שתף קטע נבחר
 

עכור הגרעיני: התנכלויות וחרמות בדימונה

שורה של תביעות ותלונות שהוגשו בשנים האחרונות מלמדת שמאחורי הגדרות של המקום הכי מסתורי במדינה, הכור בדימונה, שוררים יחסי עבודה עכורים ביותר. תחקיר "ממון" חושף חרמות נגד עובדים, עבירות משמעת סדרתיות, ונסיונות השתקה. תגובת קמ"ג: "אנחנו רואים חשיבות רבה בסביבת עבודה מקצועית ותומכת"

על נייר המכתבים הרשמי של הקריה למחקר גרעיני בדימונה (קמ"ג), הכור המפורסם, מופיעה הסיסמה: "מרכז גרעיני, מדעי וטכנולוגי מצטיין ומוביל להבטחת חוסנה ועתידה של מדינת ישראל". מילים מפוצצות.

 

לכתבות נוספות בערוץ קריירה

 

אלא ששורת תביעות, פסקי דין והחלטות של מבקר המדינה מהשנים האחרונות חושפת פער גדול מאוד בין המילים היפות לבין מציאות עגומה. התמונה המצטיירת היא של מקום שבו מתקיימים יחסי עבודה עכורים, הכוללים - לצד תלונות למבקר המדינה על שחיתויות - גם התנכלויות לעובדים, הלשנות, אלימות פיזית בין עובדים, העמדות סדרתיות לדין משמעתי, והפעלת לחצים בדרכים תמוהות. מה הופך את המקום המיתולוגי, הסודי והמאובטח ביותר במדינה לבעייתי כל־כך בתחום יחסי העבודה?

 

"משליכים בן אדם למסדרון"

י"ש עבד בקמ"ג עשרות שנים. ב-2013 הוא הגיש תביעה נגד קמ"ג בטענה שהליך משמעתי שנוהל נגדו לא היה תקין ונבע ממניעים פסולים.

 

הרקע: במשך שנים כתב י' מכתבי תלונה לבכירי הכור על כך שאינו מקודם, וכן על אי־סדרים לכאורה בכור. בעקבות המכתבים הוא ביקש להיפגש עם מנהל הכור לשעבר, האלוף (מיל') אודי אדם, וקיבל לטענתו מכתב נזיפה מאדם. לדבריו, הוא ניסה לברר מי העביר למנהל הכור מידע שקרי אודותיו, ומאותו רגע החלה מסכת התנכלויות נגדו מצד מנהלו.

 

בין היתר סיפר י': "בזמן שהייתי בחופשת מחלה, המנהל שלח עובד אחר במחלקה שישליך את כל החפצים מהמעבדה שבה עבדתי למסדרון. היו שם כוננים עם חומר סודי שקשור לפעילות הכור, והכל היה זרוק במסדרון בזמן שעברו שם עובדי חוץ ואנשים שלא אמורים להיחשף לכוננים האלה. אני לא מבין איך משליכים בן אדם אחרי 25 שנה למסדרון כמו כלב בלי לתת לו הסבר'". לדבריו, כמה חודשים לאחר ההליך המשמעתי הוא פרש בפרישה מוקדמת עקב לחץ שהופעל עליו.

 

המחלקה הכוכבת

ה"כוכבת" הגדולה של רבים מהסיפורים על יחסי העבודה העכורים בקמ"ג היא מחלקת כיבוי אש והצלה. לפני כשנה וחצי חשף כתב "ידיעות אחרונות" שחר גינוסר את סיפורו של מ"א, עובד המחלקה לכיבוי אש, שהתלונן בפני מבקר המדינה על שחיתות במחלקה. בשבוע שעבר קיבל מ' צו הגנה מהמבקר, לאחר שהמבקר קבע כי עבר מסכת של התנכלויות בעבודה בשל תלונותיו.

 

מהחלטת המבקר עולה כי חבריו לעבודה החרימו אותו בחדר האוכל, שרו לו שירים מעליבים, וקראו לו בכינויי גנאי כמו "גמד מכוער". מהחלטת המבקר מתברר גם שיחסי העבודה במחלקת כיבוי אש כבר עמדה במרכזו של דו"ח המבקר משנת 2012, אך תוכנו נותר חסוי מחשש לפגיעה בביטחון המדינה.

 

עובד נוסף במחלקה, א"פ, הגיש במארס השנה תביעה נגד קמ"ג בטענה לאי־סדרים שהיו בהליך משמעתי שנוהל נגדו. לתביעה צורף תמליל של הדיון המשמעתי שהתקיים בקמ"ג בעניינו, ובו סיפר מי שהיה יו"ר ועד עובדי הכור, שלום שמלה, כי יחסי העבודה במחלקה הם בעיה כאובה, ישנה וידועה: "כש-מ"א ועובד נוסף פנו למבקר המדינה, הדברים החלו לצוף מעל פני השטח, והתחיל ה'עליהום'. אם אני הייתי צריך לעבור חוויה כזאת, הייתי מתאבד".

 

תגובת קמ"ג 

מהקריה למחקר גרעיני נמסר בתגובה לכתבה: "יחסי העבודה בקמ"ג מושתתים על הסכמים עם ההסתדרות וועדי העובדים המייצגים את עובדי הקריה.

 

"הנהלת קמ"ג רואה חשיבות רבה בסביבת עבודה מקצועית ותומכת ומשקיעה מאמצים רבים בפיתוח ושיפור מתמיד של תהליכי עבודה תוך שיתוף פעולה מלא של העובדים".

 

הכתבה המלאה פורסמה הבוקר במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גטי אימג'בנק
הכור בדימונה
צילום: גטי אימג'בנק
צילום: מיכאל קרמר
מנהל הכור הגרעיני בדימונה לשעבר, האלוף (מיל') אודי אדם
צילום: מיכאל קרמר
צילום: משה אזולאי
יו"ר ועד עובדי הכור לשעבר, שלום שמלה
צילום: משה אזולאי
מומלצים