שתף קטע נבחר

 

קטלוניה לא תקיים משאל עם לעצמאות

לאחר שהדיון סביב עצמאות סקוטלנד שכך והמונים בברצלונה יצאו לרחובות ומחו נגד היפרדות מספרד, החליטה ממשלת החבל לחזור בה מכוונתה לערוך את משאל העם. במקום המשאל מתכננים במחוז "התייעצות עם אזרחים"

נשיא חבל קטלוניה שבספרד, ארתור מאס, החליט הלילה (יום ג') לבטל את משאל העם על עצמאות החבל, שתוכנן להתקיים ב-9 בנובמבר. בכך ייתכן שהגיעה לסיום הסוגיה שהסעירה את ספרד בשבועות האחרונים.

 

עוד בחדשות בעולם :

עם מקל הליכה: קים ג'ונג און הופיע בציבור

הישג לקיצונים בהונגריה: "השתלבו או עופו"

הדמוקרטים מעדיפים שאובמה יישאר בבית

 

המפלגה אסקוורה רפובליקנה דה קטלוניה (ERC), התומכת בעצמאות ובממשלת המחוז שבראשות מאס, מסרה כי הנשיא הקטלוני אמר לחבריה ולגורמים פוליטיים נוספים במהלך שיחות שקיים אתמול כי לא יקיים את משאל העם כמתוכנן. במקום המשאל יציע מאס לערוך "התייעצות עם אזרחים", אמר דובר המפלגה לסוכנות הידיעות רויטרס.

נשיא קטלוניה ארתור מאס (צילום: AP) (צילום: AP)
נשיא קטלוניה ארתור מאס(צילום: AP)

הדיון סביב משאל העם בקטלוניה צבר תאוצה לאחר שב-18 בספטמבר נערך משאל עם בסקוטלנד על היפרדותה מהממלכה הבריטית והפיכתה למדינה עצמאית. הסקוטים אמנם החליטו שלא לצאת לעצמאות ולהישאר חלק מבריטניה, אולם עצם קיום ההצבעה והדיון הציבורי שנסב סביבה התסיסו את הרגשות הלאומיים שקיימים במחוזות נוספים באירופה. אחד מהמחוזות הללו הוא כאמור קטלוניה שבצפון ספרד.

 

ממשלת החבל הכריזה ב-27 בספטמבר, תשעה ימים לאחר המשאל הסקוטי על קיום משאל עם משלה. מועד המשאל נקבע כאמור ל-9 בנובמבר. אולם במדריד לא השלימו עם ההחלטה של ממשלת המחוז. מיד לאחר קבלת ההחלטה על עריכת המשאל פנתה הממשלה במדריד לבית המשפט בדרישה שיכריז על ההצבעה כלא חוקית. ראש הממשלה, מריאנו ראחוי, אמר שלא ייתכן שקבוצה אחת של ספרדים תחליט על ריבונותה - מהלך שישפיע על המדינה כולה.

עצמאות קטלוניה הייתה משפיעה על מעמדה באיחוד האירופי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
עצמאות קטלוניה הייתה משפיעה על מעמדה באיחוד האירופי(צילום: רויטרס)

הממשלה נסמכה על הטיעון לפיו משאל העם מנוגד לחוק, משום שלפי החוקה הספרדית משאלי עם חייבים לכלול את כל הספרדים. ואכן, ב-29 בספטמבר קיבל בית המשפט החוקתי את טענת הממשלה ופרסם צו שאסר זמנית על קיום המשאל עד לבירור הנושא. בתחילה נראה היה כי הממשלה הקטלונית לא מקבלת את החלטת בית המשפט, כאשר כמה ימים לאחר מכן מינה נשיא החבל מאס שבעה חברי ועדה לפיקוח על קלפיות במשאל העם. אולם בדרך צצו בעיות נוספות, שאולי השפיעו על החלטתו לבטל את קיום המשאל.

 

ההפגנה ההמונית נגד המשאל שינתה את המצב?

