ח"כ טיבי בלונדון: להכיר במדינת פלסטין
חבר הכנסת אחמד טיבי ישתתף היום בישיבת הפרלמנט הבריטי שיצביע על הכרה סמלית במדינת פלסטין. "מדובר באירוע מדיני חשוב, המשא ומתן במתכונתו הנוכחית מיצה את עצמו"
חבר הכנסת אחמד טיבי הגיע ללונדון ונפגש עם מספר אישים וחברי פרלמנט בריטים, במטרה לשכנע אותם לתמוך בהצעה שתעלה היום (ב') בפרלמנט הבריטי להכיר במדינת פלסטין. טיבי יהיה נוכח בהצבעה שנחשבת לסמלית ולא תחייב את ממשלתו של דיוויד קמרון.
ח"כ טיבי אמר לחברים במפלגת הלייבור שאותם פגש, כי התמיכה שלהם במדינה פלסטינית היא מעשה מוסרי שיקדם את התהליך המדיני, ולא להיפך. "המשא ומתן במתכונתו הישנה מיצה את עצמו וממשלת נתניהו עושה הכול כדי לסכל את חזון שתי המדינות, בעיקר באמצעות ההתנחלויות. איני יודע מה יהיו תוצאות ההצבעה אבל מדובר באירוע מדיני חשוב שיכול לשמש כמנוף וקטליזטור למדינות ופרלמנטים נוספים באירופה ובעולם".
על הבקשה של מפלגת העבודה הישראלית שהופנתה למפלגת הלייבור שלא לתמוך בהצעה להכיר בפלסטין, בטענה כי זה מעשה חד-צדדי, אמר טיבי: "זה היה מהלך בלתי מוסרי ומביך של מפלגה שיזמה את הקמת ההתנחלויות, שהן המעשה הכי חד-צדדי. באמצעות בקשתה זו מפלגת העבודה נוהגת כקבלן משנה של משרד החוץ של השר אביגדור ליברמן. כל מי שתומך בעקרון שתי המדינות חייב לתמוך במהלך הפלסטיני, שהוא מהלך דיפלומטי ובלתי אלים באמצעות האו"ם, אחרת הוא מנציח את הכיבוש והיעדר הצדק".
עזרה מהארץ
363 אזרחי ישראל, בהם לא מעט אנשי ציבור, חתמו על מכתב שקורא לחברי הפרלמנט הבריטי להצביע בעד הכרה במדינת פלסטין. המכתב הועבר אמש לידי חברי הפרלמנט, לקראת הדיון היום .
בין החותמים: חתן פרס נובל לכלכלה דניאל כהנמן, כלות וחתני פרס ישראל הפרופסורים אליס שלוי, דוד הראל, שמעון זנדבנק, יהושע קולודני, יונה רוזנפלד ויורם בילו, השרים לשעבר רן כהן ויוסי שריד, חברי הכנסת לשעבר אורי אבנרי, יעל דיין, מוסי רז ונעמי חזן, היועץ המשפטי לממשלה לשעבר מיכאל בן-יאיר, הסופרים יהודית כפרי, סביון ליברכט ועמוס מוקדי, המחזאי יהושע סובול, סמנכ"ל בית חולים שיבא וחתנו של שמעון פרס, פרופ' רפי ולדן, ומייסד פורום המשפחות השכולות הישראליות-פלסטיניות, יצחק פרנקנטל.
ד"ר אלון ליאל, לשעבר מנכ"ל משרד החוץ ושגריר בטורקיה, מיוזמי המכתב, אמר ל-ynet: "לפני יותר משבועיים הייתי באוקספורד ופגשתי את לורד אולדרדייס מהמפלגה הליברל-דמוקרטית, שסיפר לי על ההצבעה המתוכננת. אמרתי לו שיש ישראלים שתומכים במהלך והוא העלה את הרעיון לכתוב מכתב. הערכתי שנוכל לארגן 50, אולי 100 חתימות, אבל יש הרבה יותר. הלורד אולדרדייס כתב לי שמפלגתו החליטה לתמוך בהצעה ושהלייבור ממליצים".
נפלי רז, יו"ר מסד – המחנה הסוציאל-דמוקרטי ומיוזמי המכתב, אמר שלאחר שהוא נשלח התווספו עוד חתימות וכעת יש כ-400.
במהלך ההכרה הסמלי צפוי לתמוך חלק משמעותי ממפלגת השמרנים של קמרון וגם מקרב הליברלים-דמוקרטים. חברי הפרלמנט מהלייבור בהנהגת אד מיליבנד היו צפויים לתמוך במהלך באופן כמעט גורף, אולם ה"גרדיאן" מדווח שמיליבנד נאלץ לסגת מהכוונה להטיל משמעת סיעתית ולדרוש מכל חברי המפלגה לתמוך במהלך. זאת מאחר שיותר מ-20 חברי פרלמנט מהלייבור דרשו שהכרה כזו תגיע רק לאחר הסכם שלום בין ישראל לפלסטינים. חברי פרלמנט רבים צפויים להיעדר מההצבעה.
מנגד, מנהיגת ידידי ישראל במפלגת הלייבור, ג'ני גרבר, הזהירה:"הכרה חד-צדדית במדינה פלסטינית תקטין את הסיכוי לחידוש המשא ומתן. לרשות הפלסטינית תהיה פחות מוטיבציה לחזור לשיחות". המהלך מתרחש זמן קצר לאחר ההכרזה של ממשלת שבדיה החדשה בדבר הכרה במדינה פלסטינית, שגררה תגובה קשה מישראל.