מחאת חולי הצליאק: המוצרים יקרים במאות אחוזים
מחירו של לחם נטול גלוטן גבוה ב-351% ממחיר לחם רגיל, מחיר קמח נטול גלוטן גבוה ב-566%, פיתות יקרות ב-224% - ואלה רק המוצרים הבסיסיים שלהם זקוקים חולי צליאק. לצד מחאת ברלין, מאבקם ביוקר המחיה מציף בימים אלה את הרשת. "הפתרון הוא חקיקה, אבל מדברים על זה כבר שנים", הם אומרים
הישראלים ממשיכים למחות נגד יוקר המחיה: אחרי מחאת הקוטג' ומחאת המילקי, מגיעה מחאתם של חולי צליאק. אנשים אלו, שגופם לא יכול לעכל מזון המכיל גלוטן, נאלצים לשלם סכומים גבוהים משמעותית על מוצרי מזון בסיסיים כמו לחם או פסטה.
כעת נמאס להם, ובימים האחרונים הם מציפים את הפייסבוק בתמונותיהם לצד שלטים המסבירים עד כמה הם סובלים מיוקר המחיה לעומת שאר האוכלוסייה בישראל.
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
הצעות החוק למען חולי צליאק:
24 ש' לכיכר לחם? החוק שיציל את חולי הצליאק
הכנסת לא אישרה הצעת חוק לסבסד קמח לחולי צליאק
בדרך לאישור: המדינה תסבסד מזון לחולי צליאק
מוציאים אלף שקל יותר בקניות
במשפחתה של שרון בריש מקריית אתא שלושה חולי צליאק: בעלה בני (43) חולה מגיל 22, אופיר בת ה-14 ואיתי בן ה-6. "אנחנו מוציאים המון כסף", היא אומרת. "אנחנו מנסים לקנות הכל כדי שלא יחסר להם כלום, אבל גם כשאני רוצה לקנות קמח כדי לעשות הכל לבד, המחיר עדיין גבוה מאוד.
"זה לא רק הקמח והלחם, זה גם קורנפלקס וחטיפי בריאות. בנוסף לקניות הרגילות, אנחנו מוציאים עוד אלף שקל יותר רק על מוצרים ללא גלוטן. בפסח אנחנו עושים קניות גדולות לכל השנה ומקפיאים במיוחד. קנינו עוד מקפיא רק בשביל זה, רק כדי שנוכל לאכול את הוופלים ושאר המוצרים. עד עכשיו חשבתי שאין סיכוי להוריד את המוצרים, אבל אני מקווה שהפעם מישהו ישמע אותנו".
צליאק היא מחלה גנטית שבמהלכה נגרם נזק למעיים עקב אכילת גלוטן שנמצא בדגנים כמו חיטה או שעורה. המחלה מלווה בתסמינים כמו כאבי בטן והקאות, וגם באיחור התפתחותי, אנמיה והגדלת הסיכון למחלות אחרות כמו סוכרת, דלקת פרקים או דיכאון. על פי ההערכות, בישראל יש עשרות אלפי חולים, מהם כ-15 אלף ילדים.
מחלקת המידע והמחקר של הכנסת הציגה בשנת 2010 עבודה בעניין מחירי המוצרים ללא גלוטן, שלפיה במדינות שונות מתמודדים עם בעיית המחירים בעזרת הקלות במס לחולים, סבסוד מוצרים, מתן מזון נטול גלוטן לבעלי מרשם מרופא ושוברים לרכישת מזון.
הדוגמאות במחקר ממחישות עד כמה גדול פער המחירים: מחירו של לחם לבן נטול גלוטן גבוה ב-351% לעומת לחם רגיל, מחיר קמח לבן גדול נטול גלוטן ב-566%, בקבוק בירה ב-500%, פיתות ב-224% וחלה ב-256%. על פי ההערכות, זיכוי במס הכנסה או מתן הטבה למשפחות יעלה למדינה 104 עד 180 מיליון שקל.
הפגנה מול משרד האוצר
אחד ממובילי המאבק הוא דן סלומון ממושב גבעת ישעיהו, שהחליט לפני כשבוע להפגין מול משרד האוצר עקב מחירי המוצרים הגבוהים. בתו, דניאל בת התשע, אובחנה כחולת צליאק לפני כשלוש שנים ומאז סל הקניות של המשפחה התייקר משמעותית.
"פסטה מאורז עולה כ-20 שקל, כיכר לחם לא גדולה עולה כ-25 שקל, וקמח ללא גלוטן עולה בין 40 ל-60 שקל לקילו", מתלונן סלומון. "אם סל קניות של אדם ממוצע הוא נניח 700 שקל, אז אנחנו משלמים פי ארבעה".
בהפגנה עצר לידו שר האוצר יאיר לפיד, והבטיח לנסות לסייע. מאז הקים סלומון עמוד פייסבוק שבו חולים אחרים והורים לילדים חולים מבקרים את המחירים היקרים.
"יש מקומות בחו"ל שבהם חולי צליאק מקבלים סבסוד מהמדינה", הוא אומר. "אנחנו מסתכלים על אירופה מבחינה חברתית, למה שהם לא יסתכלו עלינו? הפתרון הוא חקיקה, אבל מדברים על זה כבר שנים ולא קורה כלום. אנחנו רוצים הכרה בחולי הצליאק בנקודות בביטוח לאומי, במס הכנסה, לא משנה מה, אבל בלי חקיקה מטאטאים אותנו ממקום למקום ונשבר לנו".
הצעת חוק שקודמה בשנת 2012 לתמיכה כלכלית בחולים וסבסוד לחם ללא גלוטן, נפלה משום שהכנסת פוזרה כמה חודשים לאחר מכן.
"המטרה היא גם העלאת המודעות"
גם רוני גילון, בת 29 מתל אביב אשר חולה בצליאק מגיל 11, החלה לאחרונה במאבק למען הורדת המחירים. כשהייתה ילדה לא הייתה מודעת למחירים הגבוהים של המוצרים ללא גלוטן, אבל כשהחלה לכלכל את עצמה הופתעה לגלות את החשבון בסופרמרקט.
"כשאני הולכת לקניות ורואה שחצי קילו קמח עולה 30 שקל, אני חוטפת חום", היא אומרת. "כתבתי על זה בפייסבוק וראיתי שיש עוד המון אנשים מתוסכלים.
"עשינו השוואת מחירים באותו סניף, עם אותם מוצרים, והמוצרים ללא גלוטן עלו 132.94 שקל לעומת 31.95 שקל של המוצרים הרגילים. המטרה שלנו היא לנסות להוריד את המחירים, וגם להעלות את המודעות לנושא הצליאק בחברה.
"יש ילדים שלא יכולים לאכול עוגת יומולדת של חברים בגן, אנחנו מתוסכלים בביקורים במסעדות שבהן אין לנו בכלל מה לאכול, וכשמגלים שיש לנו צליאק לא מוכנים להגיש כלום כדי לא לקחת סיכון".
ממשרד הבריאות נמסר כי "השרה יעל גרמן החליטה להקים ועדה בין משרדית בראשות פרופ' איתמר גרוטו, במטרה להסדיר סיוע ייעודי למוצרי מזון לחולי צליאק. מסקנותיה יוגשו בקרוב לשרה".