כשבוע לאחר החלטת בית המשפט החוקתי הודיע יו"ר מנהלת ליגת הכדורגל הספרדית כי קבוצות הכדורגל של קטלוניה, ברצלונה ואספניול, לא יוכלו להשתתף במשחקי הליגה אם תושבי המחוז יחליטו על יציאה לעצמאות. צעד כזה היה פוגע קשות בחבל לנוכח העובדה כי ברצלונה היא אחת מקבוצות הכדורגל הפופולריות בעולם ומשחקיה מושכים לעיר תיירים רבים.

 

אך ההתנגדות למשאל לא באה רק מחוץ לחבל. בתחילת השבוע נערכה ברחובות ברצולנה הפגנה במחאה על הכוונה לקיים משאל עם שבה השתתפו כ-40 אלף איש. ההפגנה נערכה תחת הכותרת "ספרד לכולם", ובמהלכה דרשו המפגינים מהנשיא מאס להתפטר, הניפו את דגלי ספרד וקטלוניה ביחד, ואף שרפו סמלים המזוהים עם מאבק העצמאות הקטלוני. "אני רוצה את החופש להיות גם ספרדי וגם קטלוני, אסור שייקחו את זה ממני", הסביר אחד המפגינים.

   

הפגנת ההמונים הצטרפה לסקר שנערך במחוז, שבו התברר כי רק 23% מהקטלונים תומכים בקיום משאל העם, בעוד 45% היו מעדיפים שהרשויות המקומיות ייענו לדרישת בית המשפט החוקתי. 

הפגנת ההמונים בברצלונה (צילום: Getty Images ) (צילום: Getty Images )
הפגנת ההמונים בברצלונה(צילום: Getty Images )

הפגנה נגד עצמאות קטלוניה (צילום: AP) (צילום: AP)
הפגנה נגד עצמאות קטלוניה(צילום: AP)

היחסים בין המחוז לבין ספרד ידעו עליות ומורדות רבים לאורך השנים, כאשר הדרישה שלו להתנתקות תמיד ריחפה ברקע. קטלוניה נכבשה על ידי מלך ספרד פליפה החמישי ב-11 בספטמבר 1714, שמיד ביטל כל סממן לעצמאות החבל ואף אסר על השימוש בשפה הקטלונית. עם השנים קיבלה קטלוניה מעמד של אוטונומיה, אך כאשר הגנרל פרנקו תפס את השלטון בספרד ב-1939, בעקבות מלחמת האזרחים העקובה מדם שהתחוללה במדינה, הוא ביטל מעמד זה והחל לדכא כל סממן של לאומיות קטלונית. ב-1978, לאחר מותו של פרנקו ואימוץ חוקת ספרד החדשה, הוחזר לחבל מעמד האוטונומיה.

 

במקביל, מאמצע המאה ה-19 החלה קטלוניה להתפתח כמרכז תעשייתי חשוב בספרד. בנוסף לכך, בעקבות

אולימפיאדת 1992, שנערכה בעיר ברצלונה, בירת החבל, הפכה קטלוניה להיות המחוז המתויר ביותר בספרד. כך צמחה הכלכלה של קטלוניה להיות חמישית מכלכלת ספרד כולה. לאחר מותו של פרנקו התנועה לאומית הקטלונית החלה לצבור תאוצה, כשהיא קוראת להיפרדות מספרד ולמתן עצמאות מהחבל. תומכי ההיפרדות טוענים כי הקטלונים הם עם נפרד מהספרדים, בעל שפה והיסטוריה שונות, ושאין כל סיבה שהם יהיו איתם באותה מדינה.

 

אולם גם לצד הכלכלי יש חלק בדרישות לעצמאות. חבל קטלוניה הוא כאמור חבל עשיר המחזיק חלק נכבד מכלכלת ספרד. המשבר הכלכלי שפוקד את המדינה בשנים האחרונות גורם לכך שתושביו משלמים מסים גבוהים, שהולכים לאזורים העניים יותר של המדינה. רבים מתושבי המחוז אומרים כי נמאס להם "לסחוב את ספרד על גבם", מה שגרם לתנועה הלאומית הקטלונית לצבור יותר ויותר פופלריות בשנים האחרונות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
הפגנת תמיכה בעצמאות קטלוניה
צילום: EPA
מומלצים