שתף קטע נבחר

 

בריטניה: הצבעה סמלית על הכרה בפלסטינים

הפרלמנט יקיים היום הצבעה אולם היא לא תחייב את ראש הממשלה קמרון. חלק ניכר מהשמרנים והליברלים-דמוקרטים יצביעו בעד, אך דווקא בלייבור יש מחלוקת: "הכרה חד-צדדית תקטין את המוטיבציה של הפלסטינים לחזור למשא ומתן"

הפרלמנט בבריטניה יקיים היום (ב') הצבעה סמלית על הכרה במדינה פלסטינית שלא תחייב את ממשלתו של דיוויד קמרון. המהלך מתרחש זמן קצר לאחר ההכרזה של ממשלת שבדיה החדשה בדבר הכרה במדינה פלסטינית, שגררה תגובה קשה מישראל ולאחריה מסרים מרוככים יותר מצד שטוקהולם.

 

במהלך ההכרה הסמלי צפוי לתמוך חלק משמעותי ממפלגת השמרנים של קמרון וגם מקרב הליברלים-דמוקרטים. חברי הפרלמנט מהלייבור בהנהגת אד מיליבנד היו צפויים לתמוך במהלך באופן כמעט גורף, אולם ה"גרדיאן" מדווח שהוא נאלץ לסגת מהכוונה להטיל משמעת סיעתית ולדרוש מכל חברי המפלגה לתמוך במהלך. זאת מאחר שיותר מ-20 חברי פרלמנט שלו דרשו שהכרה כזו תגיע רק לאחר הסכם שלום בין ישראל לפלסטינים. חברי פרלמנט רבים צפויים להיעדר מההצבעה.

 

מנגד, מנהיגת ידידי ישראל במפלגת הלייבור, ג'ני גרבר, הזהירה: "הכרה חד-צדדית במדינה פלסטינית תקטין את הסיכוי לחידוש המו"מ. לרשות הפלסטינית תהיה פחות מוטיבציה לחזור לשיחות".  

ארכיון. אבו מאזן וקמרון ברמאללה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ארכיון. אבו מאזן וקמרון ברמאללה(צילום: רויטרס)
 

הפרלמנט הבריטי. "להפיח חיים במו"מ" (צילום: AP) (צילום: AP)
הפרלמנט הבריטי. "להפיח חיים במו"מ"(צילום: AP)

בקרב תומכי המדינה הפלסטינית בבריטניה מקווים שהמהלך יוביל לשינוי במדיניות הממלכה ולשינוי בעמדת האיחוד האירופי שעד כה נמנע ממהלך של הכרה במדינה פלסטינית. המדיניות הבריטית, שלא השתנתה מאז ניסח אותה שר החוץ לשעבר וויליאם הייג, גורסת ש"בריטניה שומרת לעצמה את הזכות להכיר במדינה פלסטינית בנקודת הזמן שתהיה המועילה ביותר לקידום שלום".

 

סעידה ווארסי, השרה הבריטית שהתפטרה במהלך מבצע צוק איתן בשל הימנעות ממשלת קמרון מגינוי לישראל, קראה לחברי הפרלמנט להביע תמיכה במדינה פלסטינית. בשיחה עם העיתון "אובזרבר" אתמול, אמרה כי "חסר רצון מדיני והמצפן המוסרי שלנו נעדר. יש צורך להפיח חיים במשא ומתן ואחת הדרכים לעשות זאת היא באמצעות הכרה במדינה פלסטינית".

 

לדבריה, לא רק שרים לשעבר תומכים ביוזמה, "גם שרים מכהנים מחזיקים בדעה הזו. גם הדרגים הבכירים ביותר במשרד החוץ סבורים שהמדיניות שלנו בנושא הזה שגויה".

 

היא סיפרה שלאחר שהתפטרה יצרו איתה קשר כמה בכירים במשרד החוץ, הביעו הזדהות ואמרו לה שמדיניות הממשלה הבריטית ביחס לסכסוך הישראלי-פלסטיני שגויה לחלוטין.

היא קראה לשנות את המדיניות הזו ולהפעיל לחץ ניכר על ישראל. היא הזהירה שבהיעדר הפסקת הבנייה בהתנחלויות פתרון שתי המדינות יהיה בלתי ניתן ליישום.

 

כוונתו של אבו מאזן לפנות למועצת הביטחון של האו"ם כדי לקדם הקמת מדינה פלסטינית קיבלה אתמול חיזוק גם מצד רוסיה. סגן שר החוץ מיכאיל בוגדנוב אמר שרוסיה תתמוך בהצעת ההחלטה שהגיש הנשיא הפלסטיני, שלפיה ייקבע לוח זמנים לנסיגה ישראלית והקמת מדינה פלסטינית.

 

"אינני רואה סיבה להתקטנן בנוגע לנוסח ההצעה, או ביחס לרצון העם הפלסטיני לבחון את המצב הקיים דרך המסגרת של האו"ם", הוא צוטט בסוכנות הידיעות הרוסית "ריה נובסטי". "לכן אנחנו אומרים לפלסטינים, 'אם תמצאו אפיק מתאים, נתמוך בכם בתור ידידים'", הוא המשיך. "אתם יודעים טוב יותר מה אתם רוצים ואיך להשיג זאת. אנחנו סבורים שהמקרה של הפלסטינים הוגן, כלומר שלאנשים יש זכות להגדרה עצמית ולכינון מדינה משל עצמם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ארכיון. אבו מאזן וקמרון
צילום: רויטרס
מומלצים