סרטן המעי הגס: נשים מאובחנות מאוחר יותר
מחקר ישראלי מצא כי למרות השכיחות של המחלה בין נשים לגברים, נשים חולות במחלה בצורה קשה יותר כי הן מגיעות לאבחון וטיפול בשלב מאוחר יותר. החוקרים: "אבחון מוקדם של סרטן המעי הגס משנה את כל סיכויי הריפוי"
נשים מטפלות בכולם, אבל הרבה פחות בעצמן: מחקר חדש מראה שלמרות שגברים ונשים חולים בשכיחות דומה בסרטן המעי הגס, הנשים סובלות ממחלה קשה יותר. הסיבה לכך, היא אבחון בשלב מאוחר יותר של המחלה, מה שמקשה על הטיפול. הסיבה לעיכוב היא שהנשים פחות מתלוננות, ומעדיפות קודם כל לטפל בצרכי המשפחה והסביבה.
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
עוד על סרטן המעי הגס :
- אובחנת כחולה בסרטן מעי גס - מה לעשות עכשיו?
- סרטן המעי הגס: כיצד להעלות סיכויי ההחלמה?
- בקרוב: בדיקת דם פשוטה לגילוי סרטן המעי הגס
הסרטן השני בשכיחותו בישראל
בכל שנה חולים כ-3,000 ישראלים בסרטן המעי הגס, והוא סוג הסרטן השני בשכיחותו בישראל. כמחצית מן הם החולים הן נשים. לפי המחקר, שבוצע בבית חולים השרון שבפתח תקווה, הנשים פונות לטיפול בשלב מאוחר יותר.
במחקר השתתפו 433 חולים, מתוכם 198 נשים. במהלכו נמצא כי החולות אובחנו בשלב מתקדם יותר של המחלה, בו סיכויי ההחלמה נמוכים משמעותית. עקב כך, התמותה של הנשים הייתה גבוהה יותר.
"הדבר הצריך טיפולים אגרסיביים יותר של כימותרפיה, ניתוחים יותר מסובכים, תוך הפחתה משמעותית של סיכויי ההישרדות", מדגיש ד"ר אדוארד רם, כירורג במחלקה הכירורגית בשרון, שניתח את החולים.
מטפלות קודם בבני המשפחה
כשהוא ושאר מבצעי המחקר, ד"ר לאה וולפסון מהמכון לפתולוגיה וד"ר גיל בכר מהמכון לדימות, בדקו מדוע הנשים מגיעות לטיפולים מאוחר יותר, תשובתן הייתה שהן קודם כל מטפלות בסביבה ובמשפחה ורק לאחר מכן הן דואגות לעצמן.
"אנחנו רוצים שהן יפקחו את העיניים וישימו לב מכיוון שיכול להיות שנשים מזניחות את עצמן לטובת האחרים. אבחון מוקדם של סרטן המעי הגס משנה את כל סיכויי הריפוי, וצריך לעודד את הנשים שלא להדחיק".
שיעור הגילוי המוקדם של סרטן המעי הגס עולה עם השנים. לפי נתוני משרד הבריאות והאגודה למלחמה בסרטן, 39 אחוז מהחולים בשנת 2011 גילו את המחלה בשלב מוקדם, לעומת שנת 2000 בה אובחנו רק עשרים אחוז.
גורמי הסיכון העיקריים למחלה הם גיל, היסטוריה משפחתית, השמנה, עישון, שתיית אלכוהול, מחלת מעי דלקתית וקיומו בעבר של גידול שפיר במעי.