שתף קטע נבחר

 

רוסיה סוגרת ארגון שחשף זוועות מהגולאג

מאז המחאה נגד פוטין ב-2012 הגביר הקרמלין את פעילותו נגד מבקריו, וארגוני זכויות אדם נדרשו להירשם מחדש כ"סוכנים זרים". כעת מבקש משרד המשפטים לסגור את ארגון זכויות האדם הבולט ביותר - Memorial

שלטונות רוסיה מקדמים הליכים משפטיים נגד ארגון Memorial, ארגון זכויות האדם הבולט ביותר במדינה, כזה שפורש את חסותו על עשרות ארגוני זכויות אדם קטנים יותר.

 

עוד חדשות בעולם :

 

הארגון עוסק בשלל נושאים הקשורים לזכויות אדם - החל בחקירת הדברים שהתרחשו בגולאג בתקופת שלטונו של יוזף סטלין ועד לפלוגות המוות שהפעילה ממשלת רוסיה בצ'צ'ניה. בכירים בארגון אומרים כי ההליכים שבהם פתח משרד המשפטים במוסקבה נגד הגוף המתאם של הארגון משוללי כל יסוד.

 

בית המשפט העליון של רוסיה צפוי לקיים ב-13 בנובמבר שימוע בתיק. ממשלת רוסיה מבקשת לפרק את הארגון. "מדובר בפגיעה באנשים שבמשך 20 השנים האחרונות עשו עבור המדינה עצמה אמורה הייתה לעשות", אמר יאן רצ'ינסקי, בכיר בארגון Memorial, לסוכנות הידיעות הצרפתית AFP.

 

אם ההליכים נגד הארגון יימשכו, ארגוני זכויות אדם פרטיים רבים העובדים תחתיו יצטרכו לדברי רצ'ינסקי "להירשם מחדש".

נשיא רוסיה פוטין. יועצו: "זה יגרום לנו נזק תדמיתי" (צילום: AP) (צילום: AP)
נשיא רוסיה פוטין. יועצו: "זה יגרום לנו נזק תדמיתי"(צילום: AP)

יועצו של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין לענייני זכויות אדם, מיכאיל פדוטוב, אמר כי אם בית המשפט אכן יורה על סגירת הארגון הדבר "יפגע קשות בתדמיתה של רוסיה". הוא הביע תקווה שהדבר לא יקרה.

 

ארגון Memorial נרשם בשנת 1992, והוא נחשב לאחד מארגוני זכויות האדם המכובדים ביותר ברוסיה. הוא זכה להכרה בזכות פרסום סיפוריהם של קורבנות הדיכוי הקומוניסטי, נושא כאוב שרוסיה המודרנית אינה נלהבת לעסוק בו.

 

הארגון זכה לפרסום רב עוד יותר בזכות חקירותיו בנוגע להוצאות להורג ולחטיפות שבוצעו נגד אזרחים במהלך המלחמות שניהלה מוסקבה נגד המורדים הצ'צ'נים החל בשנות ה-90.

מפגינים נגד פוטין בשנת 2012 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מפגינים נגד פוטין בשנת 2012(צילום: AFP)

השלטונות ברוסיה הגבירו בשנים האחרונות באופן מתמיד את הלחץ שלהם על ארגוני זכויות אדם, מאז פרוץ המחאה ברחובות נגד חזרתו של פוטין לכהונה שלישית כנשיא רוסיה בשנת 2012. במסגרת חוק שנוי במחלוקת אולצו Memorial וארגוני זכויות אדם אחרים להירשם מחדש כ"סוכנים זרים".

 

החוק החדש אילץ ארגונים ללא מטרות רווח המקיימים פעילות פוליטית ומקבלים מימון זר להירשם ולהגדיר את עצמם "סוכנים זרים"

במסמכיהם הרשמיים - מונח הטעון בקונוטציה של בגידה וריגול.

 

ביום שישי האחרון הפך ארגון זכויות אדם בולט נוסף ברוסיה, "מרכז סחרוב" הפועל במוסקבה, ליעד של פעילים דתיים. הארגון אירח פגישה של הומואים וטרנסג'נדרים, וכ-30 פעילים ניסו לפרוץ למרכז ויידו ביצים לעבר העובדים ואורחיהם. כך אמר דמיטרי סבטלי, פעיל למען זכויות הומואים שסייע לארגן את הפגישה. הוא טען כי המשטרה התמקדה בעיקר בצורך לוודא שאין קטינים באירוע ההומואים במקום בעצירת התוקפים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
פוטין. ארגוני זכויות אדם נרשמים כ"סוכנים זרים"
צילום: AP
מומלצים