למכורים למתוקים: הכירו את דיאטת הגלידה
כמעט כל מי שעושה דיאטה בטוח שגלידה היא מאכל שאסור שייכנס לתפריט בשל תכולת הקלוריות הגבוהה. אבל מסתבר שאין שום בעיה לשלב אותה - ואפילו יותר מפעם אחת ביום. הדיאטנית ד"ר מאיה רוזמן מסבירה איך תעשו זאת - ותמשיכו לרדת במשקל
אתם אוהבים גלידה? אם התפריט שכם מאוזן ובריא אין שום בעיה לשלב אותה בשתיים ואפילו בכל שלוש ארוחות הביניים במשך היום. כן, כן, הכוונה היא לאכול גלידה בארוחת הביניים שבין הבוקר לצהריים, לאכול אותה שוב אחר הצהריים, וגם כפינוק לילה, אחרי ארוחת ערב.
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
ויש לי עוד הפתעה עבורכם: מבחינה בריאותית, גלידה דווקא נחשבת לטובה יותר, יחסית לנשנושים אחרים (כמו חטיפים מטוגנים שוקולדים ועוגיות). בגלידות על בסיס חלבי יש כ-4% חלבון, כלומר ארבעה גרם חלבון במנה של כ-100 גרם (כוס חד פעמית מלאה בגלידה). איכות החלבון בגלידות אינה נופלת מזו הקיימת במעדני החלב, כי בסך הכל חומרי הגלם - חלב וחלבוני חלב - דומים בשני המקרים.
גם בתחום הסידן הגלידות לא פחות טובות ממעדני החלב: בגלידות על בסיס חלבי יש בממוצע 120 מ"ג סידן בכל 100 גרם גלידה, בדומה לתכולת הסידן במעדני החלב המתוקים. צריכת הסידן היומית המומלצת משתנה על פי הגיל והמין, אבל היא בממוצע 1200 מ"ג סידן ליום.
האם צריך לבחור בגלידות דיאטטיות?
הכל עניין של כמות. הגלידות הדיאטטיות מכילות פחות שומן, סוכר וקלוריות, ולכן אפשר לאכול כמות יותר גדולה מהן. מי שרוצה גלידת שמנת אמתית צריך להסתפק בכמות יותר קטנה.
מנה של כדור (בגודל של חצי כוס) גלידת שמנת מכילה פחות מ-150 קלוריות וזה מתאים כארוחת ביניים גם בזמן דיאטה. כל גלידה עם 2% שומן, או גלידות יוגורט שמכילות פחות סוכר ורק 2% שומן (מהן אפשר לאכול כמות כפולה) - כוס חד פעמית שלמה נחשבת לארוחת ביניים בזמן דיאטה. בגלידות דיאט ללא סוכר - אפשר לאכול אפילו יותר מכוס כזו. ואם אתם אוהבים ארטיקים דיאט - שלושה-ארבעה כאלו נחשבים לארוחת ביניים אחת, שאפשר לפזר במשך אחר הצהריים.
ומה לגבי הגלידות בגלידריות ויוגורטיות?
גלידה אמריקאית יכולה להתאים גם היא כארוחת ביניים בזמן דיאטה: בגביע קטן יש כ-140 קלוריות. בגלידות היוגורט והפרוזן גם כן אין הרבה קלוריות: בערך 90 קלוריות בכוס גלידת יוגורט, וקוביית פרוזן היוגורט ממנה מכינים את גלידה מכילה 120 קלוריות בלבד.
הבעיה בסוגים אלו זה נעוצה, כמובן, בתוספות: אם מוסיפים רק פירות מקבלים מנה בריאה שאפשר לשלב בדיאטה, אבל אם מוסיפים עוגיות, אגוזים, שוקולדים וסירופים - מגיעים ליותר מ-300 קלוריות במנה.
דוגמאות:
כף פתיתי שוקולד או שברי עוגיות - 70 קלוריות לפחות
כף "בריאות" של גרנולה - 60 קלוריות
קוביית חלבה - 100 קלוריות
עוגיית אוריאו אחת -50 קלוריות
קובייה אחת של פסק זמן - 50 קלוריות
תמר אחד - 50 קלוריות
אגוז פקאן מסוכר אחד קטן - 30 קלוריות
כף של שברי בוטנים או אגוזים או שקדים - 50 קלוריות
ובפירות: 20 קלוריות בממוצע לכף/יחידה קטנה חתוכה, כולל בננה, מנגו, או פירות יער (פירות שמכילים פחות סוכר וקלוריות הם תותים, קיוי, מלון וגם אבטיח).
היתרון התזונתי בפירות של גלידות היוגורט
כשהפירות טריים ונחתכו באותו היום הם אמנם מאבדים קצת ויטמינים, אבל עדיין חלק גדול נשאר. גם במקרה של פירות שמגיעים קפואים כדאי לדעת שההקפאה שומרת על הוויטמינים. ולמה זה חשוב? כיוון שוויטמין C בפרי מגדיל את ספיגת הסידן מהיוגורט.
עוד יתרון: הסיבים התזונתיים של הפירות תורמים לתחושת שובע ארוכה, בהשוואה לגלידות בלי פירות, וגם השילוב של סוכר הפירות יחד עם החלבון של היוגורט תורם לעיכוב בספיגת הסוכרים ולתחושת שובע ארוכה.
ומה לגבי גלידות סורבה?
ברוב המקרים סורבה מכיל 0% שומן, כי הוא עשוי מפירות וסוכר, פרט למקרים, למשל, בהם הסורבה הוא פרי שמכיל שומן בעצמו כמו קוקוס - ואז כמובן שיש יותר קלוריות ואחוז שומן גבוה.
אבל גם כשיש 0% שומן, גלידות הסורבה לא ממש דיאטטיות: יש בהן 30% סוכר ולא פחות קלוריות מחלק מגלידות השמנת, ומבחינה בריאותית - אין בהן את היתרונות של חלבון וסידן שיש בגלידות אחרות.
איזה גלידות הכי בריאות?
העדיפות הן הגלידות שמכילות צבעי מאכל טבעיים, אחוז שומן נמוך, אחוז סוכר נמוך, ורק את הממתיק המלאכותי "סוכרלוז", שאין לו תופעות לוואי שליליות. לדוגמה: פלדמן - גלידות וארטיקים "גלידל" בכל הטעמים; שטראוס - שלגונים לייט חלביים בטעמים וניל ריבת חלב, ושוקו, גלידת קרמיסימו לייט שוקו וניל/
גם גלידות עם רכיבים טבעיים, אחוז שומן נמוך, שמכילות או מועשרות בסידן ומכילות כ-10%-20% סוכר טובו, כגון פלדמן - שלגון יוגורט וסורבה, גלידות בליסימו 2%, שטראוס קרמיסימו 2%, שטראוס לייט מיני פרי.
פחות מומלצות בריאותית: אלו המכילות אחוז שומן גבוה יותר (כ-20%-30%), ואחוז סוכר גבוה. כמו למשל מגנום ושוקובו של שטראוס או חטיף קרמל וחטיף שוקולד של פלדמן או קראנצ' רולס וגם נוק-אאוט של נסטלה.
תפריט לדוגמה לדיאטת גלידות
להלן דוגמה לדיאטת גלידות, המאפשרת לאכול שלוש מנות גלידה ליום, מבלי לפגוע בבריאות או בקצב ההפחתה במשקל. התפריט מכיל כ-1200 קלוריות, ועשוי להתאים לרבים מאיתנו.
ארוחת בוקר:
2 פרוסות לחם קל/ 2 פריכיות עם גבינה 5% או 2 כפיות ריבה
+שתיה חמה עם מעט חלב וממתיק
ארוחת ביניים:
מנת גלידה או מנת פרי
ארוחת צהריים:
חזה עוף או כוס שעועית לבנה ברסק עגבניות
+ברוקולי/ קישואים ודלעת בתנור
+ בטטה / תפו"א קטן אפוי (לא חובה)
+סלט ירקות עם כף שמן זית
ארוחת ארבע:
מנת גלידה
+שתיה חמה
ארוחת ערב:
2 פרוסות לחם קל עם 2 כפות קוטג' 3% או 2 פרוסות פסטרמה
+חביתה (מביצה אחת וכפית שמן) או קופסת טונה במים
+סלט ירקות
בהמשך הערב:
מנת גלידה נוספת
ומה היא מנת גלידה (עד כ-140 קלוריות)?
כדור (חצי כוס) גלידת שמנת
גביע גלידה אמריקאית
שני שליש כוס גלידת סורבה
כוס גלידה 2%
כוס גלידת יוגורט עם פירות
כוס וחצי גלידה דיאט ללא סוכר
4 ארטיקים דיאט (של 30-40 קלוריות)