוצה, לדעת החוקרים, בשיעור גבוה יותר של נישואי קרובים במגזר הערבי, ועקב כך שכיחות יתר של הפרעות תורשתיות.

 

כמו כן, מצאו החוקרים שבעוד שבמגזר היהודי הייתה מודעות רבה יותר בקרב גננות ומטפלות להעלאת החשד לאבחנה זו, ופעמים רבות הקדימו את חשדו של רופא הילדים, הרי שבמגזר הערבי היה זה ברוב המקרים הרופא שחשד ראשון באפשרות זו.

 

החוקרים בדקו תחלואה נלווית בשתי האוכלוסיות, ובכלל זאת אפילפסיה, הפרעות התנהגות, הפרעות פסיכיאטריות וחרדה, ולא נמצאו הבדלים משמעותיים.

 

המחקר הוצג בכנס אירופאי המוקדש לתחום נוירולוגיה של ילדים והתפתחות הילד שנערך בצרפת ובכנס הארצי של העמותה להתפתחות הילד ושיקומו.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
המקור לנתונים הנמוכים הוא תת-אבחון
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים